12 definiții pentru enzimă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ENZIMĂ, enzime, s. f. Compus organic de natură proteică, prezent în celule vii, care catalizează procesele de sinteză și de degradare din organismele animalelor, plantelor și microorganismelor, producând și păstrând energie; ferment. – Din fr. enzyme.

enzi sf [At: ENC. ROM. / S și: (înv) ~zym~ / Pl: ~me / E: fr enzyme] Compus organic de natură proteică, prezent în celule vii, care dirijează procesele de sinteză și de degradare din organismele animalelor, plantelor și microorganismelor, producând și păstrând energie Si: diastază, ferment.

ENZIMĂ, enzime, s. f. Compus organic de natură proteică, prezent în celule vii, care dirijează procesele de sinteză și de degradare din organismele animalelor, plantelor și microorganismelor, producând și păstrând energie; ferment. – Din fr. enzyme.

ENZIMĂ, enzime, s. f. Substanță produsă de anumite celule vii, care are acțiune catalitică în multe reacții din chimia organică. V. lipază, zimază.

ENZI s.f. Substanță produsă de anumite celule vii care accelerează mersul reacțiilor chimice în celulă; ferment; diastază (1). [< fr. enzyme].

ENZI s. f. compus organic produs de anumite celule vii, care accelerează mersul reacțiilor chimice din celulă; ferment; diastază (1). (< fr. enzyme)

ENZIMĂ ~e f. Substanță organică care înlesnește procesele metabolice din organismul plantelor și animalelor; ferment; diastază. /<fr. enzyme, germ. Enzyme

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

enzi s. f., g.-d. art. enzimei; pl. enzime

enzi s. f., g.-d. art. enzimei; pl. enzime

enzi s. f., g.-d. art. enzimei; pl. enzime

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ENZI s. (BIOL.) biocatalizator, diastază, ferment, catalizator organic.

ENZI s. (BIOL.) diastază, ferment.

Intrare: enzimă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • enzi
  • enzima
plural
  • enzime
  • enzimele
genitiv-dativ singular
  • enzime
  • enzimei
plural
  • enzime
  • enzimelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

enzi, enzimesubstantiv feminin

  • 1. Compus organic de natură proteică, prezent în celule vii, care catalizează procesele de sinteză și de degradare din organismele animalelor, plantelor și microorganismelor, producând și păstrând energie. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.