10 definiții pentru spodumen

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SPODUMEN s. n. Silicat natural de litiu și de aluminiu, de culoare albă-cenușie, galbenă-verzuie sau violetă, cu luciu sidefiu. – Din fr. spodumène.

SPODUMEN s. n. Silicat natural de litiu și de aluminiu, de culoare albă-cenușie, galbenă-verzuie sau violetă, cu luciu sidefiu. – Din fr. spodumène.

spodumen sn [At: LTR2 / E: fr spodumène] Silicat natural de litiu și de aluminiu, de culoare albă-cenușie, galben-verzuie sau violetă, cu luciu sidefiu.

SPODUMEN s. n. Mineral de culoare albă sau galben-verzuie, cu luciu sidefiu; este un silicat natural de litiu și de aluminiu.

SPODUMEN s.n. Silicat natural de litiu și de aluminiu, folosit ca piatră semiprețioasă. [< fr. spodumène, cf. gr. spondos – cenușă, zgură].

SPODUMEN s. n. silicat natural de litiu și aluminiu, folosit ca piatră semiprețioasă. (< fr. spodumène)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

spodumen, LiAl(SiO3)2 (engl.= spodumene) s. monoclinic; inosilicat columnar întâlnit în pegmatitele din Carpații Meridionali.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SPODUMEN (< fr. {i}; {s} gr. spodes „cenușă”) s. n. Silicat natural de aluminiu și litiu, din grupa piroxenilor monoclinici. Este alb-cenușiu, verzui sau violet și se utilizează pentru obținerea preparatelor de litiu.

Intrare: spodumen
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • spodumen
  • spodumenul
  • spodumenu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • spodumen
  • spodumenului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

spodumensubstantiv neutru

  • 1. Silicat natural de litiu și de aluminiu, de culoare albă-cenușie, galbenă-verzuie sau violetă, cu luciu sidefiu. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.