2 intrări

26 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SUSPENDAT, -Ă, suspendați, -te, adj. 1. Atârnat (în aer). ◊ Pod suspendat = pod la care calea este suspendată de elemente flexibile (cabluri, lanțuri etc.). Grădini (sau terase) suspendate = a) grădini construite în terasă; b) grădini cu solul sprijinit de stâlpi. 2. Fig. Întrerupt, oprit; interzis. – V. suspenda.

SUSPENDAT, -Ă, suspendați, -te, adj. 1. Atârnat (în aer). ◊ Pod suspendat = pod la care calea este suspendată de elemente flexibile (cabluri, lanțuri etc.). Grădini (sau terase) suspendate = a) grădini construite în terasă; b) grădini cu solul sprijinit de stâlpi. 2. Fig. Întrerupt, oprit; interzis. – V. suspenda.

suspendat, [At: BARASCH, I. F. 74 / Pl: ~ați, ~e / E: suspenda] 1-2 a, av (D. obiecte) (Care este) fixat cu un capăt de ceva și atârnând Si: agățat (1), atârnat (1), prins2, spânzurat2, (liv) acroșat, (pop) aninat (1), (reg) atăgârțat2, împins, (îvr) suspens. 3 a (Îs) Pod ~, (rar) punte Pod (sau punte) la care calea este fixată la (mare) înălțime prin elemente flexibile (cabluri, lanțuri etc.). 4 a (Îs) Grădină ~ă Grădină construită în terase la diferite nivele, sau cu solul sprijinit da stâlpi. 5 a (Fig; lpl; îas) Speranță. 6 a (D.activități, manifestări, despre fenomene, procese etc. în plină desfășurare) Asupra căruia s-a intervenit (brusc) pentru ca, temporar sau definitiv, să nu mai continue Si: curmat (9), încetat, întrerupt, oprit2, suprimat (1). 7 a (D.manifestări, activități sau d. fenomene, procese etc. aflate pe punctul de a începe sau care ar urma să aibă loc) Amânat3 (1). 8 a (D. terenuri de sport, stadioane etc.) A cărui folosire în competiții oficiale este interzisă pe o perioadă de timp (ca urmare a unor abateri grave săvârșite de echipa gazdă sau de suporterii locali). 9 a (D. o acțiune judiciară, d. executarea unei pedepse, d. exercitarea unui drept etc.) Care a încetat temporar în condițiile prevăzute de lege. 10 a (Pex) Anulat2 (2). 11 a (D. publicații, periodice) A cărui apariție a fost interzisă Si: suprimat. 12 a (D. oameni) Destituit (provizoriu) din funcție, din post Si: (imp) suprimat.

SUSPENDAT, -Ă, suspendați, -te, adj. Atîrnat (în aer). Într-o pînză de păianjen tremură suspendate cîteva boabe diamantine de rouă. C. PETRESCU, Î. II 32. ◊ Pod suspendat = pod la care tablierele sînt agățate, din loc în loc, de cabluri metalice, de lanțuri, de arcuri, de grinzi sau de bare de metal drepte. Grădini (sau terase) suspendate = a) grădini construite în terasă. Slavii... așezaseră cetate de scaun și grădini suspendate la Prislav. SADOVEANU, O. L. 7. Vezi lungi terase suspendate. CAZIMIR, L. U. 40; b) grădini pe stîlpi (realizare arhitectonică considerată ca una din cele șapte minuni ale lumii antice); fig. speranțe, iluzii. Grădinile suspendate ale Semiramidei.Drapelele noastre au fost sfîșiate. Mulțimile zac îngenuncheate Și, din grădinile suspendate, N-au rămas decît fluvii de sînge și puroi Și spectrul de moarte și război. BARANGA, V. A. 20.

SUSPENDAT ~tă (~ți, ~te) v. A SUSPENDA.Pod ~ pod care este fixat pe cabluri metalice, pe lanțuri, pe arcuri sau pe bare de metal. /v. a suspenda

suspendat a. 1. atârnat în aer: grădini suspendate; 2. întrerupt: lucrări suspendate; 3. interzis, scos din funcțiune.

