4 intrări

38 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TURN, turnuri, s. n. 1. Construcție prismatică sau cilindrică, clădită separat sau făcând parte dintr-un complex arhitectural, fiind de obicei mai înaltă decât celelalte construcții. ◊ Turn de răcire = construcție de lemn, de piatră, de beton armat etc. în care apa dintr-o instalație termică complexă cedează o anumită cantitate de căldură, transmițând-o aerului înconjurător. Turn de sondă = turlă (2). Turn de extracție = construcție de suprafață situată deasupra gurii unui puț de mină și prevăzută cu diverse utilaje. Turn de apă = castel de apă. ◊ Expr. Turn de fildeș, denumește izolarea de viață, de realitățile înconjurătoare a unui scriitor, artist etc. ♦ (Rar) Coș de fabrică. 2. Tură2. – Din germ. Turm.

TURN, turnuri, s. n. 1. Construcție prismatică sau cilindrică, clădită separat sau făcând parte dintr-un complex arhitectural, fiind de obicei mai înaltă decât celelalte construcții. ◊ Turn de răcire = construcție de lemn, de piatră, de beton armat etc. în care apa dintr-o instalație termică complexă cedează o anumită cantitate de căldură, transmițând-o aerului înconjurător. Turn de sondă = turlă (2). Turn de extracție = construcție de suprafață situată deasupra gurii unui puț de mină și prevăzută cu diverse utilaje. Turn de apă = castel de apă. ◊ Expr. Turn de fildeș, denumește izolarea de viață, de realitățile înconjurătoare a unui scriitor, artist etc. ♦ (Rar) Coș de fabrică. 2. Tură2. – Din germ. Turm.

turn sn [At: PSALT. 208 / V: (reg) tun / Pl: ~uri, (înv) ~ure, (reg) ~e / E: ger Turn cf fr tour] 1 Construcție prismatică sau cilindrică, clădită separat sau făcând parte dintr-un complex arhitectural, fiind de obicei mai înaltă decât celelalte construcții. 2 (Îs) ~ lanternă Turn (1) de mici dimensiuni, prevăzut cu ferestre, așezat deasupra unei cupole sau deasupra încăperii unei scări ca luminator. 3 (Îs) ~ de apă Castel de apă Vz castel (4). 4 (Îs) ~ de răcire Construcție de lemn, de piatră, de beton armat etc., folosită la răcirea apei care circulă în circuit închis într-o instalație, pentru a putea fi folosită din nou. 5 (Îs) ~ de sondă (sau al sondei) Turlă 6 (Îs) ~ de extracție (sau de săpare) Instalație provizorie de suprafață, montată în vederea săpării unui puț de mină, în cadrul căreia se află dispozitivele care fac legătura între instalațiile din interiorul puțului și cele din afară. 7 (Fig; îs) ~ de fildeș (sau de ivoriu) Izolare de viață, de realitățile înconjurătoare a unui artist, scriitor, om de știință. 8 (Fam; îe) A fi ca în ~ul Babilonului (sau ~ul lui Babel) Se spune despre o situație în care oamenii nu se înțeleg, având fiecare altă părere. 9 (Pop; îe) A fura (sau a vinde) ~ul Colței Se spune când i se aduce cuiva o învinuire imposibil de crezut. 10 Clopotniță (1). 11 (Rar) Coș de fabrică. 12 (Reg) Coșul sobei Si: horn. 13 (La jocul de șah) Tură2. 14 (Mun) Cornul de deasupra, mai mare decât celelalte, al stelei cu care umblă copiii la urat, în timpul sărbătorilor de iarnă. 15 (Glg) Formă de relief proeminentă, izolată, cu aspect prismatic, formată din calcare, conglomerate și alte roci.

