17 definiții pentru tunel

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TUNEL, tuneluri, s. n. Galerie subterană care traversează un masiv muntos sau deluros sau trece pe sub nivelul solului, pe sub o apă etc., servind drept cale de comunicație. [Pl. și: tunele] – Din fr. tunnel.

TUNEL, tuneluri, s. n. Galerie subterană care traversează un masiv muntos sau deluros sau trece pe sub nivelul solului, pe sub o apă etc., servind drept cale de comunicație. [Pl. și: tunele] – Din fr. tunnel.

tunel sn [At: AR (1829), 352/34 / V: (fer) turn~ / Pl: ~uri, ~e / E: fr tunnel, ger Tunnel] 1 Galerie subterană care traversează un masiv muntos, un deal sau care trece pe sub nivelul solului, pe sub o apă etc., servind drept cale de comunicație sau pentrualte scopuri. 2 (Îs) ~ aerodinamic Instalație experimentală, în formă de tunel, pentru determinarea forțelor aerodinamice exercitate de un curent de aer asupra unor modele sau machete de avioane, de aripi etc. 3 (Îvr) Local de consumație în forma unor galerii, amenajat de obicei în subsol. 4 (Fiz; îs) Efect de ~ Trecerea unei particule printr-o barieră de potențial cu valoare mai mare decât energia particulei. 5 (Atm) Spațiu prin care trec anumite formațiuni.

TUNEL, tuneluri, s. n. 1. Galerie subterană care permite trecerea unei căi de comunicație (în special a drumului de fier) printr-un masiv muntos sau deluros, pe sub nivelul solului sau pe sub o apă. Ei au venit... străbătînd orașul pe dedesubt, instalați în vagoane confortabile, prin tunelurile de metal și marmură ale metroului. STANCU, U.R.S.S. 37. Drumul de fier... pătrunde chiar înăuntrul muntelui prin gura neagră a tunelului care îl înghite. BOGZA, C. O. 347. O gură neagră se cască în masa vînătă de piatră, toți se reped la geamuri să le închidă, intri-n întuneric. E primul tunel. VLAHUȚĂ, O. A. III 33. ◊ Fig. Tuneluri de verdeață conduc în băi de umbră Punctate de topazul corolelor de nuferi. PERPESSICIUS, S. 81. 2. (Rar) Local de consumație în forma unei galerii, amenajat de obicei într-un subsol. Tinerii găgăuți... cari bat trotuarele Bucureștilor, umplu cafenelele și tunelurile, joacă toată noaptea biliard. GHEREA, ST. CR. I 336. – Pl. și: tunele (C. PETRESCU, R. DR. 37).

TUNEL s.n. 1. Galerie subterană care permite trecerea unei căi de comunicație printr-un masiv muntos, pe sub nivelul solului sau pe sub o apă. 2. (Fig.) Efect de tunel = trecerea unei particule printr-o barieră de potențial cu valoare mai mare decît energia particulei. ◊ Tunel aerodinamic = suflerie aerodinamică. 3. (Anat.) Spațiu prin care trec anumite formațiuni. [Pl. -luri, -le. / < fr., engl. tunnel].

TUNEL s. n. 1. galerie subterană care permite trecerea unei căi de comunicație printr-un masiv muntos, pe sub nivelul solului sau pe sub o apă. 2. (fig.) efect de ~ = trecerea unei particule printr-o barieră cu potențial cu valoare mai mare decât energia particulei. ◊ ~ aerodinamic = suflerie aerodinamică. 3. (anat.) spațiu prin care trec anumite formațiuni. (< fr. tunnel, germ. Tunnel)

TUNEL tuneluri n. Construcție subterană (sau subacvatică) în formă de galerie, care permite trecerea unei căi de comunicație, a unei rețele de canalizare. [Pl. și tunele] /<fr. tunnel, germ. Tunnel

tunel n. drum suteran săpat de-a lungul unei punți sau unui deal.

