16 definiții pentru intern (s.m.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

INTERN, -Ă, interni, -e, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care se află înăuntrul unui obiect, al unei ființe, al unui spațiu etc., care este în interior. ◊ Organe interne = organe situate în cavitățile abdominală și toracică. Boli interne = bolile organelor din interiorul corpului. Motor cu ardere internă = motor care folosește energia unui combustibil ars în interiorul cilindrului. Unghiuri interne = fiecare dintre cele două perechi de unghiuri situate în interiorul a două drepte paralele tăiate de o secantă și aflate de aceeași parte a secantei. ◊ Loc. adj. De (sau pentru) uz intern = a) (despre medicamente) care se ia oral; b) (despre cărți, documente, acte etc.) care poate fi consultat numai în condiții speciale în interiorul unei instituții. 2. S. m. și f., adj. (Elev sau ucenic) care locuiește într-un internat sau la locul unde învață meseria. 3. S. m. și f. Student în medicină admis pe bază de concurs să facă practică la un spital; medic angajat (prin concurs) la un spital. – Din fr. interne, lat. internus.

intern, ~ă [At: HASDEU, T. C. 19 / Pl: ~i, ~e / E: fr interne] 1 a Care se află înăuntrul unui obiect, al unei ființe, al unui spațiu etc. Si: interior (1), (liv) intestin2. 2 a (Atm; îs) Organe ~e Organe situate în cavitatea toracică și abdominală. 3 a (Med; îs) Boli ~e Boli ale organelor din interiorul corpului. 4 a (Teh; îs) Motor cu ardere ~ă Motor care folosește energia unui combustibil ars în interiorul cilindrului. 5 a (Ecn; îs) Piață ~ă Circulație a mărfurilor în interiorul unei țări. 6 a (Mat; îs) Unghi ~ Unghi format din două drepte concurente tăiate de o secantă. 7 a (D. medicamente; îla) De (sau pentru) uz ~ Care se ia pe cale orală. 8 a (D. cărți, documente, acte; îal) Care poate fi consultat numai în condiții speciale în interiorul unei instituții. 9-10 smf, a (Elev) care locuiește într-un internat Si: (înv) înlountraș. 11 smf (Iuz) Student sau absolvent în medicină admis pe bază de concurs să facă practică într-un spital.

INTERN, -Ă, interni, -e, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care se află înăuntrul unui obiect, al unei ființe, al unui spațiu etc., care este în interior. ◊ Organe interne = organe situate în cavitățile abdominală și toracică. Boli interne = bolile organelor din interiorul corpului. Motor cu ardere internă = motor care folosește energia unui combustibil ars în interiorul cilindrului. Unghiuri interne = fiecare dintre cele două perechi de unghiuri situate în interiorul a două drepte paralele tăiate de o secantă și aflate de aceeași parte a secantei. ◊ Loc. adj. De (sau pentru) uz intern = a) (despre medicamente) care se ia oral; b) (despre cărți, documente, acte etc.) care poate fi consultat numai în condiții speciale în interiorul unei instituții. 2. S. m. și f., adj. (Elev sau ucenic) care locuiește într-un internat sau la locul unde învață meseria. 3. S. m. și f. Student în medicină admis pe bază de concurs să facă practică la un spital. – Din fr. interne, lat. internus.

INTERN2, -Ă, interni, -e, s. m. și f. 1. Elev sau ucenic care locuiește într-un internat sau la locul unde își învață meseria. Tu ai trîndăvit iarăși vara întreagă... simțind lipsa prietenului tău, care era intern la meșter. PAS, Z. I 282. 2. (În trecut) Student în medicină sau medic angajat (prin concurs) la un spital, avînd locuință acolo.

INTERN, -Ă adj. Care se află înăuntru; interior, lăuntric. ◊ Organe interne = organele din cavitatea toracică și abdominală; unghi intern = unghi format de două drepte tăiate de o secantă, aflat în interiorul lor și de aceeași parte a secantei. // s.m. și f. Elev sau ucenic care locuiește și ia masa într-un internat. ♦ Student în medicină care face practică la un anumit spital, unde de obicei și locuiește. [Cf. interne, it. interno, cf. lat. internus].

