10 definiții pentru argus

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ARGUS, arguși, s. m. Om cu privirea ageră, pătrunzătoare; om care păzește ceva cu mare grijă. – Din fr. argus.

argus sm [At: DICȚ. / S: (5, 6) Ar~ sp / Pl: ~uși / E: fr argus] 1 Gen de păsări galinacee, din familia fazanidelor, pe ale căror pene sunt pete rotunde, ca niște ochi. 2 Specie de fluturi pe ale căror aripi sunt pete rotunde. 3 Specie de pești cu pete rotunde, ca niște ochi. 4 Specie de păianjeni cu pete rotunde ca niște ochi. 5 Om cu privire ageră, pătrunzătoare. 6 Om care păzește ceva cu mare grijă.

*ARGUS npr. m. 1 🔱 Principe argian care după legendă ar fi avut o sută de ochi 2 De aci fig. ARGUS sm. Om cu privire ageră, pătrunzătoare, iscoditoare, care veghiază mereu și pe care nu-l poate înșela nimeni: a avea ochi de ~ 3 🐦 Gen de păsări din ordinul galinaceelor, astfel numit din cauza penelor împestrițate cu numeroase pete rotunde care seamănă cu niște ochi; trăește prin insulele Malesiei (🖼 198) [fr.].

ARGUS s. m. Om cu privire ageră, pătrunzătoare; om care păzește ceva cu mare grijă. – Din fr. argus.

ARGUS s.m. 1. Personaj legendar despre care se spune că ar fi avut o sută de ochi. 2. (Fig.) Om cu privire ageră, pătrunzătoare, iscoditoare; păzitor vigilent. 3. Gen de păsări palmipede din ordinul galinaceelor, cu penele împestrițate de numeroase pete rotunde, care trăiesc în arhipelagul Malaysiei. [< fr. argus, cf. Argus – fiul lui Zeus și al Niobei].

ARGUS s. m. 1. (mit.) personaj legendar cu o sută de ochi. 2. (fig.) om cu privire ageră, pătrunzătoare; păzitor vigilent. 3. gen de păsări palmipede din ordinul galinaceelor, cu penele împestrițate de numeroase pete rotunde, din arhipelagul Malaysiei. (< fr. argus)

*árgus m., pl. și (după numele unuĭ strașnic păzitor mitologic cu o sută de ochĭ). Om care vede și observă foarte bine: ochĭ de Argus. Zool. Un fel de fazan din Malaezia. Un fel de fluture.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

argus (om cu privire ageră, vigilent) s. m., pl. arguși

argus (om cu privire ageră, vigilent) s. m., pl. arguși

argus (om cu privire ageră, vigilent) s. m., pl. arguși

Intrare: argus
substantiv masculin (M6)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • argus
  • argusul
  • argusu‑
plural
  • arguși
  • argușii
genitiv-dativ singular
  • argus
  • argusului
plural
  • arguși
  • argușilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

argus, argușisubstantiv masculin

  • 1. Om cu privirea ageră, pătrunzătoare; om care păzește ceva cu mare grijă. DEX '09 DN
  • 2. Gen de păsări palmipede din ordinul galinaceelor, cu penele împestrițate de numeroase pete rotunde, care trăiesc în arhipelagul Malaysiei. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.