*tunél n., pl. urĭ și e (fr. [d. engl.] tunel, care și el vine d. fr. tonnelle, boltă, din tonne, butoĭ mare. V. tonă). Galerie subterană săpată p. circulațiunea trenurilor. Berărie, cîrcĭumă saŭ loccandă într’o galerie lungă în subsol.

cuptor-tunel s. n. (tehn.) Cuptor continuu construit dintr-un tunel ◊ „Alături, la celălalt cuptor-tunel lucra F.T. Echipele celor două cuptoare erau în întrecere.” Sc. 3 VIII 62 p. 2. ◊ „Acestea vor fi realizate în urma solicitării consumatorilor și ca urmare a intrării în funcțiune la întreprinderea amintită a trei noi cuptoare-tunel de capacitate sporită, cu un înalt grad de mecanizare, în care produsele de patiserie se coc în câteva minute.” Fl. 1 I 74 p. 25. ◊ „Cuptortunel pentru ceramică. Un colectiv de la întreprinderea «Electroceramica» a conceput un cuptortunel pentru produse ceramice și toată tehnologia de fabricație a acestora în noile condiții.” R.l. 15 I 82 p. 5; v. și cuptorar (din cuptor + tunel; LTR)

diodă-tunel s. f. (tehn.) ◊ „Academia i-a decernat premiul C. Miclescu conf. dr. G.C. de la Institutul de fizică al Academiei, pentru cercetările sale asupra diodelor-tunel. Cont. 17 II 67 p. 8 (din diodă + tunel)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

tunel s. n., pl. tuneluri/tunele

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

TUNEL AERODINAMIC instalație experimentală pentru determinarea forțelor aerodinamice exercitate de un curent de aer asupra unor modele, machete sau părți componente ale acestora, permițând aprecierea de ansamblu a caracteristicilor aparatului de zbor în curs de finalizare, înainte ca acesta să fie încercat în zbor. Tunelul aerodinamic este compus din: camera de încercare (în interiorul ei se introduc macheta sau modelul legat de o balanță aerodinamică), canale și ajutaje de aer și ventilator (care antrenează curentul de aer). Sin. suflerie aerodinamică.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

EUROTUNEL, galerie cu cale feroviară și rutieră, subacvatică, realizată între anii 1987-1994, pe sub Marea Mânecii, între Folkenstone (Marea Britanie) și Calais (Franța), la o adâncime de 40 m. Lungime: 50,5 km (al doilea din lume, după tunelul Seikan, Japonia). Inaugurat, la 6 mai 1994, în prezența reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii și a președintelui François Mitterand. Calea ferată care străbate E. conectează rețelele feroviare din Marea Britanie cu cele din Franța și Belgia. Cunoscut și sub numele de Tunelul Mânecii.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a sădi sămânța în tunel expr. (er.) a ejacula în vaginul partenerei de sex.

Intrare: tunel
tunel1 (pl. -uri) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • tunel
  • tunelul
  • tunelu‑
plural
  • tuneluri
  • tunelurile
genitiv-dativ singular
  • tunel
  • tunelului
plural
  • tuneluri
  • tunelurilor
vocativ singular
plural
tunel2 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • tunel
  • tunelul
  • tunelu‑
plural
  • tunele
  • tunelele
genitiv-dativ singular
  • tunel
  • tunelului
plural
  • tunele
  • tunelelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

tunel, tuneluri / tunel, tunelesubstantiv neutru

  • 1. Galerie subterană care traversează un masiv muntos sau deluros sau trece pe sub nivelul solului, pe sub o apă etc., servind drept cale de comunicație. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Ei au venit... străbătînd orașul pe dedesubt, instalați în vagoane confortabile, prin tunelurile de metal și marmură ale metroului. STANCU, U.R.S.S. 37. DLRLC
    • format_quote Drumul de fier... pătrunde chiar înăuntrul muntelui prin gura neagră a tunelului care îl înghite. BOGZA, C. O. 347. DLRLC
    • format_quote O gură neagră se cască în masa vînătă de piatră, toți se reped la geamuri să le închidă, intri-n întuneric. E primul tunel. VLAHUȚĂ, O. A. III 33. DLRLC
    • format_quote figurat Tuneluri de verdeață conduc în băi de umbră Punctate de topazul corolelor de nuferi. PERPESSICIUS, S. 81. DLRLC
    • 1.1. figurat Efect de tunel = trecerea unei particule printr-o barieră de potențial cu valoare mai mare decât energia particulei. DN
    • 1.2. Tunel aerodinamic = suflerie aerodinamică. DN
  • 2. anatomie Spațiu prin care trec anumite formațiuni. DN
  • 3. rar Local de consumație în forma unei galerii, amenajat de obicei într-un subsol. DLRLC
    • format_quote Tinerii găgăuți... cari bat trotuarele Bucureștilor, umplu cafenelele și tunelurile, joacă toată noaptea biliard. GHEREA, ST. CR. I 336. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.