13 definiții pentru pazie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PAZIE, pazii, s. f. Scândură (ornamentală) așezată vertical la capătul din afară al căpriorilor unui acoperiș cu streașină pentru a ascunde capetele acestora. ♦ Marginea verticală a unui cofraj. ♦ Fâșie de tablă așezată la intersecția unei învelitori cu un zid, pentru a împiedica pătrunderea apei prin rostul de la intersecție. – Cf. păzi.

PAZIE, pazii, s. f. Scândură (ornamentală) așezată vertical la capătul din afară al căpriorilor unui acoperiș cu streașină pentru a ascunde capetele acestora. ♦ Marginea verticală a unui cofraj. ♦ Fâșie de tablă așezată la intersecția unei învelitori cu un zid, pentru a împiedica pătrunderea apei prin rostul de la intersecție. – Cf. păzi.

pazie1 sf [At: TDRG / Pl: ~ii / E: cf păzi] 1 (Mol) Fiecare dintre leațurile transversale fixate pe stâlpii unui gard. 2 (Mol; Buc) Leaț care se pune între stâlpi și de care se fixează scândura care închide ceardacul. 3 (Reg) Fiecare dintre grinzile din care sunt alcătuite prispa, pridvorul sau târnațul. 4 (Reg) Stâlp care leagă grinzile prispei cu cele ale acoperișului. 5 Bucată de tablă așezată între cârligul de susținere al burlanului și acoperișul de tablă al casei, pentru a împiedica infiltrarea apei pe sub acoperiș.

pazie2 sf [At: PSALT. 262 / Pl: ~ii / E: ngr τοπάζιον] Topaz.

PAZIE, păzii, s. f. Scîndură așezată vertical la marginea unei streșini, în capetele căpriorilor, pentru a-i ascunde vederii. ♦ Fîșie de tablă așezată la intersecția unei învelitori cu un zid, pentru a împiedica pătrunderea apei prin rostul de la intersecție.

PAZIE ~i f. Scândură care se fixează la streașina unui acoperiș pentru a acoperi capetele căpriorilor. [G.-D. paziei] /cf. a păzi

pázie f. (cp. cu gr. topázion, pl. -ázia, topaz). Ps. S. 118, 127. Topaz (?): preĭubiĭ zisele tale maĭ vîrtos de aurul și pazia. V. draghicame.

leț și leaț (ea dift.) n., pl. urĭ (orig. comună cu ung. léc, rut. pol. lata, sîrb. letva, d. germ. latte, vgerm. latta, de unde și fr. latte și it. latta. V. corlată). Mold. Lemnu orizontal care e fixat pe stîlpiĭ zaplazuluĭ și susține scîndurile. (Și la acoperiș se pun lețurĭ). – În Munt. est laț și lanț, în Trans. laț [m.], în Munt vest, Olt. lăntéț. Și pázie (Mold.). V. cușac.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

pazie (desp. -zi-e) s. f., art. pazia (desp. -zi-a), g.-d. art. paziei; pl. pazii, art. paziile (desp. -zi-i-)

pazie (-zi-e) s. f., art. pazia (-zi-a), g.-d. art. paziei; pl. pazii, art. paziile (-zi-i-)

pazie s. f. (sil. -zi-e), art. pazia (sil. -zi-a), g.-d. art. paziei; pl. pazii, art. paziile (sil. -zi-i-)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Intrare: pazie
  • silabație: pa-zi-e info
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • pazie
  • pazia
plural
  • pazii
  • paziile
genitiv-dativ singular
  • pazii
  • paziei
plural
  • pazii
  • paziilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

pazie, paziisubstantiv feminin

  • 1. Scândură (ornamentală) așezată vertical la capătul din afară al căpriorilor unui acoperiș cu streașină pentru a ascunde capetele acestora. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • 1.1. Marginea verticală a unui cofraj. DEX '09 DEX '98
    • 1.2. Fâșie de tablă așezată la intersecția unei învelitori cu un zid, pentru a împiedica pătrunderea apei prin rostul de la intersecție. DEX '09 DEX '98 DLRLC
etimologie:
  • cf. păzi DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.