INTERN, -Ă I. adj. care se află înăuntru; interior, lăuntric. ♦ organe ~e = organele din cavitatea toracică și abdominală; boli ~e = boli ale organelor interne; motor cu ardere ~ă = motor care folosește energia unui combustibil ars în interiorul cilindrului; unghi ~ = unghi format din două drepte tăiate de o secantă, aflat în interiorul lor și de aceeași parte a secantei; (inform.) memorie ~ă = memorie a calculatorului făcând parte din unitatea centrală. II. s. m. f. 1. elev, ucenic care locuiește și ia masa într-un internat. 2. student în medicină care face practică într-o clinică, unde, de obicei, și locuiește. (< fr. interne, lat. internus)

INTERN2 ~i m. 1) Elev sau ucenic care locuiește și ia masa în instituția școlară pe care o frecventează. 2) Student în medicină (în ultimii ani de studii) care face practica într-un spital. /<lat. internus, fr. interne

intern a. 1. care e interior: leziune internă; 2. școlar care e cu locuința în școală; 3. student în medicină care locuiește în spital. ║ n. pl. afacerile interioare ale unei țări: Ministru de interne.

*intérn, -ă adj. (lat. internus, d. intra, în ăuntru. V. interior, extern). Al căruĭ sediŭ e în ăuntru: boală internă (de ex., la ficat). Care locuĭește în școală: elev intern. Relativ la administrațiunea din ăuntru țăriĭ: afacerile interne. Geom. Unghĭ intern, format de o secantă între doŭă paralele (V. altern). S. m. și f. Un intern, o internă, un elev intern, o elevă internă. Student, studentă în medicină care locuĭește în spital. Ministerul de interne (subînț. afacerĭ saŭ lucrurĭ), care se ocupă de afacerile din ăuntru țăriĭ. Patologia internă, a boalelor interne. Adv. Pin ăuntru: această boală nu dispare de cît tratînd-o intern.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

intern adj. m., s. m., pl. interni; adj. f., s. f. internă, pl. interne

intern adj. m., s. m., pl. interni; adj. f., s. f. internă, pl. interne

intern adj. m., s. m., pl. interni, f. sg. internă, pl. interne

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

INTERN adj., s. 1. adj. v. interior. 2. adj. (livr.) intestin, (înv.) domestic. (Tulburări ~ într-un stat.) 3. s. (înv.) înlountraș. (~ la liceu.)

INTERN adj., s. 1. adj. dinăuntru, interior. (Partea ~.) 2. adj. (înv.) domestic, intestin. (Tulburări ~ într-un stat.) 3. s. (înv.) înlountraș. (~ la liceu.)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

INTÉRN, -Ă (< fr., lat.) adj., s. m. și f. 1. Care se află în interiorul a ceva; interior, lăuntric, intestin2. ◊ (ANAT.) Organe i. = organe aflate în cavitățile toracică și abdominală. ◊ Boli i. = boli ale organelor din interiorul corpului. ◊ (MAT.) Unghiuri i. = unghiuri formate de două drepte tăiate de o secantă și situate între cele două drepte. 2. S.m și f. (PEDAG.) Eșev sau ucenic care locuiește într-un internat. 3. Adj. (INFORM.) Memorie i. = memorie a calculatorului care face parte din unitatea centrală și la care accesul este foarte rapid. Pentru ca un program să se execute, el trebuie să se află în m. i. 4. Adj. (EC.) Control i. = metode și măsuri ale managementului, urmărind creșterea eficienței și încurajarea preocupărilor pentru proceduri și politici manageriale cu eficacitate mare, controlul validității datelor deținute de manageri.

Intrare: intern (s.m.)
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • intern
  • internul
  • internu‑
plural
  • interni
  • internii
genitiv-dativ singular
  • intern
  • internului
plural
  • interni
  • internilor
vocativ singular
  • internule
  • interne
plural
  • internilor
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

intern, internisubstantiv masculin
internă, internesubstantiv feminin

  • 1. Elev sau ucenic care locuiește într-un internat sau la locul unde învață meseria. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: înlountraș
    • format_quote Tu ai trîndăvit iarăși vara întreagă... simțind lipsa prietenului tău, care era intern la meșter. PAS, Z. I 282. DLRLC
  • 2. Student în medicină admis pe bază de concurs să facă practică la un spital; medic angajat (prin concurs) la un spital. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.