7 definiții pentru Ananas (gen de plante)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ANANAS, ananași, s. m. 1. Plantă erbacee perenă cultivată în zonele tropicale, cu frunze lungi și tulpină scurtă, care poartă în vârf o inflorescență simplă ca un spic (Ananas sativus). 2. Fructul comestibil al acestei plante, cărnos, cu gust dulce-acrișor și foarte aromat. – Din fr. ananas.

ananas [At: PANȚU, PL. / Pl: ~ași / E: fr ananas] (Bot) 1 sm Plantă erbacee din familia bromeliaceelor, originară din America tropicală, azi cultivată în mai toate regiunile calde ale globului și chiar în Europa (în sere), cu frunze lungi și tulpină scurtă, care poartă în vârf o inflorescență simplă, ca un spic (Ananas setivus). 2 sm Fruct comestibil al ansamblului (1), de culoare gălbuie-roșiatică, cu un buchet de frunze la vârf, cu gust dulce-acrișor și foarte aromat. 3 ain Cu gust de ananas (2).

ANANAS, ananași, s. m. 1. Plantă erbacee perenă originară din țările calde, cu frunze lungi și tulpină scurtă, care poartă în vârf o inflorescență simplă ca un spic (Ananas sativus). 2. Fructul comestibil al acestei plante, cărnos, cu gust dulce-acrișor și foarte aromat. – Din fr. ananas.

ANANAS, ananași, s. m. 1. Plantă erbacee din țările calde, cultivată și în Europa, în sere, pentru fructele ei (Bromelia ananas). 2. Fructul comestibil al acestei plante, de culoare gălbuie-roșiatică, cu gust dulce-acrișor, foarte aromat și suculent. Aveam cîte puțin din toate: cafea, piper, banane și ananas, care crește acolo pînă la zece kilograme bucata. BART, E. 281.

ANANAS, ananași, s. m. 1. Plantă erbacee originară din țările calde (Ananas sativus sau Bromelia ananas). 2. Fructul comestibil al acestei plante, cu gust dulce-acrișor și foarte aromat. – Fr. ananas.

*ananás m. (fr. ananas, sp. anana, pg. ananaz, cuv. caraib). O plantă spinoasă din America de sud și Antile, cultivată azĭ și aĭurea în climele calde (anánas sativus). Fructu eĭ, de forma unuĭ mare pepene galben, parfumat și delicios. Adj. fix. Pere ananas, pere cu gust și miros de ananas.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ANANAS Mill., ANANAS, fam. Bromeliaceae. Gen originar din Brazilia, 5 specii perene, erbacee. Flori roșii-aprins-violacee, roz, într-un spic compact în formă de con, ce poartă în vîrf un smoc de frunze mici. Frunze, pînă la 75, liniare, lungi pînă la 1,20 m și late pînă la 5 cm, cu spini rigizi, dispuse în rozetă radiculară. Fruct comestibil, sincarp, format din alăturarea a numeroase fructe mici, bace și bractee, formînd un fel de con mare, suculent, cărnos, aromat, galben-roșiatic, erect, cu un smoc de frunzulițe în creștet.

Intrare: Ananas (gen de plante)
Ananas (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Ananas