5 definiții pentru lăzărel

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

lăzărel sms [At: MARIAN, S. R. II, 247 / E: Lazăr + -el] (Mun) 1 Obicei popular din Sâmbăta Floriilor conform căruia fetele, mergând din casă în casă, intonează un cântec despre moartea și înmormântarea unui tânăr al cărui nume este Lazăr. 2 Melodie cântată cu această ocazie.

Lăzărel m. sărbătoare ce cade în Sâmbăta lui Lazăr (a noua zi înaintea Pastelor) și colinda copiilor din acea zi.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

lăzărel s. m. – Sărbătoare populară în ajunul Duminicii Floriilor. De la Lazăr.Der. lăzăriță, s. f. (fată care merge din casă-n casă, cîntînd cîntece ocazionale, în sărbătoarea numită Lăzărel). Cf. Tagliavini, Arch. Rom., XII, 186.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

lazăr (lăzărel[ul], lazăra, lăzărița), obicei calendaristic de primăvară, cu caracter agrar, practicat în Muntenia, la o zi fixă (sâmbăta lui Lazăr, înainte de Duminica Floriilor) sau cu câteva săptămâni mai înainte. Un grup de fetițe, din care se alege „mireasa” (adesea și un „ginere”) umblă din casă în casă, jucând și cântând, primind în schimb daruri (ouă și bani). Tematica se axează în jurul unui personaj numit Lazăr, care pleacă cu oile (caprele) la pădure, cade din copac și moare. Surorile îl găsesc acoperit cu frunze, îl scaldă, și-l bocesc. Sfîrșitul textului este o urare de belșug. Desfășurarea obiceiului, conținutul textului poetic, costimația, trădează reminiscențe ale celebrării unei zeități agrare (probabil din panteonul traco-getic). Melodiile sunt hexacordice, în formă fixă, redusă la două rânduri melodice*, ambele continuate cu un refren* trisilabic [„Lazăre”, (v. sistem (II, 6))]. Obiceiul este cunoscut de aromâni, de popoarele slave de E și de S și de albanezi, în forme apropiate.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

LĂZĂRELUL (în mitologia românească), zeu al vegetației, celebrat în săptămâna Floriilor.

Intrare: lăzărel
substantiv masculin (M12)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • lăzărel
  • lăzărelul
  • lăzărelu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • lăzărel
  • lăzărelului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)