2 intrări

13 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SFEN, sfenuri, s. n. Silicat natural de titan și de calciu cristalizat în sistemul monoclinic, de culoare galbenă-brună, lucios, frecvent în rocile eruptive. – Din fr. sphène.

SFEN, sfenuri, s. n. Silicat natural de titan și de calciu cristalizat în sistemul monoclinic, de culoare galbenă-brună, lucios, frecvent în rocile eruptive. – Din fr. sphène.

sfen sn [At: CANTUNIARI, L. M. / Pl: ~uri / E: fr sphène] (Min) Silicat natural de calciu și de titan, cristalizat în sistemul monoclinic, de culoare galbenă-verzuie sau brună, lucios, frecvent în rocile eruptive, întrebuințat ca piatră semiprețioasă Si: titanit.

SFEN s.n. (Chim.) Titanit. [< germ. Sphen, cf. gr. sphen – colț].

SFEN1 s. n. titan. (< germ. Sphen)

SFEN n. 1) Mineral de culoare galbenă, brună sau verde, silicat natural de calciu și de titan întrebuințat ca piatră semiprețioasă și ca materie primă pentru obținerea oxidului de titan; titanit. 2) Piatră semiprețioasă corespunzătoare. /<fr. sphene

SFEN2(O)- elem. „colț, unghi”. (< fr. sphén/o/-, cf. gr. sphen)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

SFENO- „colț, unghi; colțuros, cuneat”. ◊ gr. sphen, os „unghi, colț, pană” > fr. sphéno-, germ. id., engl. id., it. sfeno- > rom. sfeno-.~fil (v. -fil2), adj., cu frunze colțuroase; ~id (v. -id), s. n., os median, nepereche, situat în partea mijlocie a bazei craniului; ~pteris (v. -pteris), s. m., plantă fosilă din carbonifer și liasic, prezentînd caractere de ferigă arborescentă, cu foliole mărunte și opuse; ~tripsie (v. -tripsie), s. f., operație chirurgicală de zdrobire a sfenoidului.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SFEN ( fr.; {s} gr. sphen „colț”) s. n. Silicat natural de titan și de calciu, cristalizat în sistemul monoclinic. Are culoarea galbenă-brună, luciul adamantin sau gras și apare frecvent ca mineral accesoriu al rocilor eruptive și metamorfice; fiind un mineral chimic stabil, se acumulează în aluviuni. Poate servi ca materia primă pentru obținerea oxidului de titan.

Intrare: sfen
sfen1 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sfen
  • sfenul
  • sfenu‑
plural
  • sfenuri
  • sfenurile
genitiv-dativ singular
  • sfen
  • sfenului
plural
  • sfenuri
  • sfenurilor
vocativ singular
plural
Intrare: sfeno
prefix (I7-P)
  • sfeno
prefix (I7-P)
  • sfen
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

sfen, sfenurisubstantiv neutru

  • 1. Silicat natural de titan și de calciu cristalizat în sistemul monoclinic, de culoare galbenă-brună, lucios, frecvent în rocile eruptive. DEX '09 DEX '98 DN
    sinonime: titanit
etimologie:

sfenoelement de compunere, prefix

  • 1. Element de compunere cu semnificația „colț, unghi”. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.