6 definiții pentru Campanula (gen de plante)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CIUCIURE, ciuciuri, s. m. Plantă erbacee acoperită cu peri moi, cu flori violete sau albastre (Campanula glomerata).Et. nec.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

ciuciure (bot.) s. m., art. ciuciurele; pl. ciuciuri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CIUCIURE s. (BOT.; Campanula glomerata) (Bucov.) clopoței (pl.).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CAMPANULA L., CAMPANULĂ, CLOPOȚEI, fam. Campanulaceae. Gen cu peste 200 specii, majoritatea vivace, restul anuale și bienale, înalte de cca 0,10-1,50 m, originare din zonele temperate ale emisferei nordice și de pe litoralul mediteranean. înflorește în iun.-sept. Frunze lanceolate, lat-lineare sau ovat-lanceolate, ovate sau ovat-oblohge, pețiolate. Flori sesile, lung- sau scurt-pețiolate, solitare sau în raceme, panicule, capitule, glomerule.

LEIOPHYLLUM Hedw., LEIOFILUM, fam. Ericaceae. Gen cu o singură specie în America de N, tufă 10-50 cm înălțime sau pe sol: Leiophyllum buxifolium (Bergius) Elliott). Specie care înflorește primăvara-vara. Flori (corolă și caliciul pe tip 5, 10 stamine, ovar cu 2-5 loji cu număr mare de semințe) albe sau roz, în mici umbele terminale. Frunze (pînă la 1 cm lungime) nedentate, foarte dense, pe partea superioară lucioase, opuse sau alterne.

PLATYCODON A. DC., PLATICODON, fam. Campanulaceae. Gen cu o singură specie: Platycodon grandiflorum Facq. DG. [syn. Campanula grandiflora, Jacq.; Wahlenbergia grandiflora (Jacq.) Schrad.], originară din Asia, plantă erbacee, vivace, cu tulpină erectă, glabră, gri-verde, înaltă de 45-65 cm, simplă sau ramificată, cu suc lăptos. Frunze alterne, ovat-ascuțite, glabre, dentate, partea inferioară verde-deschis, cea superioară glaucă, sesile, la baza tulpinii pot fi opuse sau în verticil, aproape sesile, dentate. înfloresc vara. Flori mari, albastre sau albe, cu nervuri mai închise, diametru 5-8 cm, solitare și terminale sau cîteva în ciorchine, în faza de boboc ca un balon, 5 sepale scurte, corolă campanulată cu 5 lobi, stamine libere la bază lățite, ovar cu 5 loji. Fruct, capsulă cu 5 ioji.

Intrare: Campanula (gen de plante)
Campanula (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Campanula