5 definiții pentru Panama

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Panama f. 1. oraș și port în Columbia, pe Oceanul Pacific: 60 000 loc.; 2. istm ce unește America de S. cu cea de N. între Marea Antilelor și Oceanul Pacific.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Panama (stat; canal) s. propriu f., g.-d. art. a Panama / [a canalului/statului ~] (Istoria modernă a [statului] Panama începe odată cu construirea canalului Panama.) corectat(ă)

*Panama (nume geografic) s. propriu f.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PANAMÁ, PANAMÁ CITY sau Panamá, Ciudad de ~, capitala Rep. Panamá (din 1903), port la golful cu același nume (Oc. Pacific), situat la intrarea în Canalul Panamá; 463,1 mii loc. (2000). Aeroportul Tocumen. Pr. centru politic și economic al țării. Ind. alim., textilă, a pielăriei și încălțămintei, conf. Reparații navale. Rafinărie de petrol; fabrici de mobilă, ciment și săpun. Centru comercial. Două universități (1935, 1965). Catedrală (1673-1760); biserica San Francisco; palat municipal (1910). Districtul istoric al orașului este (1997) inclus în patrimoniul cultural universal. Întemeiat de spaniolul Pedro Arias de Avila (1519), P. a fost atacat și distrus de flota și oastea corsarului englez Henry Morgan în 1671 și apoi reconstruit (1674) de conchistadorul Alonso Mercado de Villacorta. Din 1751, P. a intrat în componența viceregatului Noua Granada și ulterior a statului Columbia.

PANAMA, Canalul ~, canal maritim care străbate istmul Panamá (Marea Caraibilor) și Oc. Pacific (Golful Panamá). Accesibil pentru nave de până la 40.000 tdW. Lungime: 65 km, de la un țărm la altul, 81,3 km de la apele adânci din Atlantic la cele din Pacific; lățime minimă: 91 m, ad, minimă: 12,5 m, 3 pereche de ecluze (canalul cu cel mai mare sistem de ecluze din lume – Miraflores). În lungul lui există o cale ferată (construită încă din perioada 1850-1855) și o șosea. Cu un trafic de peste 193 mil. t/an, este de mare interes comercial și strategic pentru S.U.A., care asigură mai mult de jumătate din trafic; aduce mari venituri statului Panamá. Principalele porturi: Colón și Panamá. V. și statul Panamá.

Intrare: Panama
Panama
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.