12 definiții pentru orie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ORIE, orii, s. f. Plasă de prins pește, în formă de sac, folosită în apele curgătoare adânci, mânuită din luntre de doi oameni. – Et. nec.

ORIE, orii, s. f. Plasă de prins pește, în formă de sac, folosită în apele curgătoare adânci, mânuită din luntre de doi oameni. – Et. nec.

orie sf [At: I. IONESCU, M. 85 / V: (rar) h~ / P: ~ri-e / Pl: ~ii și (nob) ~ / E: nct] Plasă de prins pește, de forma unui sac, folosită în apele curgătoare adânci, de către luntrași.

ORIE, orii, s. f. Plasă de prins pește, folosită la pescuitul în ape curgătoare adînci, fiind manevrată de doi oameni din aceeași luntre. Năvoadele și oriile erau întinse la vînt, pe pari strîmbi de salcie, ca să se usuce. SADOVEANU, N. P. 205.

ORIE ~i f. Unealtă de pescuit în apele curgătoare adânci, constând dintr-o plasă în formă de sac. [G.-D. oriei] /Orig. nec.

òrie f. plasă de prins pește (întrebuințat la apa adâncă). [Origină necunoscută].

órie și hórie f. (cp. cu lat. horia, luntre de pescar, și turc. oria, pătrat [la cărțile de joc], cum cam e și forma oriiĭ). Munt. Mold. Plasă maĭ mare (lungă de vre-o 6 metri și lată de 5) pe care o poartă doĭ oamenĭ din doŭă luntri. (Poate fi întinsă și pe doŭă prăjinĭ care se deschid ca un foarfece și se poartă pe fundu apeĭ de un singur om dintr’o luntre). V. năvod.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

orie (desp. -ri-e) s. f., art. oria (desp. -ri-a), g.-d. art. oriei; pl. orii, art. oriile (desp. -ri-i-)

orie (-ri-e) s. f., art. oria (-ri-a), g.-d. art. oriei; pl. orii, art. oriile (-ri-i-)

orie s. f. (sil. -ri-e), art. oria (sil. -ri-a), g.-d. art. oriei; pl. orii, art. oriile (sil. -ri-i-)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

orie (orii), s. f. – (Munt.) Plasă de pescuit. Origine incertă. Ar putea fi sb. oruhe „dispozitiv, instalație”. Relația propusă de Scriban, cu lat. horia „barcă” și cu tc. oria „pătrat”, nu e posibilă.

Intrare: orie
  • silabație: o-ri-e info
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • orie
  • oria
plural
  • orii
  • oriile
genitiv-dativ singular
  • orii
  • oriei
plural
  • orii
  • oriilor
vocativ singular
plural
horie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

orie, oriisubstantiv feminin

  • 1. Plasă de prins pește, în formă de sac, folosită în apele curgătoare adânci, mânuită din luntre de doi oameni. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Năvoadele și oriile erau întinse la vînt, pe pari strîmbi de salcie, ca să se usuce. SADOVEANU, N. P. 205. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.