12 definiții pentru solfatară

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SOLFATARĂ, solfatare, s. f. (Înv.) Emanație vulcanică constituită mai ales din vapori de apă, hidrogen sulfurat și dioxid de carbon. – Din fr. solfatare, it. solfatara.

solfata sf [At: BARASCH, I. N. 59/9 / Pl: ~re / E: it solfatara, fr solfatare] 1 (Iuz) Teren caracterizat prin emanații de gaze constituite în special din vapori de apă, hidrogen sulfurat și bioxid de carbon. 2 Emanație vulcanică de vapori de apă, hidrogen sulfurat și bioxid de carbon.

SOLFATARĂ, solfatare, s. f. Emanație vulcanică constituită mai ales din vapori de apă, hidrogen sulfurat și bioxid de carbon. – Din fr. solfatare, it. solfatara.

SOLFATA s.f. Emanație de gaze de natură vulcanică, conținînd o mare cantitate de bioxid de sulf, de hidrogen sulfurat și mici cantități de vapori de apă. [< it. solfatara, cf. fr. solfatare].

SOLFATA s. f. emanație vulcanică de gaze, conținând o mare cantitate de bioxid de sulf, hidrogen sulfurat și mici cantități de vapori de apă. (< fr. solfatare, it. solfatara)

*solfatáră f., pl. e (it. solfatara. V. sulf). Teren de unde ĭese vapori sulfuroșĭ: cea maĭ celebră solfatară e cea de la Pozzuoli (Italia), unde ceĭ vechĭ credeaŭ că-ĭ intrarea iaduluĭ.

SOLFATARE s. f. pl. Emanații de gaze amestecate cu vapori de apă, care se degajă din crăpăturile scoarței terestre avînd legătură cu craterul unui vulcan.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

solfata (înv.) s. f., g.-d. art. solfatarei; pl. solfatare

solfata (înv.) s. f., g.-d. art. solfatarei; pl. solfatare

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

solfatare, (engl.= solfatara) emisiune de gaze și vapori com-bustibili, proveniți în urma activității vulcanice, caracterizați prin conținutul lor ridicat de dioxid de sulf, vapori de acid sulfuric și sulfuros, vapori de apă și dioxid de carbon. Asemenea emisiuni generează concentrații importante de sulf, realgar, auripigment. Denumirea vine de la lacul cu sulf La Solfatara -Italia.

Intrare: solfatară
solfatară substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • solfata
  • solfatara
plural
  • solfatare
  • solfatarele
genitiv-dativ singular
  • solfatare
  • solfatarei
plural
  • solfatare
  • solfatarelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

solfata, solfataresubstantiv feminin

  • 1. învechit Emanație vulcanică constituită mai ales din vapori de apă, hidrogen sulfurat și dioxid de carbon. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.