TURN, turnuri, s. n. 1. Construcție de zid, de beton, de lemn sau de metal, de înălțime (relativ) mare în raport cu dimensiunile bazei, clădită separat sau făcînd parte dintr-un complex arhitectural. În urmă se zăreau pe jumătate, ca dintr-o apă, numai turnurile cetății domnești. SADOVEANU, F. J. 314. Își chemă copiii și se urcă cu dînșii în pălimarul unui turn ce avea în grădină. ISPIRESCU, L. 211. De departe se văd turnurile strălucitoare ale Iașilor. EMINESCU, N. 50. Zidi aproape de biserică și un turn de piatră. NEGRUZZI, S. I 213. ◊ Turn de fildeș (sau, rar, de ivoriu) = turn imaginar în care ar trăi cineva (în special un creator în domeniul artei sau al științei) izolat de viață și de realitățile înconjurătoare. Turnul de fildeș al literatului burghez corespunde pe deplin cu biroul capitonat al capitalistului, pe care nu-l interesează decît afacerea lui și îmbogățirea lui proprie. CONTEMPORANUL, S. II, 1948, nr. 104, 14/1. Eu să rămîn deoparte, cu ochii către stele, În turnul de ivoriu al visurilor mele? TOPÎRCEANU, P. 50. ♦ Turn de sondă = turlă (2). Turn de apă = castel de apă, v. castel (2). ♦ (Rar) Coș de fabrică. Fabrica de locomotive se înalță... gigantică și turnurile ei, asemenea unor gîturi de păsări însetate, decorează golurile dintre piscuri. SAHIA, N. 29. 2. Piesă la jocul de șah, în formă de turn (1); tură2.

TURN2 s.n. (Geol.) Formă de relief proeminentă, izolată, cu aspect prismatic, formată din calcare, conglomerate și alte roci. [Cf. germ. Turm, fr. tour].

TURN1 s.n. 1. Construcție de zidărie, de beton etc., de înălțime relativ mare în raport cu dimensiunile bazei. ♦ Turn-lanternă = turn susținut de patru arce mari și străpuns de goluri prin care se asigură iluminatul unei biserici, care se înalță deasupra careului transeptului; turn de fildeș = expresie arătînd izolarea unui scriitor, artist etc., de realitățile înconjurătoare. 2. (Șah) Tură2. [< germ. Turm].

TURN2 s. n. formă de relief proeminentă, izolată, cu aspect prismatic, din calcare, conglomerate și alte roci. (< germ. Turm, fr. tour)

TURN1 s. n. 1. construcție de zidărie, de beton etc., de înălțime relativ mare în raport cu dimensiunile bazei. ♦ ~ -lanternă = turn susținut de patru arce mari și străpuns de goluri prin care se asigură iluminatul unei biserici, care se înalță deasupra careului transeptului; (tehn.) ~ de extracție = construcție deasupra gurii unui puț de mină în care se află dispozitivele de ghidare a cablurilor cu care se realizează manevra de transport din puț; ~ de control = construcție foarte înaltă, din care se dirijează zborurile de pe un aerodrom; ~ de fildeș = expresie indicând izolarea unui scriitor, artist de realitățile înconjurătoare. 2. tură2. (< germ. Turm)

TURN ~uri n. 1) Construcție înaltă cu secțiune transversală mică, ridicată separat sau în cadrul unui complex arhitectural. ◊ ~ de apă turn folosit drept rezervor de apă. ~ de răcire răcitor de apă dintr-un circuit închis al unei instalații termice. ~ de fildeș simbol al izolării de realitate. 2) Piesă la jocul de șah reprezentând un turn crenelat care poate fi mișcat numai în linie dreaptă și în două direcții; tură. /<germ. Turm

turn n. 1. clădire înaltă de formă rotundă sau poligonală: 2. piesă în jocul de șah. [Sas. TŬRN = nemț. THURM].

turn n., pl. urĭ (sas. turn, germ. turm). Foișor de observat departe, ca la castelele medievale, la pompieriĭ ș. a.: turnu Colțiĭ, turnu Goliiĭ, turnu Eiffel. Turlă: cele patru turnurĭ ale Mitropoliiĭ din Ĭașĭ. O pĭesă în jocu de șah. V. culă.

