4 definiții pentru Motor

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

motor, ~oare [At: COSTINESCU / Pl: ~i, ~oare / E: fr moteur, ger Motor] 1 sn Mașină de forță care transformă o formă oarecare de energie în energie mecanică pentru a pune în mișcare altă mașină, un vehicul etc. 2 sn (Arg; îe) Îmi vâjâie ~ul Mă doare capul. 3 sn (Pop) Automobil. 4 a (D. sisteme tehnice sau piese, d. organe anatomice) Care pune ceva în mișcare, care produce o mișcare, care comandă o mișcare Si: motoriu. 5 a (Fig) Care declanșează, care stimulează o acțiune Si: stimulator. 6 sns Factor, agent etc. care dă impuls unei acțiuni Si: imbold, stimul. 7 sn (Îs) ~ cu plasmă Motor cu reacție în care agentul motor este constituit dintr-un gaz ionizat aflat în stare de plasmă. 8 sn (Îs) ~ fotonic Motor cu reacție în care agentul motor îl constituie fotonii. 9 sn (Îs) ~ ionic Motor cu reacție în care agentul motor este constituit din particule încărcate cu aceeași sarcină electrică (ioni pozitivi) accelerate prin mari diferențe de potențial. 10 sn (Îs) ~ nuclear Motor acționat cu ajutorul energiei nucleare obținute prin fisiune. 11 sn (Îc) ~-rachetă Sistem de propulsie folosit în atmosfera rarefiată sau în spațiul cosmic, la care combustibilul este un amestec de carburant și comburant.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MOTOR cf. adj. motoran „tont”. 1. Motor/a b. (Ard; Moț; Paș; Met 48); – fam. (AO XV 102; RI XI 46); -escu, E. (Ul. 21). 2. -og (a): Motoroga, Ioan act.; contras: Motorga (17 B IY 343; Gorj 375; AO XV 158); Motorgi s. 3. Cf., din altă temă: Motorță b. (Hur) sau < *Motoriță.

HONDA Motor Co Ltd., companie japoneză, producătoare de motociclete și automobile, creată (1946) de Sōichirō H. (1906-1991), la Tōkyō. A început să participe la competiții sportive din 1959 (curse de Formula 1).

NISSAN MOTOR COMPANY [nisán móutə kámpəni], grup industrial japonez, fondat în 1933, specializat în producția de nave, mașini unelte și, mai ales, automobile, fiind, în această direcție unul dintre cele mai mari producătoare pe plan mondial.

Intrare: Motor
Motor nume propriu
nume propriu (I3)
  • Motor