3 definiții pentru Sade

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

sadeá și sadé adj. fix, ca și gata (turc. sadé). Curat, simplu, pur, neamestecat: ceaĭ sadea (fără rom orĭ fără lapte ș.a.). V. prisne.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SADE, grup jazzy-soul britanic, constituit în 1982, având-o ca solistă pe Helen Folasade Adu. Repertoriu bazat pe senzualitate, intimism și sofisticare („The Sweetest Taboo”, „No ordinary Love”).

SADE [sad], Donatien Alphonse François, marchiz de (1740-1814), scriitor francez. Persoană cu o biografie scandaloasă, a publicat numeroase romane, socotite imorale de către contemporani datorită descrierilor obsedante ale unor scene erotice și care au anticipat literatura psihanalitică, interesând sub aspectul psihopatologic și al umorului negru („Cele o sută douăzeci de zile ale Sodomei sau școala libertinajului”, „Justine sau nenorocirile virtuții”, „Filozofia în budoar”). Și-a scris opera în închisoare; a murit într-un ospiciu. Reconsiderat de suprarealiști, care au văzut în opera sa voința de a se emancipa de constrângerile și prejudecățile morale. Numele său e considerat a sta la originea cuvântului sadism.

Intrare: Sade
Sade
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.