BLOC-TURN, bloc-turnuri, s. n. Bloc cu multe etaje în formă de turn. – Bloc + turn.

bloc-turn s. n. Clădire înaltă în formă de turn ◊ „[Vrei să fii] ca o mare poposind în munți ori ca pe o stradă cu bloc-turn. Gaz. lit. 23 II 61 p. 1. ◊ „Zgârie stele. Un grup de arhitecți americani a elaborat proiectul unui bloc-turn cu înălțimea de peste 11500 m. Săpt. 16 II 73 p. 14. ◊ „[...] imobilul central al întreprinderii – un bloc-turn cu 31 de etaje [...]” Sc. 13 I 77 p. 4; v. și 29 III 75 p. 6; v. și prefața (din bloc + turn, după fr. immeuble-tour; DMN 1965; Fl. Dimitrescu în LR 2/62 p. 133; FC I 44, 48, 55, 58, 237; DEX-S)

cazan-turn s. n. (tehn.) ◊ „La Rovinari a intrat în probe tehnologice primul din cele patru cazane-turn de 1035 tone aburi pe oră ale termocentralei de aici [...] Cazanul are înălțimea de 92 metri și cântărește peste 12000 tone. Ca o particularitate, toate agregatele sale auxiliare – preîncălzitoarele, ventilatoarele de aer și de gaze, precum și electrofiltrele – sunt asamblate în partea superioară.” R.l. 4 IX 75 p. 5 (din cazan + turn)

clădire-turn s. f. Bloc foarte înalt ◊ „Este realizabilă construirea unei clădiri-turn de 4000 m înălțime, destinată unui milion de locuitori?” Sc. 2 XI 70 p. 4. ◊ „Tehnicienii de la Consiliul național al cercetării din Canada propun un procedeu, pe care l-au pus de curând la punct, pentru salvarea – în caz de incendiu – a locatarilor clădirilor-turn. R.l. 22 II 74 p. 6 (din clădire + turn)

macara-turn s. f. Macara care poate fi folosită la mari înălțimi ◊ „A fost terminat un nou tip de macara-turn cu un braț de 2,3 tone și 24 m. R.l. 11 X 67 p. 4. ◊ „Când însăși macaraua-turn devine catarg al nepăsării.” Sc.t. 1 XI 73 p. 3. ◊ „Specialiștii sovietici au pus la punct proiectul unei macarale-turn cu telecomandă.” R.l. 11 VII 78 p. 6 (după fr. grue à tour, engl. tower crane, germ. Turmkran; Fl. Dimitrescu în SCL 3/70 p. 325; DT; DTP)

Malakov (Turnul) m. fort ce apără Sevastopolul în Crimea, luat cu asalt de Francezi (1854).

Turnu n. 1. od., numele Turnu-Severinului ca cetate turcească; 2. azi, schit în jud. Argeș, lângă Olt, situat într’o regiune pitorescă.

Turnu-Măgurele n. oraș comercial așezat pe Dunăre, la stânga Oltului, cap. jud. Teleorman: 9500 loc.

Turnu-Severin n. oraș de construcțiune modernă, port pe Dunăre și punct strategic, cap. jud. Mehedinți: 23.000 loc. Șantier naval cu ateliere de construcțiuni ale Statului. V. Severin.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

bloc-turn s. n., pl. blocuri-turn

+Turnul Babel (construcție menționată în Biblie) s. n. art. + s. propriu n.

bloc-turn s. n., pl. blocuri-turn

blocturn s. n., pl. blocturnuri[1]

  1. Forma fără cratimă pare incorectă. — gall

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

TURN s. 1. foișor. (~ de pază.) 2. (IND.) turn de sondă v. turlă. 3. v. tură.

TURN s. 1. foișor. (~ de pază.) 2. tură. (~ la jocul de șah.)

RÂNDUNICĂ-DE-TURN s. v. drepnea.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

turn (-nuri), s. n.1. Construcție prismatică sau cilindrică mai înaltă decît construcțiile din jur. – 2. Tură, piesă de șah. Germ. Turm, prin intermediul săs. Turn (Cihac, II, 428; Borcea 215; Tiktin), cf. sb. torm, turan, slov. turen, mag. toron(y).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

