11 definiții pentru generalizare

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GENERALIZARE, generalizări, s. f. Acțiunea de a (se) generaliza și rezultatul ei. ♦ Operație logică prin care se trece de la noțiuni cu o sferă mai restrânsă și un conținut mai bogat la noțiuni cu o sferă mai largă și un conținut mai restrâns. – V. generaliza.

GENERALIZARE, generalizări, s. f. Acțiunea de a (se) generaliza și rezultatul ei. ♦ Operație logică prin care se trece de la noțiuni cu o sferă mai restrânsă și un conținut mai bogat la noțiuni cu o sferă mai largă și un conținut mai restrâns. – V. generaliza.

generalizare sf [At: HEM 1927 / Pl: ~zări / E: generaliza] 1 Operație logică prin care se trece de la noțiuni cu o sferă mai restrânsă și un conținut mai bogat la noțiuni cu o sferă mai largă și un conținut mai restrâns. 2 Oferire a unei formulări (sau a unei expresii) sintetice mai multor situații particulare care au unele trăsături comune. 3 Extindere mintală a însușirilor comune unui grup de obiecte sau de fenomene asupra tuturor obiectelor și fenomenelor din clasa respectivă. 4 Extindere a sferei de aplicare. 5 Extindere a unei boli în întregul organ sau organism. 6 Considerare (de obicei fără temei) a unei întâmplări, a unei situații ca fiind generală.

GENERALIZARE, generalizări, s. f. 1. Acțiunea de a generaliza și rezultatul ei; extindere, lărgire a sferei de aplicare. Exprimarea în modul cel mai deplin a esenței fenomenelor din viață presupune o generalizare profundă, o descoperire și ilustrare deosebit de expresivă a modului cum acționează legile obiective ale realității. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 348, 2/2. Rezultatul generalizării (faza ultimă a cunoașterii cu ajutorul gîndirii) este noțiunea. IORDAN, L. R. 35. ♦ Operație logică cu ajutorul căreia unim în minte însușirile comune ale obiectelor de același fel. 2. (Med.) Extindere, în întregul organism, a unui proces maladiv, inițial limitat.

GENERALIZARE s.f. Acțiunea de a (se) generaliza și rezultatul ei. ♦ Operație logică prin care se trece de la particular la general, extrăgîndu-se caracterele comune esențiale unor obiecte asemănătoare. [< generaliza].

GENERALIZARE s. f. acțiunea de a (se) generaliza. ◊ operație logică prin care se trece de la particular la general, extrăgându-se caracterele comune esențiale ale unor obiecte asemănătoare. (< generaliza)

GENERALIZARE ~ări f. 1) v. A GENERALIZA și A SE GENERALIZA. 2) Operație mintală prin care se grupează în același gen obiecte cu trăsături esențiale comune. /v. a generaliza

generalizare f. acțiunea și facultatea de a generaliza.

*generalizațiúne f. Acțiunea de a generaliza. – Și -áție, dar maĭ des -áre.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

generalizare s. f., g.-d. art. generalizării; pl. generalizări

generalizare s. f., g.-d. art. generalizării; pl. generalizări

generalizare s. f., g.-d. art. generalizării; pl. generalizări

Intrare: generalizare
generalizare substantiv feminin
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • generalizare
  • generalizarea
plural
  • generalizări
  • generalizările
genitiv-dativ singular
  • generalizări
  • generalizării
plural
  • generalizări
  • generalizărilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

generalizare, generalizărisubstantiv feminin

  • 1. Acțiunea de a (se) generaliza și rezultatul ei. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Exprimarea în modul cel mai deplin a esenței fenomenelor din viață presupune o generalizare profundă, o descoperire și ilustrare deosebit de expresivă a modului cum acționează legile obiective ale realității. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 348, 2/2. DLRLC
    • format_quote Rezultatul generalizării (faza ultimă a cunoașterii cu ajutorul gîndirii) este noțiunea. IORDAN, L. R. 35. DLRLC
    • 1.1. Operație logică prin care se trece de la noțiuni cu o sferă mai restrânsă și un conținut mai bogat la noțiuni cu o sferă mai largă și un conținut mai restrâns. DEX '09 DEX '98 DN
      • diferențiere Operație logică cu ajutorul căreia unim în minte însușirile comune ale obiectelor de același fel. DLRLC
  • 2. medicină Extindere, în întregul organism, a unui proces maladiv, inițial limitat. DLRLC
etimologie:
  • vezi generaliza DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.