10 definiții pentru spectrofotometru

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SPECTROFOTOMETRU, spectrofotometre, s. n. Instrument optic care servește la obținerea spectrelor de emisie sau de absorbție ale substanțelor, cu ajutorul căruia se determină atât lungimile de undă ale liniilor spectrale, cât și intensitățile acestor linii prin comparare cu liniile unui spectru cunoscut. – Din fr. spectrophotomètre.

SPECTROFOTOMETRU, spectrofotometre, s. n. Instrument optic care servește la obținerea spectrelor de emisie sau de absorbție ale substanțelor, cu ajutorul căruia se determină atât lungimile de undă ale liniilor spectrale, cât și intensitățile acestor linii prin comparare cu liniile unui spectru cunoscut. – Din fr. spectrophotomètre.

spectrofotometru sn [At: LTR2 / Pl: ~re / E: fr spectrophotomètre] Instrument optic care servește la obținerea spectrelor (7) de emisie sau de absorbție ale substanțelor.

SPECTROFOTOMETRU, spectrofotometre, s. n. Instrument optic care servește la compararea intensității fiecăreia dintre radiațiile monocromatice care constituie un fascicul de radiație compusă cu intensitatea radiațiilor de aceeași frecvență dintr-un fascicul de comparație.

SPECTROFOTOMETRU, spectrofotometre, s. n. Instrument optic care servește la compararea intesității fiecăreia dintre radiațiile monocromatice care constituie un fascicul de radiație compusă cu intensitatea radiațiilor de aceeași frecvență dintr-un fascicul de comparație. – Fr. spectrophotomètre (<gr.).

SPECTROFOTOMETRU s.n. Instrument optic folosit în spectrofotometrie. [< fr. spectrophotomètre].

SPECTROFOTOMETRU s. n. aparat folosit în spectrofotometrie. (< fr. spectrophotomètre)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

spectrofotometru (desp. -me-tru) s. n., art. spectrofotometrul; pl. spectrofotometre

spectrofotometru (-me-tru) s. n., pl. spectrofotometre

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

SPECTRO- „spectru, spectral”. ◊ L. spectrum „apariție, arătare” > fr. spectro-, engl. id., germ. spektro- > rom. spectro-.~bologramă (v. bolo-, v. -gramă), s. f., curbă care reprezintă repartiția energiei, exprimată în unități relative, în funcție de lungimea de undă; ~bolometru (v. bolo-, v. -metru1), s. n., tip de bolometru cu care se determină intensitatea și repartiția energiei la limita superioară a atmosferei; ~colorimetru (v. colori-, v. -metru1), s. n., 1. Instrument medical pentru determinarea discromatopsiei. 2. Instrument cu care se pot face determinări colorimetrice cu radiații de mai multe lungimi de undă; ~fotometrie (v. foto-, v. -metrie1), s. f., capitol al spectrometriei care se ocupă cu determinarea intensității radiațiilor monocromatice într-un spectru; ~fotometru (v. foto-, v. -metru1), s. n., instrument optic folosit în spectrofotometrie; ~graf (v. -graf), s. n., instrument utilizat la înregistrarea fotografică a spectrului luminii; ~grafie (v. -grafie), s. f., studiere a spectrelor luminii cu ajutorul spectrografului; ~gramă (v. -gramă), s. f., fotografiere a unui spectru obținută cu ajutorul spectrografului; ~heliograf (v. helio-, v. -graf), s. n., spectrograf special pentru fotografierea soarelui în lumină monocromatică; ~heliogramă (v. helio-, v. -gramă), s. f., fotografie a soarelui obținută cu ajutorul spectroheliografului; ~helioscop (v. helio-, v. -scop), s. n., instrument folosit pentru observarea vizuală a soarelui în lumină monocromatică; ~metrie (v. -metrie1), s. f., 1. Tehnică de măsurare a liniilor spectrelor și a lungimilor de undă. 2. Comparare a intensităților luminoase a două radiații monocromatice; ~metru (v. -metru1), s. n., 1. Instrument pentru studiul spectrelor prin măsurarea intensității fiecărei radiații monocromatice din spectru. 2. Instalație complexă folosită în fizica nucleară pentru studierea spectrului de viteză sau de energii ale particulelor; ~scop (v. -scop), s. n., instrument optic folosit pentru observarea spectrelor luminoase; ~scopie (v. -scopie), s. f., 1. Parte a opticii care studiază spectrele luminoase. 2. Capitol al fizicii nucleare care se ocupă cu studiul spectrelor energetice ale radiațiilor.

Intrare: spectrofotometru
spectrofotometru substantiv neutru
  • silabație: -me-tru info
substantiv neutru (N37)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • spectrofotometru
  • spectrofotometrul
  • spectrofotometru‑
plural
  • spectrofotometre
  • spectrofotometrele
genitiv-dativ singular
  • spectrofotometru
  • spectrofotometrului
plural
  • spectrofotometre
  • spectrofotometrelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

spectrofotometru, spectrofotometresubstantiv neutru

  • 1. Instrument optic care servește la obținerea spectrelor de emisie sau de absorbție ale substanțelor, cu ajutorul căruia se determină atât lungimile de undă ale liniilor spectrale, cât și intensitățile acestor linii prin comparare cu liniile unui spectru cunoscut. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.