TURN construcție verticală, îndeplinind diverse funcțiuni în desfășurarea activității de zbor, a susținerii acesteia. Turnul deltaplanului, fixează capul prin care trec corzile de susținere statică a voalurii deltaplanului, fiind constituit dintr-un tub în poziție orizontală. Turn de aerisire, instalație specială într-o clădire înaltă de aproximativ 15 m în care se usucă și se aerisesc parașutele, fiind prevăzută cu instalații de climatizare. Turn de control al aerodromului, punct dotat cu aparatură similară controlului de apropiere (v.), controlorii urmărind cu privirea traficul în împrejurimile aerodromului și de pe suprafața de manevră, pentru a da instrucțiuni care să ducă la evitarea abordajelor sau a ciocnirii aeronavelor cu obstacole de pe sol. Turn de parașutism, construcție de 40-100 m înălțime prevăzută cu troliu pe un braț mobil de care se atașează un cablu care are la unul din capete un inel metalic pe care se desfășoară voalura unei parașute deschise. Parașutistul echipat cu sistemul de suspensie este tractat la înălțimea maximă de unde poate executa lansări ghidate (dirijat prin cablu până la contactul cu solul), declanșate (desprinzând parașuta de cadru prin tragerea unei suspante, plutirea fiind liberă) și de la platformă (echipat ca pentru lansare ghidată, parașutistul se află pe o suprafață special amenajată pe turn la înălțimea maximă, de unde execută un salt în gol, simulând părăsirea aeronavei, continuând coborârea cu parașuta ghidat).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

TURN subst. cf. și vb. a turna. 1. Turnea, Ap. act.; Turnescu (Sur XX). 2. V. și Torn.

BABEL, Turnul ~ (în „Vechiul Testament”), turn gigantic pe care urmașii lui Noe au vrut să-l înalțe pînă la cer. Construcția s-a oprit pentru că Dumnezeu a încurcat limbile constructorilor, făcîndu-i să nu se mai poată înțelege între ei. Simbolul confuziei.

Turnul Babel – „Geneza” (cap. XI, v. 1-9) povestește că numele Babel (care înseamnă „confuzie”) a fost dat unui turn uriaș, construit la Babilon de către fiii lui Noe, care sperau astfel să ajungă la cer. Pînă atunci ei vorbeau o singură limbă. Dar Dumnezeu, pentru a pedepsi îndrăzneala lor de a se urca spre el, le-a amestecat graiurile. Istoricul grec Herodot susține însă că exista, încă în timpul lui, la Babilon, în templul consacrat zeului Belus, un turn foarte înalt, care servea caldeenilor drept observator. Se presupune că acesta ar fi fost faimosul turn Babel, întrucît în scriptură Babel este numele orașului Babilon. În mod cert se știe numai că din imensa construcție înălțată spre cer n-a mai rămas pe pămînt decît... expresia „turnul Babel”, avînd variate semnificații: o construcție gigantică, un loc unde se vorbesc multe și felurite graiuri, o amestecătură de lucruri sau de idei confuze, o întreprindere temerară sortită eșecului, o reuniune haotică unde toți vorbesc fără să se poată înțelege și, în general, o confuzie, o încîlceală enormă. „Umflîndu-ne pene trufașe,/ turnuri Babel înălțăm în orașe” (Maiakovski, Poeme, Prolog II). BIB.

Turnul de fildeș (sau de ivoriu) – Criticul francez Sainte-Beuve, în Penséss d’août (Cugetări din august), vorbind despre versurile lui Alfred de Vigny („Consolations”), spune: ...„et Vigny, plus secret,/ Comme en sa tour d’ivoire avant midi rentrait” (...și Vigny, mai tainic, se întorcea înainte de amiază în turnul său de fildeș). De fapt, Sainte-Beuve a împrumutat expresia de la criticul Villemain care, înaintea lui, a spus aceste cuvinte despre Vigny. Dar, independent de cine l-a plăsmuit, „turnul de fildeș” a devenit o expresie prin care se înțelege un loc retras, unde cineva (îndeosebi un literat, un om de știință) se izolează de lume, pentru a fi singur numai cu visurile și gîndurile sale. „Eu să rămîn departe, cu ochii către stele,/ În turnul de ivoriu al visurilor mele?” (Topîrceanu, în parodia Noapte de august, după Musset). Camil Petrescu are o nuvelă intitulată „Turnul de fildeș”, iar Mihai Codreanu, un volum de versuri cu același titlu. „Creșterea unei opinii colective apropie pe creator de mase… desființînd turnurile de fildeș” („Scînteia”, nr. 7007). LIT.

