2 intrări

11 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VITR(O)/VITREO- elem. „sticlă”. ◊ „(corp) vitros”. (< fr. vitr(o)-, vitréo-, cf. lat. vitrum)

vitro în loc. adv. lat. in vitro (biol.) Într-un mediu artificial, în laborator ◊ „Numărul copiilor născuți în lumea întreagă prin procedeul «in vitro» se ridică la opt, cei de acum fiind primii gemeni: un băiat și o fetiță [...] Cei doi «gemeni-eprubetă» și mama sunt în prezent într-o stare excelentă.” Sc. 9 VI 81 p. 3. ◊ „Vedeta congresului de la Monte Carlo [...] privind sterilitatea s-a dovedit a fi, fără dubii, fecundația «in vitro», tehnică modernă ce cunoaște o răspândire vertiginoasă și care promite să detroneze majoritatea celorlalte mijloace de luptă împotriva nefertilității. După mai mulți ani de la nașterea primului «bebe-eprubetă» [...] sunt astăzi în lume peste 1000 de copii care au văzut în același mod lumina zilei.” R.l. 3 X 84 p. 6; v. și implanta

IN VITRO loc. adj. și adv. (În legătură cu modul de experimentare a unui proces fiziologic, biofizic etc.) În afara organismului viu; în laborator. – Loc. lat.

in vitro av [At: DN3 / E: lat in vitro) (În legătură cu desfășurarea unui proces biologic) 1 În afara organismului viu. 2 În laborator.

IN VITRO adv. (În legătură cu modul de experimentare a unui proces fiziologic, biofizic etc.) În afara organismului viu; în laborator. – Loc. lat.

IN VITRO loc. adv. (Despre felul experimentării unui proces biologic) În afara organismului. [< lat. in vitro].

IN VITRO loc. adv. (despre un proces biologic) reprodus experimental în afara organismului. (< lat. in vitro, în sticlă)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

vitro (in ~) (lat.) (desp. vi-tro) loc. adj., loc. adv. (fertilizare ~, a fertiliza ~)

!in vitro (lat.) (vi-tro) loc. adj., loc. adv.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

IN VITRO (loc. lat. „în sticlă”) adverbial (în legătură cu felul experimentării unui proces biochimic sau fiziologic) în afara organismului. Asemenea experiențe permit cercetarea unor fenomene care nu pot fi studiate în organism (ex. culturile de celule, efectul mutagen al unei substanțe chimice, fecundația etc.).

Intrare: vitro
vitro1 (pref.) element de compunere prefix
prefix (I7-P)
  • vitro
prefix (I7-P)
Surse flexiune: MDN '08
  • vitreo
prefix (I7-P)
Surse flexiune: MDN '08
  • vitr
Intrare: in vitro
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

vitroelement de compunere, prefix

  • 1. Element de compunere cu semnificația „sticlă”. MDN '00
    • 1.1. Element de compunere cu semnificația „(corp) vitros”. MDN '00
etimologie:

in vitrolocuțiune adjectivală, locuțiune adverbială

  • 1. (În legătură cu modul de experimentare a unui proces fiziologic, biofizic etc.) În afara organismului viu; în laborator. DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

Un articol lingvistic