4 definiții pentru Kama

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Kama(deva) m. zeul amorului, în mitologia indiană.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Kama, zeul iubirii în mitologia vedică, un fel de Cupidon roman, reprezentat ca un tânăr frumos și înarmat cu un arc, a cărui coardă este formată din numeroase albine, iar ca săgeți are pene și flori.

KAMA (KAMADEVA) (în mitologia vedică), zeul dragostei, personificarea dorinței și a desfătării. Atributele sale fundamentale sunt simbolizate prin cele două soții: Prῑti sau Māyāvatῑ (Iubirea, Prietenia) și Ráti (Voluptatea). Reprezentat ca un adolescent frumos, călărind un papagal și însoțit de alaiul fecioarelor cerești; înarmat cu un arc cu săgeată din flori. Sub egida lui ar fi fost scrise în Antichitate tratatele „Kāmasūtra” și „Kāmatāntra” despre arta sau știința dragostei. Potrivit legendei, a fost transformat în cenușă de Șiva devenind astfel acorporal.

KAMA, râu, afl. stg. al Volgăi în aval de Kazan; 1.805 km. Izv. dintr-o reg. deluroasă, de la V de Ural, și trece prin Solikamsk, Berezniki și Perm. Afl. pr.: Ciusovaia, Belaia, Veatka. Navigabil pe 1.535 km. Potențial hidroenergetic.

Intrare: Kama
nume propriu (I3)
  • Kama