13 definiții pentru simit

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SIMIT, simiți, s. m. Covrig turtit făcut din cocă mai moale, presărat cu semințe de susan. – Din tc. simit.

simit sm [At: I. GOLESCU, C. / V: (reg) sf / Pl: ~iți / E: tc simit] 1 Produs de patiserie de forma unui covrig mai lat, din cocă mai moale decât a covrigilor obișnuiți, presărat cu semințe de susan. 2 Preparat alimentar dulce, din semințe de susan, zahăr și miere Si: susan.

SIMIT, simiți, s. m. Un fel de covrig turtit făcut din cocă mai moale decât a covrigilor obișnuiți, presărat cu semințe de susan. – Din tc. simit.

SIMIT, simiți, s. m. (Învechit, mai ales la pl.) Un fel de covrigi turtiți, făcuți din cocă moale. Ca răsplată, puneam mînă de la mînă și cinsteam pe Moțăt cu bragă, alviță și simiți. HOGAȘ, H. 74. Dacă mama îmi dădea un ban de trei, ca să-mi iau un simit, eu mă uitam în ghiozdan: de aveam felia de pîine, sănătate bună, aveam ce mînca... Ce-ți trebuia simiți? Și puneam banul bine. DELAVRANCEA, H. T. 17. Stan vine, aducînd pe cap o tabla rotundă și încărcată cu covrigi, simiți, plăcinte etc. ALECSANDRI, T. 135. ◊ (La sg. cu sens colectiv) Îl mîngîiam și îi dădeam cîteva parale turcești ca să cumpere halviță și simit. ALECSANDRI, C. 195.

simit m. pesmet moale: să cumpere alviță și simit GHICA. [Turc. SIMIT, covrig].

simít m. (turc. simit și simid, ar. semit, d. ngr. semidali, vgr. semidalis, nișaștea. D. turc. vine ngr. simiti, bg. sîrb. simit). Sud. Un fel de prăjitură populară făcută dintr’un aluat maĭ moale, cam ca cozonacu, dar nu așa de galben, și cu fața lustruită și presărată cu zahăr. Are forma lungăreață și se vindea (pînă la 1916) cu 5 bani bucata. V. covrig.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

simit (-ți), s. m. – Un fel de covrig. – Mr. simită, megl. simit. Tc. (arab.) simit (Roesler 602; Eguilaz 23; Șeineanu, II, 322; Lokotsch 1814; Ronzevalle 102), cf. ngr. σιμίτι, alb., bg., sb. simit, sp. acemite.Der. simigiu (mr. simigi), s. m. (persoană care face simiți), din tc. simitci, ngr. σιμιτζής, bg. simidzija; simigerie, s. f. (local unde se fac și se vînd covrigi, plăcinte etc.).

Intrare: simit
substantiv masculin (M3)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • simit
  • simitul
  • simitu‑
plural
  • simiți
  • simiții
genitiv-dativ singular
  • simit
  • simitului
plural
  • simiți
  • simiților
vocativ singular
plural
simită
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

simit, simițisubstantiv masculin

  • 1. Covrig turtit făcut din cocă mai moale, presărat cu semințe de susan. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Ca răsplată, puneam mînă de la mînă și cinsteam pe Moțăt cu bragă, alviță și simiți. HOGAȘ, H. 74. DLRLC
    • format_quote Dacă mama îmi dădea un ban de trei, ca să-mi iau un simit, eu mă uitam în ghiozdan: de aveam felia de pîine, sănătate bună, aveam ce mînca... Ce-ți trebuia simiți? Și puneam banul bine. DELAVRANCEA, H. T. 17. DLRLC
    • format_quote Stan vine, aducînd pe cap o tabla rotundă și încărcată cu covrigi, simiți, plăcinte etc. ALECSANDRI, T. 135. DLRLC
    • format_quote (la) singular (cu sens) colectiv Îl mîngîiam și îi dădeam cîteva parale turcești ca să cumpere halviță și simit. ALECSANDRI, C. 195. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.