18 definiții pentru aer (bis.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

AER2, aere, s. n. (Bis.) 1. Bucată de stofă sau de pânză, de obicei pictată sau țesută cu imaginea lui Hristos mort, cu care se acoperă vasele liturgice. 2. Epitaf (2). – Din ngr. aër.

aer2 sn [At: DOSOFTEI, ap. HEM 416 / Pl: ~e / E: ngr ἀμρ] (Bis) 1 Cel mai mare dintre cele trei văluri cu care se acoperă discul și potirul Si: procovăț, poalele de la icoane. 2 Văl care simbolizează piatra de pe mormântul lui Isus Si: epitaf.

AER2 (pl. -re) sn. 1 Văl cu care se acoper sfintele daruri 2 Spec. Vălul cel mare care se pune la proscomidie, unde înfățișează cerul pe care s’a arătat steaua la nașterea Mîntuitorului; vălul de pe sfînta masă care înfățișează piatra pusă pe mormîntul lui Hr.: Domnul nostru Isus Christos cum este zugrăvit pe sfîntul ~ (DEM.) [gr. άήρ].

AER2, aere, s. n. (Bis.) 1. Bucată de stofă sau de pânză, de obicei pictată sau țesută cu imaginea lui Cristos mort, cu care se acoperă vasele liturgice. 2. Epitaf (2). – Din ngr. aēr.

AER2, aere, s. n. (Bis.) Epitaf (2).

AER2, aere, s. n. (Bis.) 1. Acoperămînt de stofă sau de pînză cu care se acoperă vasele liturgice. 2. Epitaf (2). – Ngr. aer.

AER2 ~e n. bis. Bucată de pânză pe care este țesută imaginea lui Iisus Hristos mort; epitaf. /<gr. aer, sl. airu

aèr n. vălul cel mare care (precum aerul pământul) acopere sfintele daruri; și aerul l’oiu pune pe al Slatinei altar AL. [Gr. bizantin AÈR, vorbă identică cu cea precedentă, luată la figurat].

2) aer (saŭ și áĭer) n., pl. e (mgr. și vsl. air, după aer 1. Vălu cu care se acopere potiru, procovăț (Rar). Față de masă brodată pe care e pictat Hristos răstignit și care se expune în biserică la ortodocși în Vinerea Pașteluĭ (El reprezentă peatra care acoperea mormîntu luĭ Hristos.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

aer (amestec de gaze; aspect; atitudine; obiect de cult) s. n., (atitudini; obiecte de cult) pl. aere (și în: a-și da aere)

aer2 (obiect de cult) s. n., pl. aere

aer s. n. (sil. a-er), (atitudine, obiecte de cult) pl. aere

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

AER s. (BIS.) epitaf, (pop.) pocrovăț. (Cu aerul se acoperă vasele liturgice.)

AER s. (BIS.) epitaf, (pop.) pocrovăț. (Cu ~ se acoperă vasele liturgice.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

aer (aere), s. n. – Văl cu care se acoperă vasele liturgice. Ngr. ἀήρ. Fonetismul indică o contaminare cu aer, pe care îl precedă.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

aer, aere s. n. 1. Amestec de gaze care constituie atmosfera terestră. 2. Sfântul aer = bucată de stofă sau de pânză, de obicei pictată sau țesută cu imaginea lui Hristos mort, cu care se acoperă cinstitele daruri și care simbolizează firmanentul pe care s-a ivit steaua magilor sau piatra de deasupra mormântului lui Hristos; acoperământul mare, provcovăț. – Din lat. aer, aeris.

Intrare: aer (bis.)
aer1 (s.n.) substantiv neutru
  • silabație: a-er info
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • aer
  • aerul
  • aeru‑
plural
  • aere
  • aerele
genitiv-dativ singular
  • aer
  • aerului
plural
  • aere
  • aerelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

aer, aeresubstantiv neutru

(termen) bisericesc
  • 1. Bucată de stofă sau de pânză, de obicei pictată sau țesută cu imaginea lui Cristos mort, cu care se acoperă vasele liturgice. DEX '09 MDA2 DLRM NODEX
  • 2. Văl care simbolizează piatra de pe mormântul lui Isus; epitaf. DEX '09 MDA2 DLRLC NODEX
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.