*suspendát, -ă adj. (fr. suspendu). Atîrnat: grădinile suspendate ale Semiramidiĭ (făcute pe podurĭ). Fig. Amînat orĭ întrerupt: lucrări suspendate. Oprit provizoriŭ din funcțiune: funcționar suspendat.

SUSPENDA, suspend, vb. I. Tranz. 1. A atârna. 2. Fig. A întrerupe, a amâna, a opri temporar o activitate. ♦ A face să înceteze temporar o acțiune judiciară; a interzice temporar exercitarea unor drepturi; a amâna fără termen executarea unei pedepse. ♦ A destitui provizoriu din funcție un salariat. 3. Fig. A interzice, a face să înceteze, a suprima o acțiune. – Din fr. suspendre, lat. suspendere.

SUSPENDA, suspend, vb. I. Tranz. 1. A atârna. 2. Fig. A întrerupe, a amâna, a opri temporar o activitate. ♦ A face să înceteze temporar o acțiune judiciară; a interzice temporar exercitarea unor drepturi; a amâna fără termen executarea unei pedepse. ♦ A destitui provizoriu din funcție un salariat. 3. Fig. A interzice, a face să înceteze, a suprima o acțiune. – Din fr. suspendre, lat. suspendere.

suspenda [At: HELIADE, O. I, 220 / V: (înv) ~pan~, ~pende (Par: ~pens) ~pinde / Par: ~pins / Pzi: ~pend / E: fr suspendre, lat suspendere] 1-2 vti (Fșa) (C.i. obiecte) A fixa cu (un capăt din) partea superioară de ceva, lăsându-l să atârne Si: a agăța (1), a atârna (1), a prinde, a spânzura, (liv) a acroșa, (pop) a anina (1), (reg) a atăgârța , a împrinde Vz tăgârța. 3-4 vtr (C.i. manifestări, activități, fenomene, procese etc. aflate în plină desfășurare) A interveni (brusc) ca, temporar sau definitiv, făcând să nu mai continue Si: a curma (8-9), a înceta, a întrerupe, a opri, (liv) a sista. 5 vt (Pex, c.i. manifestări, activități, fenomene, procese etc. aflate pe punctul de a începe sau care ar urma să aibă loc) A amâna (7). 6 vt (C.i. terenuri de sport, stadioane etc.) A interzice să fie folosit pe o perioadă de timp în competiții oficiale (ca urmare a unor abateri grave săvârșite de echipa gazdă sau de suporterii ei). 7 vt (C.i. fraze, propoziții exprimate oral sau în scris) A întrerupe intenționat, lăsând ca urmarea să fie subânțeleasă de cititor sau de auditor. 8 vt (Jur; c.i. o acțiune judiciară, executarea unei pedepse, exercitarea unui drept etc.) A face să înceteze temporar, în condițiile prevăzute de lege. 9 vt (Pex) A anula (2). 10 vt (C.i. publicații, periodice) A interzice apariția Si: a suprima. 11 vt (C.i. oameni cu a anumită funcție, care ocupă un anumit post) A destitui (provizoriu) din funcție, din post Si: (imp) a suprima.

SUSPENDA, suspend, vb. I. Tranz. 1. (Complementul indică un lucru concret) A atîrna liber în jos. A suspenda un ghiveci de flori. A suspenda lampa. 2. Fig. (Complementul indică o activitate) A întrerupe, a amîna temporar. A suspenda cursurile.Prea bine, fata mea... Vom suspenda ședința pe zece minute, pentru ca să ai tot timpul necesar de a lua o rezoluție. ALECSANDRI, T. I 417. ♦ A face să înceteze temporar o acțiune judiciară, a interzice temporar exercitarea unor drepturi, a amîna fără termen executarea unei pedepse etc. ♦ A îndepărta un funcționar din serviciu pe timp limitat (pînă la anchetă, pînă la judecată etc.). 3. Fig. (Cu privire la publicații periodice) A interzice, a opri (cu putere legală) apariția. ◊ (În economia capitalistă; despre firme comerciale) A suspenda plățile = a înceta plățile, a nu mai putea face față creditorilor.

