10 definiții pentru silicifiere

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SILICIFIERE, silicifieri, s. f. Proces natural de îmbogățire relativă în siliciu a unei roci, a unui lemn, a unei plante etc.; silicificare; p. ext. (concr.) porțiune silicifiată a unei roci, a unui lemn etc. [Pr.: -fi-e-] – Din siliciu. Cf. fr. silicification.

SILICIFIERE, silicifieri, s. f. Proces natural de îmbogățire relativă în siliciu a unei roci, a unui lemn, a unei plante etc.; silicificare; p. ext. (concr.) porțiune silicifiată a unei roci, a unui lemn etc. [Pr.: -fi-e-] – Din siliciu. Cf. fr. silicification.

silicifiere sf [At: ONCESCU, G. 264 / P: ~fi-e~ / Pl: ~ri / E: silicifiat] 1-2 Îmbogățire cu siliciu sau transformare în siliciu a unei roci, a unui lemn, a unei plante etc, în urma unui proces natural Si: (rar) silicificare (1-2). 3 (Pex) Porțiune silicificată a unei roci, a unui lemn etc.

SILICIFIERE s.f. Silicificare. [După fr. silicification].

SILICIFIERE s. f. 1. transformare a rocilor în minerale din grupa silicei (opal, calcedonie, cuarț etc.). 2. depozitare a siliciului în țesuturi. (după fr. silicification)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

silicifiere (desp. -fi-e-) s. f., g.-d. art. silicifierii; pl. silicifieri

silicifiere (-fi-e-) s. f., g.-d. art. silicifierii; pl. silicifieri

silicifiere s. f. (sil. -fi-e-), g.-d. art. silicifierii; pl. silicifieri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SILICIFIERE s. (MIN.) (rar) silicificare. (~ cuarțului.)

SILICIFIERE s. (CHIM.) (rar) silicificare.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

silicifiere, (engl.= silicification) proces secundar prin care, într-o rocă, au loc depuneri sau înlocuiri ale min. preexistente prin silice (opal, calcedonie sau cuarț). S. implică soluții de temperatură relativ scăzută care produc transformări ale rocilor în vecinătatea filoanelor hidrotermale, a unor corpuri granitoide etc. S. se pot manifesta și în dom. sedimentar, în timpul diagenezei. siliciu, Si (engl.= silicon) element cu caracter de semimetal; are doi izotopi stabili: 28Si, 30Si. După oxigen, Si este elementul cel mai răspândit în natură și apare combinat cu acesta în silice (cuarț, calcedonie, opal) și silicați. Se concentrează prin toate procesele petrogenetice: mai frecvent în cele lichid-magmatice târzii, pneumatolitice și/ sau hidrotermale. În ciclul exogen, poate fi mobilizat din scoarțele de alterare, concentrat biotic, de către alge (diatomee), spongieri și radiolari sau precipitat chimic din ape termale. silicolit, (engl.= silicolite) orice rocă sedimentară formată preponderent din silice amorfă, criptocristalină sau cuarț. De regulă, este stratificată sau apare ca mase neregulate, concrețiuni și noduli în roci carbonatice, argile și evaporite. S. se formează prin procese organogene (→ diatomit,spongolit,radiolarit etc.), de precipitație chimică (→ gheizerit) sau prin diageneză (→ jasp).

Intrare: silicifiere
silicifiere substantiv feminin
  • silabație: -fi-e-re info
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • silicifiere
  • silicifierea
plural
  • silicifieri
  • silicifierile
genitiv-dativ singular
  • silicifieri
  • silicifierii
plural
  • silicifieri
  • silicifierilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

silicifiere, silicifierisubstantiv feminin

  • 1. Proces natural de îmbogățire relativă în siliciu a unei roci, a unui lemn, a unei plante etc. DEX '09 DEX '98 DN
    sinonime: silicificare
    • 1.1. prin extensiune Porțiune silicifiată a unei roci, a unui lemn etc. DEX '09 DEX '98
  • 2. Depozitare a siliciului în țesuturi. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.