15 definiții pentru lansare

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LANSARE, lansări, s. f. Acțiunea de a (se) lansa și rezultatul ei. – V. lansa.

LANSARE, lansări, s. f. Acțiunea de a (se) lansa și rezultatul ei. – V. lansa.

lansare sf [At: L. ROM. 1966, 193 / Pl: ~sări / E: fr lansa] 1 Emitere a unui decret, a unui mandat de arestare etc. Si: (rar) lansaj (2). 2 Trimitere a unui mesaj. 3 Difuzare a unei știri, opinii, teorii etc. Si: înștiințare. 4 Punere în circulație. 5 Prezentare în public a unei creații noi, a unor aspecte ori rezultate noi ale unei activități etc. 6 Oportunitate oferită unei persoane de a deveni cunoscută și recunoscută de un public larg. 7 Intrare a cuiva în înalta societate, într-un anumit mediu cultural, social. 8 Punere în evidență a calităților, meritelor, valorii etc., prin publicitate. 9 Inițiere a unei activități. 10-11 Punere (în fabricație sau) în circulație pe piață. 12 Punere în circulație a unui nou stil în modă, a unor modele vestimentare originale. 13 Angajare directă și pasionată a cuiva într-o activitate. 14 Hazardare. 15 Aruncare cu putere către o țintă îndepărtată. 16 (Spc) Trimitere dirijată spre un obiectiv. 17 (Spc) Aruncare la distanță a firului lansetei. 18 (Spc) Punere pe apă a unei nave prin alunecarea acesteia pe un plan înclinat. 19 (Spc) Propulsare prin catapultare sau cu ajutorul unor motoare puternice a unei aeronave, a unui satelit etc.

LANSARE, lansări, s. f. Acțiunea de a (se) lansa.

LANSARE s.f. Acțiunea de a (se) lansa și rezultatul ei; (spec.) Punere pe apă a unei nave. [< lansa].

lansare s. f. Prezentarea unui volum recent apărut, a unui disc, a unei colecții de modă etc. în cadrul unei scurte ceremonii (la o librărie, la o școală, la o instituție etc.) ◊ „La librăria «Mihail Sadoveanu» din Capitală a avut loc lansarea romanului [...]” R.lit. 1 II 79 p. 2. ◊ „Se vor iniția seri literare, vor avea loc conferințe, prezentări și lansări de cărți.” R.lit. 16 VIII 79 p. 23 (din lansa; S.C. 7172; DEX, DN3)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

lansare s. f., g.-d. art. lansării; pl. lansări

lansare s. f., g.-d. art. lansării; pl. lansări

lansare s. f., g.-d. art. lansării; pl. lansări

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

LANSARE s. 1. v. aruncare. 2. v. emitere.

LANSARE s. 1. aruncare, azvîrlire, tragere. (~ unei săgeți.) 2. emitere. (~ unui mandat de arestare.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

LANSARE a) executare de salturi cu parașuta; b) parașutarea unor materiale din aeronave; c) aruncarea bombelor din aeronavă; d) maevră de viteză constând în deplasarea rectilinie accelerată a unei aeronave pe orizontală sau în panta de urcare ori de coborâre, datorită surplusului forței de propulsie și a rezervei de energie potențială (în coborâre), manevră executată în principal la decolare și pe timpul unor evoluții acrobatice; e) metodă folosită în punerea planoarelor în zbor cu ajutorul automosorului, a remorcajului de avion sau a sandoului.

DIRECȚIA DE LANSARE / PARAȘUTARE, traiectul optim pe care se înscrie o aeronavă în vederea lansării parașutiștilor sau a materialelor pentru atingerea zonei de aterizare propuse.

INSTALAȚIA DE LANSARE ansamblu constructiv, de regulă mobil, pentru lansarea proiectilelor cu reacție și a rachetelor pe traiectoria dorită, putând fi amenajate pentru amplasare pe avioane sau elicoptere. Instalațiile de lansare pot fi: tip lacăt sau altă formă (din clasa celor de lungime zero).

PROGRAM DE ZBOR/LANSĂRI, număr minim de ore de zbor sau lansări care trebuie executate de un pilot sau un parașutist pentru a putea promova în altă categorie de pregătire sau pe o aeronavă de alt tip, în general superioară ca performanțe.

RAMPĂ DE LANSARE platformă sau suport prevăzut cu dispozitive de ghidare și mecanisme de orientare, utilizat pentru lansarea avioanelor catapultate (fiind fixe pe portavioane) sau a rachetelor (fiind mobile, instalate pe aeronave de luptă, permițând lansarea succesivă sau a mai multor o dată). Rampele de lansare pentru rachetele nedirijate sunt constituite din șine, tuburi sau carcase de ghidare.

Intrare: lansare
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • lansare
  • lansarea
plural
  • lansări
  • lansările
genitiv-dativ singular
  • lansări
  • lansării
plural
  • lansări
  • lansărilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

lansare, lansărisubstantiv feminin

etimologie:
  • vezi lansa DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.