13 definiții pentru contraatac

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CONTRAATAC, contraatacuri, s. n. Ripostă ofensivă desfășurată de o unitate militară aflată în apărare, cu scopul de a respinge un atac al inamicului pătruns în dispozitivul ei și de a restabili pozițiile inițiale. ♦ (Sport) Ripostă promptă, ca răspuns la atacul adversarului. – Din fr. contre-attaque.

contraatac sn [At: MAIORESCU, CR. II, 89 / Pl: ~uri / E: fr contre-attaque] 1 Ripostă ofensivă desfășurată de o unitate militară aflată în apărare, cu scopul de a respinge un atac al inamicului pătruns în dispozitivul ei și de a restabili pozițiile inițiale Si: contralovitură. 2 (Spt) Atac prompt, ca răspuns la atacul adversarului Si: ripostă.

CONTRAATAC, contraatacuri, s. n. Ripostă ofensivă desfășurată de o unitate militară aflată în apărare, cu scopul de a respinge un atac al inamicului pătruns în dispozitivul ei și de a restabili pozițiile inițiale. ♦ (Sport) Ripostă. [Pr.: -tra-a-] – Din fr. contre-attaque.

CONTRAATAC, contraatacuri, s. n. Atac desfășurat de o unitate militară aflată în apărare, cu scopul de a respinge un atac al inamicului pătruns în dispozitivul ei și de a restabili pozițiile inițiale. Mitralierele răpăiau la începutul contraatacului. CAMILAR, N. I 381.

CONTRAATAC s.n. Atac executat de forțe care se găsesc în apărare pentru a respinge inamicul pătruns în dispozitivul lor și pentru a restabili pozițiile inițiale. ♦ (Sport) Ripostă. [După fr. contre-attaque].

CONTRAATAC s. n. atac executat de forțe în apărare pentru a respinge inamicul pătruns în dispozitivul lor și pentru a restabili pozițiile. ◊ (sport) atac imediat, ca răspuns la un atac al adversarului; contraripostă. (< fr. contre-attaque)

CONTRAATAC ~uri n. Atac realizat prin trecerea de la defensivă la ofensivă. [Sil. -tra-a-] /<fr. contre-ataque

*contraatác n., pl. urĭ (fr. contre-attaque). Atac îndreptat contra altuĭ atac (de ex., trecerea de la defensivă la ofensivă).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

contraatac s. n., pl. contraatacuri

contraatac s. n., pl. contraatacuri

contraatac s. n., pl. contraatacuri

Intrare: contraatac
contraatac substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • contraatac
  • contraatacul
  • contraatacu‑
plural
  • contraatacuri
  • contraatacurile
genitiv-dativ singular
  • contraatac
  • contraatacului
plural
  • contraatacuri
  • contraatacurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

contraatac, contraatacurisubstantiv neutru

  • 1. Ripostă ofensivă desfășurată de o unitate militară aflată în apărare, cu scopul de a respinge un atac al inamicului pătruns în dispozitivul ei și de a restabili pozițiile inițiale. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Mitralierele răpăiau la începutul contraatacului. CAMILAR, N. I 381. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.