5 intrări

18 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ULTRA1- Element de compunere cu sensul de „peste măsură de”, „foarte”, „extrem de”, care servește la formarea unor substantive și a unor adjective. – Din lat., fr. ultra-.

ULTRA2 adj. invar. (Fam.) Grozav. – Din fr. ultra.

ultra1- [At: ȘĂINEANU, D. U. / E: fr ultra-, lat ultra] Element prim de compunere cu semnificația: „peste măsură de...”.

ultra2 smi [At: NEGULICI / E: fr ultra] (Îvr) Persoană care exagerează în opiniile sale.

ULTRA- Element de compunere însemnând „peste măsură de”, „foarte”, „extrem de”, care servește la formarea unor substantive și a unor adjective. – Din lat., fr. ultra-.

ULTRA- Element de compunere însemnînd «foarte», «extrem de», «peste măsură de», «dincolo de», care servește la formarea unor substantive ca: ultramarin, ultramicroscop etc. sau adjective ca: ultrascurtă, ultramicroscopic etc.

ULTRA- Element prim de compunere savantă cu semnificația „foarte”, „extrem de”, „dincolo”, „de peste”. [< fr., it. ultra-, cf. lat. ultra – dincolo, peste].

ULTRA- pref. „foarte”, „extrem, excesiv de”, „dincolo”, „de peste”. (< fr. ultra-, cf. lat. ultra)

ultra prep. latină ce însemnează dincolo și la fig. exagerat: ultra-demagog, ultra-liberal.

*ultra- (lat. ultra, dincolo), prefix care arată intensitatea, superioritatea saŭ exagerarea: raze ultra-violete, ultra-marin, ultra-hoț. V. extra, trans, baș.

ultră av [At: LAURIAN, F. 19/32 / E: lat ultra (după fr en outre] (Îvr; îlav) În ~ În plus.

NEC PLUS ULTRA loc. adv., s. n. (calitate, termen) care nu poate, sau nu trebuie să fie depășit. (< lat. nec plus ultra)

nec plus ultra adv. locuțiune latină indicând limita peste care nu se mai poate trece.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

ultra (fam.) adj. invar. (mărfuri ~)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

NEC PLUS ULTRA (lat.) nu poate fi depășit – Potrivit legendei, Herakles a săpat aceste cuvinte pe munții Calpe și Abila, pe care i-a separat pentru a uni Oceanul Atlantic cu Marea Mediterană, considerând că acolo este capătul lumii.

Nec plus ultra (lat. „Nu mai departe”, sau „Pînă aici”, sau „Neîntrecut”, sau „Dincolo de asta nu se poate”, sau „Mai departe și mai bine decît atît nu există”) – Iată diverse înțelesuri ale lui „Nec plus ultra”. Legenda spune că aceste cuvinte le-ar fi crestat Hercule pe munții (de atunci numiți și „coloanele lui Hercule”) ce despart, la strîmtoarea astăzi numită Gibraltar, Marea Mediterană de Oceanul Atlantic. Explicația e următoarea: cei vechi credeau că lumea se termină acolo. Prin urmare: mai departe nu se mai poate. Astfel, expresia nec plus ultra, luînd sensul de ceva care nu mai poate fi întrecut, se aplică pentru orice este socotit la limita maximă a calității, a frumuseții, a măiestriei ș.a.m.d. Statuia „Venus din Milo” este o sculptură nec plus ultra. Se poate spune și non plus ultra. MIT.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

Armata Ultra s. pr. totalitatea suporterilor de fotbal Steaua București

Intrare: ultra
ultra
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: ultra (adj.)
ultra1 (adj.) adjectiv invariabil
adjectiv invariabil (I9)
  • ultra
Intrare: ultra (pref.)
ultra2 (pref.) element de compunere prefix
prefix (I7-P)
  • ultra
Intrare: nec plus ultra
nec plus ultra locuțiune adverbială
compus
  • nec plus ultra
Intrare: ultră
ultră
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ultraadjectiv invariabil

etimologie:

ultraelement de compunere, prefix

  • 1. Element de compunere cu sensul de „peste măsură de”, „foarte”, „extrem de”, care servește la formarea unor substantive și a unor adjective. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

nec plus ultralocuțiune adverbială

etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.