Intrare: Turn
nume propriu (I3)
  • Turn
Intrare: turn (constr.)
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • turn
  • turnul
  • turnu‑
plural
  • turnuri
  • turnurile
genitiv-dativ singular
  • turn
  • turnului
plural
  • turnuri
  • turnurilor
vocativ singular
plural
Intrare: turn (geol.)
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • turn
  • turnul
  • turnu‑
plural
  • turnuri
  • turnurile
genitiv-dativ singular
  • turn
  • turnului
plural
  • turnuri
  • turnurilor
vocativ singular
plural
Intrare: bloc-turn
bloc-turn substantiv neutru
substantiv neutru compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • bloc-turn
  • blocul-turn
plural
  • blocuri-turn
  • blocurile-turn
genitiv-dativ singular
  • bloc-turn
  • blocului-turn
plural
  • blocuri-turn
  • blocurilor-turn
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

turn, turnurisubstantiv neutru

  • 1. Construcție prismatică sau cilindrică, clădită separat sau făcând parte dintr-un complex arhitectural, fiind de obicei mai înaltă decât celelalte construcții. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    diminutive: turnuleț
    • format_quote În urmă se zăreau pe jumătate, ca dintr-o apă, numai turnurile cetății domnești. SADOVEANU, F. J. 314. DLRLC
    • format_quote Își chemă copiii și se urcă cu dînșii în pălimarul unui turn ce avea în grădină. ISPIRESCU, L. 211. DLRLC
    • format_quote De departe se văd turnurile strălucitoare ale Iașilor. EMINESCU, N. 50. DLRLC
    • format_quote Zidi aproape de biserică și un turn de piatră. NEGRUZZI, S. I 213. DLRLC
    • 1.1. Turn-lanternă = turn susținut de patru arce mari și străpuns de goluri prin care se asigură iluminatul unei biserici, care se înalță deasupra careului transeptului. DN
    • 1.2. Turn de răcire = construcție de lemn, de piatră, de beton armat etc. în care apa dintr-o instalație termică complexă cedează o anumită cantitate de căldură, transmițând-o aerului înconjurător. DEX '09 DEX '98
    • 1.3. Turn de sondă = turlă. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      sinonime: turlă
    • 1.4. Turn de extracție = construcție de suprafață situată deasupra gurii unui puț de mină și prevăzută cu diverse utilaje. DEX '09 DEX '98 MDN '00
    • 1.5. Turn de control = construcție foarte înaltă, din care se dirijează zborurile de pe un aerodrom. MDN '00
    • 1.6. Turn de apă = castel de apă. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • 1.7. rar Coș de fabrică. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Fabrica de locomotive se înalță... gigantică și turnurile ei, asemenea unor gîturi de păsări însetate, decorează golurile dintre piscuri. SAHIA, N. 29. DLRLC
    • chat_bubble Turn de fildeș (sau, rar, de ivoriu), denumește izolarea de viață, de realitățile înconjurătoare a unui scriitor, artist etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Turnul de fildeș al literatului burghez corespunde pe deplin cu biroul capitonat al capitalistului, pe care nu-l interesează decît afacerea lui și îmbogățirea lui proprie. CONTEMPORANUL, S. II, 1948, nr. 104, 14/1. DLRLC
      • format_quote Eu să rămîn deoparte, cu ochii către stele, În turnul de ivoriu al visurilor mele? TOPÎRCEANU, P. 50. DLRLC
  • 2. Tură. DEX '09 DEX '98 DN
    sinonime: tură
etimologie:

turn, turnurisubstantiv neutru

  • 1. geologie Formă de relief proeminentă, izolată, cu aspect prismatic, formată din calcare, conglomerate și alte roci. DN
etimologie:

bloc-turn, blocuri-turnsubstantiv neutru

  • 1. Bloc cu multe etaje în formă de turn. DEX-S
etimologie:
  • Bloc + turn DEX-S

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

Un articol lingvistic