20 de definiții pentru strujan

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

STRUJAN, strujeni, s. m. Tulpina porumbului cu frunze cu tot, după ce a fost tăiată de la pământ și s-au cules știuleții. – Struji + suf. -an.

STRUJAN, strujeni, s. m. Tulpina porumbului cu frunze cu tot, după ce a fost tăiată de la pământ și s-au cules știuleții. – Struji + suf. -an.

strujan sm [At: I. IONESCU, B. C. 15/14 / V: tarj~, turj~ / Pl: ~jeni, (reg) ~i / E: ns cf struji] 1 Tulpină (sau fir) de porumb cu frunze cu tot, după ce a fost tăiată de la pământ și au fost culeși știuleții Si: cocean (1). 2 (Reg) „Buruiană mare”. 3 (Reg) Cotor de mătură uzată. 4 (Reg) Frunza verde a cepei.

STRUJAN, strujeni, s. m. (Mold., Transilv.) Tulpina porumbului cu frunze cu tot, după ce a fost tăiată de la pămînt și s-au cules știuleții. V. cocean. Visam o pescuire minunată stînd cu ochii ațintiți asupra plutei de strujan. SADOVEANU, N. F. 53. Stau la masă vînătorii. Toți cu pușca lîngă geantă, Guralivi și orășeni, Pun o pată discordantă Pe căpița de strujeni. TOPÎRCEANU, P. 214. Și părul său de aur în crețuri lungi se lasă Ca pe strujanul verde un caier de mătasă. ALECSANDRI, O. 211. – Pl. și: strujani (GALAN, Z. R. 51, ȘEZ. IV 239).

STRUJAN ~eni m. Tulpină de porumb cu tot cu frunze (și cu pănuși) după culegerea știuleților; hlujan; cioclej. /a struji + suf. ~an

strujan m. Mold. cocean al firului de porumb: părul său se lasă ca pe strujanul verde un caier de mătasă AL. [Tras din slovean STRUG, cotor].

struján (Mold.) și turján (Trans.) m. (ung. torzs, torzsa, strujan; törzs, trunchĭ). Cotor de popușoĭ: o colibă de strujenĭ (pl. în -enĭ, după cocean, -enĭ ș. a.). – În Trans. și tujlean și tuleŭ, în Mold. nord hluj, hlujan și cĭoclej, în sud cĭocan, în Munt. cocean.

sturjan[1] sm vz strujan

  1. Variantă neconsemnată în definiția principală — LauraGellner

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

strujan (reg.) s. m., pl. strujeni

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

strujan, strujeni, s.m. (reg.) 1. tulpina porumbului cu frunze cu tot, după ce a fost tăiată de la pământ și s-au cules știuleții. 2. buruiană mare. 3. cotor de mătură uzată. 4. frunza verde a cepii.

Intrare: strujan
substantiv masculin (M23)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • strujan
  • strujanul
  • strujanu‑
plural
  • strujeni
  • strujenii
genitiv-dativ singular
  • strujan
  • strujanului
plural
  • strujeni
  • strujenilor
vocativ singular
plural
sturjan
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
tarjan
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
ștrujan
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

strujan, strujenisubstantiv masculin

  • 1. Tulpina porumbului cu frunze cu tot, după ce a fost tăiată de la pământ și s-au cules știuleții. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Visam o pescuire minunată stînd cu ochii ațintiți asupra plutei de strujan. SADOVEANU, N. F. 53. DLRLC
    • format_quote Stau la masă vînătorii. Toți cu pușca lîngă geantă, Guralivi și orășeni, Pun o pată discordantă Pe căpița de strujeni. TOPÎRCEANU, P. 214. DLRLC
    • format_quote Și părul său de aur în crețuri lungi se lasă Ca pe strujanul verde un caier de mătasă. ALECSANDRI, O. 211. DLRLC
  • comentariu Plural și: strujani. DLRLC
etimologie:
  • Struji + sufix -an. DEX '09 DEX '98

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.