SUSPENDA vb. I. tr. 1. A atîrna. 2. (Fig.) A întrerupe, a opri; a amîna temporar; a suprima temporar. [P.i. suspend. / < lat. suspendere, cf. fr. suspendre].

SUSPENDA vb. tr. 1. a atârna; a suspensiona. 2. (fig.) a întrerupe, a amâna, a opri temporar o activitate. ◊ (jur.) a opri cursul judecății, al executării sau al urmăririi penale. 3. (fig.) a interzice, a suprima (temporar). (< fr. suspendre, lat. suspendere)

A SUSPENDA suspend 1. tranz. 1) (obiecte) A prinde în (sau de) ceva (cârlig; cui etc.) lăsând să atârne liber în jos; a agăța; a anina; a spânzura; a atârna. 2) fig. (activități, procese, acțiuni judiciare etc.) A întrerupe pe un timp. ~ ostilitățile. 3) (publicații) A împiedica să apară un anumit timp. 4) rar (persoane îndeplinind anumite funcții) A scoate temporar din serviciu. ~ un judecător. 2. intranz. A atârna liber (în jos). /<fr. suspendre, lat. suspendere

suspendà v. 1. a întrerupe, a remite cu altă ocaziune: a suspenda ședința pentru cinci minute; 2. a interzice cuiva exercițiul funcțiunii sale: a suspenda pe un magistrat.

*suspénd, a -á v. tr. (lat. suspéndere, d. susum, sus, și péndere, a atîrna; fr. suspendre. Față de a de-pinde, s’ar fi așteptat *a suspinde, ceĭa ce ar fi fost maĭ conform spirituluĭ limbiĭ româneștĭ). Atîrn: a suspenda o lampă de (saŭ în) tavan. Fig. Amîn saŭ întrerup pe cît-va timp: a suspenda executiunea uneĭ pedepse, o ședință, ostilitățile. Opresc provizoriŭ din funcțiune (ca pedeapsă): a suspenda un funcționar.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

suspendat adj. m., pl. suspendați; f. sg. suspendată, pl. suspendate

suspenda (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. suspend, 2 sg. suspenzi, 3 suspendă; conj. prez. 1 sg. să suspend, 3 să suspende

suspenda (a ~) vb., ind. prez. 3 suspendă

suspenda vb., ind. prez. 1 sg. suspendez, 3 sg. și pl. suspendea

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SUSPENDAT adj. I. v. agățat. II. v. suprimat.

SUSPENDAT adj. I. agățat, atîrnat, spînzurat, (pop.) aninat. (Obiecte ~ și obiecte libere.) II. interzis, suprimat. (Gazetă ~.)

SUSPENDA vb. I. v. agăța. II. 1. v. înceta. 2. a întrerupe. (Au ~ cursurile pe câteva zile.) 3. v. suprima.

SUSPENDA vb. I. a (se) agăța, a (se) atîrna, a (se) prinde, a (se) spînzura, (livr.) a (se) acroșa, (pop.) a (se) anina, a (se) zgrepțăna, (reg.) a (se) tăgîrța, (prin Munt.) a (se) atăgîrța, (Transilv.) a (se) împrinde. (A ~ ceva în cui.) II. 1. a(-și) înceta, a (-și) întrerupe, a(-și) opri, a(-și) sista. (Pe timpul vacanței și-a ~ activitatea.) 2. a întrerupe. (Au ~ cursurile pe cîteva zile.) 3. a interzice, a suprima. (A ~ revista.)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

GRĂDINILE SUSPENDATE ALE SEMIRAMIDEI, ansamblu de terase suprapuse, pe care erau amenajate grădini cu arbori și flori, situate lângă palatul lui Nabucodonosor (din Babilon). Una dintre cele șapte minuni ale Antichității.

