5 definiții pentru Carmen

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Carmen-Sylva f. 1. pseudonimul literar al Elisabetei, regina României; 2. izvor de ape minerale în jud. Suceava.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

carmen (cuv. lat., „poem, incantație”; span. cântec) 1. Teoreticienii secolelor 14-15 numesc c. partea superioară a unei lucrări vocale cu „acompaniament*”, 2. În sec. 16, c. semnifică o piesă instr. polif., bazată pe imitație* și fără cantus firmus*.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CARMEN, formație corală bucureșteană, înființată (1901) și condusă de D. Kiriac pînă în 1927, apoi (două decenii) de I.D. Chirescu. Scopul său principal a fost sprijinirea creației naționale.

Carmen Cel mai răspîndit și frecvent prenume feminin, → Maria, a avut în anumite perioade și în anumite țări o soartă ciudată. În Spania de altădată, cultul Măriei era foarte răspîndit și se bucura de o favoare deosebită din partea credincioșilor; ca urmare a acestui fapt, Maria era considerat cuvînt tabu. Pronunțarea lui fiind o mare impietate, s-a recurs la un compromis: erau atribuite prin botez, nume de sărbători sau sanctuarii, care fiind dedicate Măriei, o evocau indirect. Așa au apărut Carmen, Consuelo, Mercedes, Nieves, Pilar, Sol etc., primul dintre acestea fiind în strînsă legătură cu ordinul carmelitanilor; stabiliți în anul 1156 pe muntele Karmel din Palestina, călugării carmelitani, alungați de către musulmani, vin în Europa și în 1247 se transformă într-un ordin de cerșetori, pus sub protecția Mariei din Carmel. Răspîndit în Spania cam de prin sec. 14, cultul Mariei (în sp. Virgen sau Nuestro Señora sau María del Carmel ori Carmen) explică apariția actualului prenume Carmen, format prin eliminarea numelui tabu din grupul María del Carmel. După cum s-a văzut, numele carmelitanilor provine din Karmel, numele unui șir muntos, care coboară în Mediterană, lung de aprox. 20 km și cu înălțimi nu mai mari de 552 m. (numit astăzi Djebel Karmel), muntele era locuit încă din neolitic. Clima blîndă a regiunii favorizează o vegetație deosebit de bogată; acoperit iarna de flori splendide, muntele Karmel seamănă cu o adevărată grădină, aceasta fiind dealtfel și semnificația toponimului: ebr. karmel „grădină”. Din Spania și Portugalia, numele se răspîndește în sudul Italiei și Sicilia (aici a fost creat și un corespondent masc. Carmelo), iar apoi sub forma spaniolă Carmen, în toată Europa. La noi, dintre prenumele intrate în ultima vreme, Carmen este unul dintre cele mai răspîndite. Alături de numele de bază, sînt cunoscute și derivatele Carmelita, Carmelina, Carmencita etc. ☐ Cu siguranță că la răspîndirea acestui nume în Europa a contribuit și cunoscuta nuvelă a lui Prosper Merimée, Carmen, pe baza căreia este scris și libretul operei cu același nume de G. Bizet.

CARMEN SYLVA (pseud. literar al reginei Elisabeta a României) (1843-1916), soția regelui Carol I. Operă de binefacere și patronaj umanitar. Bogată activitate literară: romane, nuvele, versuri, încercări dramatice („Poveștile unei regine”, „Poeziile unei regine”); traduceri.

Intrare: Carmen
Carmen nume propriu
nume propriu (I3)
  • Carmen