15 definiții pentru turbină

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TURBINĂ, turbine, s. f. Motor alcătuit dintr-un rotor (solidarizat cu un arbore) și dintr-un stator, care transformă energia potențială a unui fluid în energie mecanică de corp solid. – Din fr. turbine.

TURBINĂ, turbine, s. f. Motor alcătuit dintr-un rotor (solidarizat cu un arbore) și dintr-un stator, care transformă energia potențială a unui fluid în energie mecanică de corp solid. – Din fr. turbine.

turbi sf [At: ODOBESCU, S. II, 107 / Pl: ~ne / E: ger Turbine, fr turbine] 1 (Fiz) Motor alcătuit dintr-un stator și dintr-un rotor (solidarizat cu un arbore), care transformă energia potențială a unui fluid în energie mecanică de corp solid. 2 (Min; îs) ~ de foraj Motor hidraulic la care se montează o sapă, și care se introduce în gaura de sondă, servind la executarea lucrărilor de foraj Si: turbobur, turbofor.

TURBINĂ, turbine, s. f. Motor cu rotor, care folosește energia potențială a unui fluid pentru a obține energie cinetică, pe care o transformă în energie mecanică. Aceste ape năvălesc în turbina unei uzini electrice, care aprinde mii de lumini. BOGZA, C. O. 173. Sala turbinelor... este curată ca o farmacie. SAHIA, U.R.S.S. 82. Asemenea mori (morile cu turbine) se cred a fi o invențiune cu totul nouă. ODOBESCU, S. II 107.

TURBI s.f. Motor cu rotor pus în mișcare de un lichid sau de un gaz, utilizat ca forță motoare. [< fr. turbine].

TURBI s. f. mașină de forță dintr-un stator și un rotor constituit din unul sau mai multe discuri cu palete ori cupe, montate pe un arbore, care transformă energia potențială a unui fluid în energie mecanică, transmisă apoi arborelui rotorului. (< fr. turbine)

TURBINĂ ~e f. tehn. Motor cu rotor care transformă energia potențială a unui flux de apă sau a aburilor în energie mecanică. ~ hidraulică. [G.-D. turbinei] /<fr. turbine

turbină f. roată hidraulică ce se învârtește orizontal în apă împrejurul unei axe verticale.

*turbínă f., pl. e (fr. turbine [f., odinioară m.], d. lat. turbo, túrbinis, vîrtej). Roată idraulică cu osie verticală pe care o învîrtește apa izbind în scobiturile (cupele) obeziĭ eĭ (Inventată de Sir Charles Parsons, mort la 1831). – Turbinele dezvoltă mult maĭ multă forță de cît roatele idraulice ordinare. Ele se împart în turbine cu reacțiune și turbine cu impulsiune. Aceste felurĭ se subdivid amîndoŭă în radiale (centrifuge saŭ centripete), paralele și americane saŭ mixte. Sînt și turbine cu abur, întrebuințate la bastimentele de războĭ rapide și aiurea. În ele aburu nu lucrează pin presiune, ci pin rapiditate.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

turbi s. f., g.-d. art. turbinei; pl. turbine

turbi s. f., g.-d. art. turbinei; pl. turbine

turbi s. f., g.-d. art. turbinei; pl. turbine

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

TURBINĂ DE FORAJ s. (IND.) turbobur, turbofor, turbotrepan.

TURBINĂ DE FORAJ s. (IND.) turbobur, turbofor.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

TURBINĂ/CU ARDERE INTERNĂ/CU GAZE, motor cu rotor pus în mișcare de gazele de ardere produse de aerul atmosferic, comprimat de compresor și introdus în camera de ardere, unde prin injectarea combustibilului, se aprinde cu ajutorul unor bujii. Sin. turbocompresor.

Intrare: turbină
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • turbi
  • turbina
plural
  • turbine
  • turbinele
genitiv-dativ singular
  • turbine
  • turbinei
plural
  • turbine
  • turbinelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

turbi, turbinesubstantiv feminin

  • 1. Motor alcătuit dintr-un rotor (solidarizat cu un arbore) și dintr-un stator, care transformă energia potențială a unui fluid în energie mecanică de corp solid. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Aceste ape năvălesc în turbina unei uzini electrice, care aprinde mii de lumini. BOGZA, C. O. 173. DLRLC
    • format_quote Sala turbinelor... este curată ca o farmacie. SAHIA, U.R.S.S. 82. DLRLC
    • format_quote Asemenea mori (morile cu turbine) se cred a fi o invențiune cu totul nouă. ODOBESCU, S. II 107. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.