Intrare: suspendat
suspendat adjectiv
adjectiv (A2)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • suspendat
  • suspendatul
  • suspendatu‑
  • suspenda
  • suspendata
plural
  • suspendați
  • suspendații
  • suspendate
  • suspendatele
genitiv-dativ singular
  • suspendat
  • suspendatului
  • suspendate
  • suspendatei
plural
  • suspendați
  • suspendaților
  • suspendate
  • suspendatelor
vocativ singular
plural
Intrare: suspenda
verb (VT4)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
  • suspenda
  • suspendare
  • suspendat
  • suspendatu‑
  • suspendând
  • suspendându‑
singular plural
  • suspendă
  • suspendați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
  • suspend
(să)
  • suspend
  • suspendam
  • suspendai
  • suspendasem
a II-a (tu)
  • suspenzi
(să)
  • suspenzi
  • suspendai
  • suspendași
  • suspendaseși
a III-a (el, ea)
  • suspendă
(să)
  • suspende
  • suspenda
  • suspendă
  • suspendase
plural I (noi)
  • suspendăm
(să)
  • suspendăm
  • suspendam
  • suspendarăm
  • suspendaserăm
  • suspendasem
a II-a (voi)
  • suspendați
(să)
  • suspendați
  • suspendați
  • suspendarăți
  • suspendaserăți
  • suspendaseți
a III-a (ei, ele)
  • suspendă
(să)
  • suspende
  • suspendau
  • suspenda
  • suspendaseră
suspanda
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
suspinde
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
suspende
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

suspendat, suspendaadjectiv

  • 1. Atârnat (în aer). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Într-o pînză de păianjen tremură suspendate cîteva boabe diamantine de rouă. C. PETRESCU, Î. II 32. DLRLC
    • 1.1. Pod suspendat = pod la care calea este suspendată de elemente flexibile (cabluri, lanțuri etc.). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • 1.2. Grădini (sau terase) suspendate = grădini construite în terasă. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Slavii... așezaseră cetate de scaun și grădini suspendate la Prislav. SADOVEANU, O. L. 7. DLRLC
      • format_quote Vezi lungi terase suspendate. CAZIMIR, L. U. 40. DLRLC
    • 1.3. Grădini (sau terase) suspendate = grădini cu solul sprijinit de stâlpi. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Grădinile suspendate ale Semiramidei. DLRLC
      • 1.3.1. figurat (la) plural Iluzie, speranță. DLRLC
        • format_quote Drapelele noastre au fost sfîșiate. Mulțimile zac îngenuncheate Și, din grădinile suspendate, N-au rămas decît fluvii de sînge și puroi Și spectrul de moarte și război. BARANGA, V. A. 20. DLRLC
  • 2. figurat Interzis, oprit, suprimat, întrerupt. DEX '09 DEX '98
etimologie:
  • vezi suspenda DEX '98 DEX '09

suspenda, suspendverb

  • 1. Atârna. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: atârna
    • format_quote A suspenda un ghiveci de flori. A suspenda lampa. DLRLC
  • 2. figurat A întrerupe, a amâna, a opri temporar o activitate. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote A suspenda cursurile. DLRLC
    • format_quote Prea bine, fata mea... Vom suspenda ședința pe zece minute, pentru ca să ai tot timpul necesar de a lua o rezoluție. ALECSANDRI, T. I 417. DLRLC
    • 2.1. A face să înceteze temporar o acțiune judiciară; a interzice temporar exercitarea unor drepturi; a amâna fără termen executarea unei pedepse. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 2.2. A destitui provizoriu din funcție un salariat. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 3. figurat A interzice, a face să înceteze, a suprima o acțiune. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 3.1. (În economia capitalistă; despre firme comerciale) A suspenda plățile = a înceta plățile, a nu mai putea face față creditorilor. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.