14 definiții pentru sistolă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SISTOLĂ, sistole, s. f. Contracție fiziologică periodică, ritmică a musculaturii inimii, în timpul căreia sângele este expulzat din ventricule în artera pulmonară și în aortă, iar din auricule în ventricule. – Din fr. systole.

sistolă sf [At: HOL. / A și: ~to / Pl: ~le / E: fr systole cf ngr συστολή] Contracție fiziologică periodică, ritmică a musculaturii cavităților inimii, având drept efect expulzarea sângelui din ventricule în aortă și în artera pulmonară și din atrii în ventricule.

SISTOLĂ, sistole, s. f. Fază de contractare fiziologică periodică, ritmică a musculaturii inimii, în timpul căreia sângele este expulzat din ventricule în artera pulmonară și în aortă, iar din auricule în ventricule. – Din fr. systole.

SISTOLĂ, sistole, s. f. Fază de contractare ritmică a inimii, cînd sîngele este expulzat în artera pulmonară și în aortă. Dozele toxice opresc inima în sistolă. DANIELOPOLU, F. N. II 172.

SISTOLĂ s.f. Contracția periodică, ritmică a mușchiului cardiac însoțită de împingerea sîngelui din inimă în artere. [< fr. systole, cf. gr. systole – contracție].

SISTOLĂ s. f. 1. contracția periodică, ritmică a mușchiului cardiac, însoțită de împingerea sângelui din inimă în artere. 2. fază de contractare a vacuolelor pulsatile, la alge. (< fr. systole)

SISTOLĂ ~e f. Contracție ritmică a mușchiului inimii, datorită căreia sângele este propulsat în artere. [G.-D. sistolei] /<fr. systole

sistolă f. Anat. mișcare de contracțiune a inimei.

*sístolă f., pl. e (lat systole, d. vgr. systolé. V. diastolă). Gram. lat. întrebuințarea uneĭ silabe scurte ca lungă. Fiziol. Contracțiunea inimiĭ și arterelor.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

sistolă s. f., g.-d. art. sistolei; pl. sistole

sistolă s. f., g.-d. art. sistolei; pl. sistole

sistolă s. f., g.-d. art. sistolei; pl. sistole

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SÍSTOLĂ (< fr.; {s} gr. systole „contracție”) s. f. Contracție fiziologică periodică, ritmică a musculaturii cavităților inimii, având drept efect expulzarea sângelui din ventricule în aortă și în artera pulmonară (s. ventriculară) și din atrii în ventricule (s. atrială). La om se produc 60-80 s. pe minut. Împreună cu diastola (fază de relaxare a atriilor și a ventriculelor) s. formează un ciclu de activitate a inimii.

Intrare: sistolă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sistolă
  • sistola
plural
  • sistole
  • sistolele
genitiv-dativ singular
  • sistole
  • sistolei
plural
  • sistole
  • sistolelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

sistolă, sistolesubstantiv feminin

  • 1. Contracție fiziologică periodică, ritmică a musculaturii inimii, în timpul căreia sângele este expulzat din ventricule în artera pulmonară și în aortă, iar din auricule în ventricule. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Dozele toxice opresc inima în sistolă. DANIELOPOLU, F. N. II 172. DLRLC
  • 2. Fază de contractare a vacuolelor pulsatile, la alge. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.