16 definiții pentru sinonimic

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SINONIMIC, -Ă, sinonimici, -ce, adj., s. f. 1. Adj. Care ține de sinonime (2) sau de sinonimie, privitor la sinonime sau la sinonimie. ◊ Derivație sinonimică = procedeu stilistic potrivit căruia două sau mai multe cuvinte din aceeași sferă semantică ajung să desemneze, în sens figurat, același lucru. „Dovleac” și „tărtăcuță” desemnează, prin derivație sinonimică, „ cap ”. 2. S. f. Ramură a lingvisticii care se ocupă cu studiul sinonimelor (2) și al sinonimiei. ♦ Totalitatea sinonimelor (2) unei limbi; sistemul de sinonimie al unei limbi. – Din fr. synonymique, (2) și germ. Synonymik.

sinonimic, ~ă [At: I. GOLESCU, C. / Pl: ~ici, ~ice / E: fr synonymique, ger Synonymik] 1-2 a Care ține de sinonime (4) sau de sinonimie. 3-4 a Care se referă la sinonime (4) sau la sinonimie. 5-6 a Propriu sinonimelor (4) sau sinonimiei. 7 a (Îs) Derivație ~ă Procedeu stilistic potrivit căruia două sau mai multe cuvinte din aceeași sferă semantică ajung să desemneze, în sens figurat, același lucru. 8 sf (Iuz) Ramură a lingvisticii care studiază sinonimele (4) și sinonimia. 9 sf (Rar) Sinonimie (3).

SINONIMIC, -Ă, sinonimici, -ce, adj., s. f. 1. Adj. Care ține de sinonime (2) sau de sinonimie, privitor la sinonime sau la sinonimie. ◊ Derivație sinonimică = procedeu stilistic potrivit căruia două sau mai multe cuvinte din aceeași sferă semantică ajung să desemneze, în sens figurat, același lucru. „Dovleac” și „tărtăcuță” desemnează, prin derivație sinonimică, „cap”. 2. S. f. Ramură a lingvisticii care se ocupă cu studiul sinonimelor (2) și al sinonimiei. ♦ Totalitatea sinonimelor (2) unei limbi; sistemul de sinonimie al unei limbi. – Din fr. synonymique, (2) și germ. Synonymik.

SINONIMIC, -Ă, sinonimici, -e, adj. Care se raportă la sinonime sau la sinonimie. Termeni sinonimici.Derivație sinonimică = procedeu stilistic (folosit mai ales în limbajul de argou) potrivit căruia două sau mai multe cuvinte din aceeași sferă semantică ajung să desemneze, în sens figurat, același lucru. «Dovleac» și «tărtăcuță», prin derivație sinonimică, se folosesc în argou pentru a desemna, în sens figurat, același lucru: «cap».

SINONIMIC, -Ă adj. Referitor la sinonimie. ♦ Derivație sinonimică = procedeu stilistic potrivit căruia două sau mai multe cuvinte cu sensuri apropiate ajung să desemneze în sens figurat același lucru. [Cf. fr. synonymique].

SINONIMIC, -Ă I. adj. referitor la sinonimie. ♦ derivație ~ă = procedeu stilistic potrivit căruia două sau mai multe cuvinte cu sensuri apropiate ajung să desemneze același lucru. II. s. f. 1. ramură a lingvisticii care studiază sinonimele. 2. totalitatea sinonimelor unei limbi. (< fr. synonymique, /II/ germ. Synonymik)

SINONIMIC ~că (~ci, ~ce) Care ține de sinonime; propriu sinonimelor. /<fr. synonymique, germ. Synonymik, synonymisch

*sinonímic, -ă adj. (d. sinonim; fr. synonymique. V. patronimic). Relativ la sinonime. S. f., pl. e și ĭ. Știința sinonimelor.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

sinonimic (desp. si-no-/sin-o-) adj. m., pl. sinonimici; f. sinonimică, pl. sinonimice

!sinonimic (si-no-/sin-o-) adj. m., pl. sinonimici; f. sinonimică, pl. sinonimice

sinonimic adj. m., pl. sinonimici; f. sg. sinonimică, pl. sinonimice

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SINONIMIC adj. (LINGV.) identic, sinonim. (Sensuri ~.)

SINONIMIC adj. (LINGV.) identic, sinonim. (Sensuri ~.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

SINONIMIC, -Ă adj. (cf. fr. synonymique): în sintagma derivație sinonimică (v.).

epiforă sinonimică, sin. disjuncție.

tautologie sinonimică (gr. tautos „același”, logos „vorbire”), figură care constă în repetiția sinonimică a aceleiași noțiuni sau idei, adică un șir de două sau mai multe segmente sintactice (în propoziție sau frază), juxtapuse ori coordonate copulativ, care spun același lucru (idemloquium, commoratio una in re) (R): „Apariție neauzită, neasemuită, indescriptibilă, inenarabilă.” (N. D. Cocea) Repetiția sinonimică poate părea, semantic, inutilă, dar are un efect stilistic mai ales când segmentele sintactice sunt parțial sinonime și concură astfel la exprimarea insistentă și expresivă – grație diversificării lexicale – a ideii. De aceea o considerăm figură.

Intrare: sinonimic
sinonimic adjectiv
adjectiv (A10)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sinonimic
  • sinonimicul
  • sinonimicu‑
  • sinonimică
  • sinonimica
plural
  • sinonimici
  • sinonimicii
  • sinonimice
  • sinonimicele
genitiv-dativ singular
  • sinonimic
  • sinonimicului
  • sinonimice
  • sinonimicei
plural
  • sinonimici
  • sinonimicilor
  • sinonimice
  • sinonimicelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

sinonimic, sinonimicăadjectiv

  • 1. Care ține de sinonime sau de sinonimie, privitor la sinonime sau la sinonimie. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.1. Derivație sinonimică = procedeu stilistic potrivit căruia două sau mai multe cuvinte din aceeași sferă semantică ajung să desemneze, în sens figurat, același lucru. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote „Dovleac” și „tărtăcuță” desemnează, prin derivație sinonimică, „cap”. DEX '09 DEX '98 DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.