13 definiții pentru siderurgie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SIDERURGIE s. f. 1. Extragerea fierului din minereu, elaborarea aliajelor sale, precum și prelucrarea acestora în semifabricate (pentru laminare și forjare); metalurgia fierului. 2. Ramură a metalurgiei care se ocupă cu studiul proprietăților fizice și chimice ale fierului și ale aliajelor lui și cu studiul metodelor siderurgiei (1). – Din fr. sidérurgie.

siderurgie sfs [At: ANTONESCU, D. / E: fr sidérurgie] 1 Ramură a industriei metalurgice care privește extragerea și prelucrarea fierului și a aliajelor lui din minereu Si: (înv) siderotecnie (1). 2 Știință care studiază proprietățile fizico-chimice, precum și tehnica extragerii și a prelucrării fierului și a aliajelor lui Si: (înv) siderotecnie (2).

SIDERURGIE s. f. 1. Ansamblu de operații constând în extragerea fierului, elaborarea aliajelor sale, precum și în prelucrarea acestora (pentru laminare și forjare); metalurgia fierului. 2. Ramură a metalurgiei care se ocupă cu studiul proprietăților fizice și chimice ale fierului și ale aliajelor lui și cu studiul metodelor siderurgiei (1). – Din fr. sidérurgie.

SIDERURGIE s. f. Ramură a metalurgiei care se ocupă cu studiul proprietăților fizice și chimice ale fierului și ale aliajelor lui și cu operațiile de extragere, elaborare și prelucrare în semifabricate a acestora. S-au înființat noi institute de siderurgie, de mecanică. CONTEMPORANUL, S. II, 1948, nr. 112, 10/2. ♦ Tehnica extragerii, preparării și prelucrării fierului și a aliajelor lui.

SIDERURGIE s.f. Ramură a metalurgiei care studiază proprietățile fizice și chimice ale fierului și ale aliajelor lui, precum și operațiile de extragere, elaborare și prelucrare a acestora. [Gen. -iei. / < fr. sidérurgie, cf. gr. sideros – fier, ergon – lucru].

SIDERURGIE s. f. 1. tehnica extragerii fierului și a aliajelor sale. 2. ramură a metalurgiei care studiază proprietățile fizice și chimice ale fierului și ale aliajelor lui, precum și metodele folosite în siderurgie (1). (< fr. sidérurgie)

SIDERURGIE f. 1) Ramură a metalurgiei care se ocupă cu studiul fierului și al metodelor de extragere a acestuia, precum și cu studiul aliajelor de fier; metalurgia fierului. 2) Tehnica extragerii fierului din minereuri și a obținerii aliajelor acestuia. [G.-D. siderurgiei] /<fr. sidérurgie

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

siderurgie s. f., art. siderurgia, g.-d. siderurgii, art. siderurgiei

siderurgie s. f., art. siderurgia, g.-d. siderurgii, art. siderurgiei

siderurgie s. f., art. siderurgia, g.-d. siderurgii, art. siderurgiei

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SIDERURGIE s. metalurgia fierului, (înv.) siderotecnie.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

SIDER-, v. SIDERO-1.~emie (v. -emie), s. f., prezență a fierului în sînge; ~urgie (v. -urgie), s. f., 1. Știință care se ocupă cu studiul proprietăților fizice și chimice ale fierului și ale aliajelor lui. 2. Metalurgie a fierului; ~urie (v. -urie), s. f., prezență a fierului în urină.

Intrare: siderurgie
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • siderurgie
  • siderurgia
plural
genitiv-dativ singular
  • siderurgii
  • siderurgiei
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

siderurgiesubstantiv feminin

  • 1. Extragerea fierului din minereu, elaborarea aliajelor sale, precum și prelucrarea acestora în semifabricate (pentru laminare și forjare); metalurgia fierului. DEX '09 DLRLC MDN '00
    sinonime: siderotecnie
  • 2. Ramură a metalurgiei care se ocupă cu studiul proprietăților fizice și chimice ale fierului și ale aliajelor lui și cu studiul metodelor siderurgiei. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote S-au înființat noi institute de siderurgie, de mecanică. CONTEMPORANUL, S. II, 1948, nr. 112, 10/2. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.