12 definiții pentru individualizare

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

INDIVIDUALIZARE, individualizări, s. f. Acțiunea de a individualiza și rezultatul ei. ♦ Adaptarea și aplicarea unei concepții, a unei legi etc. la cazuri particulare. ♦ Întruchipare a ideii artistice în imagini concrete, individuale; întruchipare a unei tendințe, a unei relații (sociale) etc. în figuri individuale tipice. [Pr.: -du-a-] – V. individualiza.

INDIVIDUALIZARE, individualizări, s. f. Acțiunea de a individualiza și rezultatul ei. ♦ Adaptarea și aplicarea unei concepții, a unei legi etc. la cazuri particulare. ♦ Întruchipare a ideii artistice în imagini concrete, individuale; întruchipare a unei tendințe, a unei relații (sociale) etc. în figuri individuale tipice. [Pr.: -du-a-] – V. individualiza.

individualizare sf [At: DA / P: ~du-a~ / Pl: ~zări / E: individualiza] 1 Scoatere în evidență a trăsăturilor specifice unui individ. 2 Luare în considerare a cuiva în mod individual, facându-l să se deosebească de alții Si: individuație (2). 3 Determinare a unui lucru prin caracterele sale individuale. 4 Adaptare și aplicare a unei concepții, a unei legi etc. la un caz particular. 5 Întruchipare a ideii artistice în imagini concrete, individuale. 6 Întruchipare a unei tendințe, a unei relații (sociale) etc. în figuri individuale tipice.

INDIVIDUALIZARE, individualizări, s. f. Acțiunea de a individualiza și rezultatul ei. 1. (Mai ales în legătură cu creația artistică) Conturare, precizare a caracterului, a naturii unei ființe sau a unui lucru prin reliefarea particularităților proprii. Forța și profunzimea generalizării în opera de artă nu numai că nu contrazice individualizarea, ci dimpotrivă. V. ROM. decembrie 1950, 187. 2. Adaptarea și aplicarea unei concepții, a unui punct de vedere etc. la cazuri izolate și particulare. Individualizarea pedepsei în justiție se face ținînd seama, de circumstanțele speciale în care a fost făptuit delictul. – Pronunțat: -du-a-.

INDIVIDUALIZARE s.f. Acțiunea de individualiza și rezultatul ei. ♦ Adaptarea și aplicarea unei concepții, a unei legi etc. la cazuri particulare. ♦ (Arte) Întruchipare a ideii artistice în imagini senzorial-concrete, individuale; întruchipare a unei tendințe, esențe, relații generale în figuri individuale tipice. [Pron. -du-a-. / < individualiza].

INDIVIDUALIZARE s. f. 1. acțiunea de a individualiza. 2. adaptarea și aplicarea unei concepții, a unei legi etc. la cazuri particulare. 3. (arte) întruchipare a ideii artistice în imagini senzorial-concrete, individuale; întruchipare a unei tendințe, esențe, relații generale în figuri individuale tipice. (< individualiza)

INDIVIDUALIZARE ~ări f. 1) v. A INDIVIDUALIZA. 2) Aplicare a unor concepții, legi etc. la cazuri particulare. /v. a individualiza etc.

*individualizațiúne f. (fr. -alisation). Acțiunea de a individualiza. – Și -áție, dar ob. -áre.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

individualizare (desp. -du-a-) s. f., g.-d. art. individualizării; pl. individualizări

individualizare (-du-a-) s. f., g.-d. art. individualizării; pl. individualizări

individualizare s. f. (sil. -du-a-), g.-d. art. individualizării; pl. individualizări

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

INDIVIDUALIZARE s. 1. v. caracterizare. 2. tipizare. (~ eroilor.) 3. particularizare, (rar) personalizare. (~ unor trăsături.) 4. izolare, singularizare. (~ unor însușiri din ansamblu.)

INDIVIDUALIZARE s. 1. caracterizare. (~ a unui personaj.) 2. tipizare. (~ eroilor.) 3. particularizare, (rar) personalizare. (~ unor trăsături.) 4. izolare, singularizare. (~ din ansamblu.)

Intrare: individualizare
individualizare substantiv feminin
  • silabație: -du-a- info
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • individualizare
  • individualizarea
plural
  • individualizări
  • individualizările
genitiv-dativ singular
  • individualizări
  • individualizării
plural
  • individualizări
  • individualizărilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

individualizare, individualizărisubstantiv feminin

  • 1. Acțiunea de a individualiza și rezultatul ei. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.1. Adaptarea și aplicarea unei concepții, a unei legi etc. la cazuri particulare. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Individualizarea pedepsei în justiție se face ținând seama, de circumstanțele speciale în care a fost făptuit delictul. DLRLC
    • 1.2. Întruchipare a ideii artistice în imagini concrete, individuale; întruchipare a unei tendințe, a unei relații (sociale) etc. în figuri individuale tipice. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Forța și profunzimea generalizării în opera de artă nu numai că nu contrazice individualizarea, ci dimpotrivă. V. ROM. decembrie 1950, 187. DLRLC
etimologie:
  • vezi individualiza DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.