12 definiții pentru perghel

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PERGHEL, pergheluri, s. n. 1. (Înv. și reg.) Cerc; circumferință. ♦ Loc. adv. În perghel = circular. ◊ Loc. vb. A da pergheluri = a înconjura. ♦ Numele unui joc de copii cu arșice. 2. Instrument în formă de compas, folosit la măsurarea sau compararea grosimilor; p. gener. compas. 3. Partea concavă a unei bolți; zidărie în formă de arc sau de semicerc. – Din tc. pergel.

PERGHEL, pergheluri, s. n. 1. (Înv. și reg.) Cerc; circumferință. ♦ Loc. adv. În perghel = circular. ◊ Loc. vb. A da pergheluri = a înconjura. ♦ Numele unui joc de copii cu arșice. 2. Instrument în formă de compas, folosit la măsurarea sau compararea grosimilor; p. gener. compas. 3. Partea concavă a unei bolți; zidărie în formă de arc sau de semicerc. – Din tc. pergel.

perghel sn [At: CANTEMIR, IST. 126 / V: (înv) pir~ / Pl: ~uri / E: tc pergel, cf ger Pergel „pergolă”] 1 Instrument în formă de compas folosit pentru măsurarea sau compararea grosimilor. 2 (Pgn; reg) Compas. 3 (Îrg) Cerc. 4 Circumferință. 5 (Îlav) În ~ Circular. 6 (Îlv) A da ~ (sau ~uri) A înconjura. 7 (Îal) A da târcoale. 8 (Îe) A lua la ~ A certa foarte tare. 9 (Reg; mpl) Vârtej de apă. 10 (Pex; pop) Joc de copii, cu arșice, constând în așezarea arșicelor pe diametrul unui cerc și în încercarea de a scoate aceste arșice din cerc prin lovirea lor, de la distanță, cu ichiul Si: (reg) cățea. 11 Parte concavă a terenului, unde se formează o baltă. 12 Zidărie în formă de arc sau de semicerc.

PERGHEL, pergheluri, s. n. (Învechit și regional) 1. Cerc, circumferință. (Fig.) Zăreai acolo ochiuri de apă. Acestea erau șiroaiele, pergheluri de apă încunjurate de gheață. SANDU-ALDEA, U. P. 36. ◊ Loc. ad v. În perghel = în formă de cerc. Nu vă voi putea dar spune dacă ele [movilele] trebuiesc despicate d-a dreptul ori pieziș, în perghel sau în răscruce. ODOBESCU, S. II 266. ◊ Expr. A da pergheluri = a da tîrcoale. A lua la perghel = a lua la ceartă. ♦ Numele unui joc de copii, constînd dintr-un cerc desenat pe pămînt în care se așază arșicele care trebuie doborîte. 2. Instrument (compas) folosit pentru măsurarea sau compararea grosimilor. 3. Partea concavă a unei bolți; zidărie în formă de arc sau de semicerc. Aceste încăperi... răspundeau toate în horă, prin niște uși cu tocuri de piatră nalte și înguste, aduse sus în îndoit perghel. ODOBESCU, S. I 128.

perghel n. 1. compas de măsurat grosimea; 2. zidărie în arcadă sau în semicerc: tocuri aduse în îndoit perghel OD.; 3. un fel de joc circular. [Turc. PERGHEL].

*perghél n., pl. e și urĭ (turc. [d. pers.] perkiar, pergĭar, pop. pergel, purgal, purgar). Circumferență, cerc tras pe pămînt în care băĭețiĭ pun arșicele, nucile saŭ bilele la joc. (În Mold. arman). Ogoĭ. Arcadă saŭ semicerc la zidărie. Vechĭ. Compas cu brațele curbe. A da perghel (Munt.), a ocoli, a da tîrcol.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

perghel (înv., reg.) s. n., pl. pergheluri

perghel (înv., reg.) s. n., pl. pergheluri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PERGHEL s. v. cerc, circumferință, clupă, compas forestier.

perghel s. v. CERC. CIRCUMFERINȚĂ. CLUPĂ. COMPAS FORESTIER.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

perghel (pergheluri), s. n.1. Cerc, circumferință. – 2. Arc, zidărie în formă de arc. – 3. (Înv.) Compas. – Megl. pirghel. Tc. pergel < per. perkār (Șeineanu, II, 291; Lokotsch 1635), cf. ngr. περγέλι, alb., bg. pergel.Der. perghelui, vb. (a trasa, arcuri; a arcui, a da formă de boltă).)

Intrare: perghel
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • perghel
  • perghelul
  • perghelu‑
plural
  • pergheluri
  • perghelurile
genitiv-dativ singular
  • perghel
  • perghelului
plural
  • pergheluri
  • perghelurilor
vocativ singular
plural
pirghel
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

perghel, perghelurisubstantiv neutru

  • 1. învechit regional Cerc, circumferință. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote figurat Zăreai acolo ochiuri de apă. Acestea erau șiroaiele, pergheluri de apă încunjurate de gheață. SANDU-ALDEA, U. P. 36. DLRLC
    • 1.1. Numele unui joc de copii cu arșice. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • chat_bubble locuțiune adverbială În perghel = circular. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      sinonime: circular
      • format_quote Nu vă voi putea dar spune dacă ele [movilele] trebuiesc despicate d-a dreptul ori pieziș, în perghel sau în răscruce. ODOBESCU, S. II 266. DLRLC
    • chat_bubble locuțiune verbală A da pergheluri = înconjura. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      sinonime: înconjura
    • chat_bubble A lua la perghel = a lua la ceartă. DLRLC
  • 2. Instrument în formă de compas, folosit la măsurarea sau compararea grosimilor. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 3. Partea concavă a unei bolți; zidărie în formă de arc sau de semicerc. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Aceste încăperi... răspundeau toate în horă, prin niște uși cu tocuri de piatră nalte și înguste, aduse sus în îndoit perghel. ODOBESCU, S. I 128. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.