3 definiții pentru Lainici

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Lainici pl. 1. pisc al Carpaților în jud. Gorjiu; 2. (sau Vulcan), trecătoare de importanță strategică, deschisă de Jiu, stabilește comunicațiunea între Olt și Transilvania; 3. mânăstire în trecătoarea Lainici.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Lainici, m-re în satul Sâmbotin, com. Schela, jud. Gorj, înființată de călugări la începutul sec. 15. Bis. actuală, clădită de mai mulți boieri în timpul lui Ioan Gheorghe Caragea (1812-1818), reprezintă un remarcabil ansamblu de pictură murală, cu rămășițe ale tradițiilor postbrâncovenești. Fațadele sunt decorate cu o friză de panouri pictate, reprezentând figuri de sfinți și de profeți.

LAINICI, defileu și trecătoare în Carpații Meridionali, între M-ții Parâng la E și M-ții Vâlcan la V, pe valea Jiului, la 513 m alt. Defileul, cu o lungime de 30 km, este străbătut de șoseaua construită în sec. 19, și de calea ferată (29 km) Bumbești-Livezeni (inaugurată în 1948), care trece prin 39 tuneluri, făcând legătura între depr. Petroșani și Oltenia. În perimetrul defileului L., în arealul satului Pleșa, se află mănăstirea Lainici (de călugări) cu biserica având hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (18 m lungime și 8 m înălțime), ctitorie boierească din anii 1812-1817, care păstrează picturi murale interioare de factură postbrâncovenească. Renovată în 1984. Muzeu cu colecții de icoane, cărți vechi, obiecte de cult ș.a.

Intrare: Lainici
Lainici
substantiv propriu (SP001MS)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • Lainici
  • Lainiciul
plural
genitiv-dativ singular
  • Lainiciului
plural
vocativ singular
plural