2 intrări

25 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SEXUAL, -Ă, sexuali, -e, adj. Care se referă la sex și îl caracterizează; care este privit din punctul de vedere al raportului dintre sexe. [Pr.: -xu-al] – Din fr. sexuel, lat. sexualis.

sexual, [At: (a. 1830) BV III, 712 / P: ~xu-al / Pl: ~i, ~e / E: fr sexuel, lat sexualis] 1 a Care aparține sexului (1). 2 a Care se referă la sex (1). 3 a Caracteristic sexului (1). 4 a Privitor la raporturile fiziologice dintre ființe Si: intim, trupesc. 5 a Care servește la reproducere. 6 a Care este de natură fizică sau fiziologică. 7 a Bazat pe împărțirea sexelor. 8 av Din punct de vedere sexual Si: sexualicește.

SEXUAL, -Ă, sexuali, -e, adj. Care se referă la sex și îl caracterizează; care este privit din punctul de vedere al raportului dintre sexe, care se referă la viața sexuală. [Pr.: -xu-al] – Din fr. sexuel, lat. sexualis.

SEXUAL, -Ă, sexuali, -e, adj. Care este în legătură cu sexul, se referă la sex și-l caracterizează; care este privit din punct de vedere al raportului dintre sexe, se referă la viața sexuală. [La bătrînețe] În glandele sexuale masculine și femeiești elementele specifice ce servă pentru propagarea speței dispar. MARINESCU, P- A. 59.

SEXUAL, -Ă adj. În legătură cu sexul, referitor la sex. ♦ Care se referă la raportul dintre sexe. [Pron. -xu-al. / cf. fr. sexuel, lat. sexualis].

SEXUAL, -Ă adj. referitor la sex. ◊ care se referă la raportul dintre sexe. (< fr. sexuel, lat. sexualis)

inversiune (sexuală) s. f. Homosexualitate ◊ „Grila de lectură a inversiunii sexuale folosită pentru întâia oară degajat la noi poate fi un prim pas în descifrarea sensibilității proustiene.” R.lit. 43/95 p. 7 (din fr. inversion sexuelle; DN – alt sens, DEX, DN3)

SEXUAL ~ă (~i, ~e) Care ține de sex; propriu sexului. [Sil. -xu-al] /<fr. sexuel, lat. sexualis

sexual a. ce caracterizează sexul, ce ține de sex.

*sexuál, -ă adj. (lat. sexualis). Relativ la sex: diferențele sexuale.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

sexual (desp. -xu-al) adj. m., pl. sexuali; f. sexua, pl. sexuale

sexual (-xu-al) adj. m., pl. sexuali; f. sexuală, pl. sexuale

sexual adj. m. (sil. -xu-al), pl. sexuali, f. sg. sexuală, pl. sexuale

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

INVERTIRE SEXUA s. v. homosexualitate.

SEXUAL adj. erotic, fizic, fiziologic, intim, trupesc. (Relații ~ între soți.)

CROMOZOM SEXUAL s. (BIOL.) alozom, heterocromozom, heterozom.

INVERTIRE SEXUA s. (MED.) homosexualitate, pederastie, inversiune sexuală.

SEXUAL adj. erotic, fizic, fiziologic, intim, trupesc. (Relații ~ între soți.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

inversiune (fr. inversion „răsturnarea ordinei, succesiunii”), figură poetică realizată prin abatere de la topica propoziției și, mai rar, a frazei (A): „Ei cinară-n mândre muzici Cu de aur vase, linguri.” (M. Eminescu) În limba română, ca în toate limbile moderne, unitățile propoziției (și frazei) au topică consacrată, mai mult sau mai puțin rigidă, ordinea unităților vorbirii fiind dictată de ordinea procesului gândirii: trecerea de la ceea ce este cunoscut la ceea ce-i nou și necunoscut. În termeni gramaticali, de la determinat la determinant și, mai precis, de la subiect la predicat, de la regent la regim, respectiv: substantiv + atribut, verb + complement. Această ordine poate fi însă răsturnată, În primul rând din pricină că accentul predicativ, cel care subliniază ceea ce e nou în enunț, poate trece de la predicat la altă parte de propoziție, atunci când predicatul este cunoscut; cu alte cuvinte, unitățile psihologice ale enunțului nu se mai suprapun cu cele gramaticale (subiectul gramatical nu mai este și subiect psihologic, predicatul gramatical nu mai este și predicat psihologic). I. o folosesc mai ales poeții, nu numai în privința topicii subiectului și predicatului, ci și a determinanților atributivi și completivi față de determinatul lor, și obligați nu numai de dinamica (lirică!) a unităților psihologice ale enunțului, ci și de motive prozodice, pentru menajarea ritmului și asigurarea rimei; de multe ori, însă, și dintr-o prejudecată care-i sfătuiește să folosească i. pentru ea însăși, numai pentru realizarea ineditului... sintactic. (uneori reușit)! Procedeele prin care poeții realizează i. sunt patru: antepunerea (cea mai frecventă), postpunerea (cea mai puțin frecventă), separarea și dislocarea elementului inversat. Procedeele se pot împleti în aceeași construcție, de ex. antepunerea cu separarea.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

A AVEA UN CONTACT SEXUAL (d. homosexuali) a se arde în bulan / creț / semering, a se buli, a face bragă / contorul, a intra prin dos / prin spate, a se pune capră, a rupe fundul (cuiva), a o trage la cercul maro.

A AVEA UN CONTACT SEXUAL (d. femei, cu un bărbat) a bate untul, a bubui banana, a se buli, a cădea la așternut, a se ciocăni, a se cobzări, a se cordi, a se culca, a se da de-a dura, a se da huța, a se da în bărci, a-și da în coapse, a o da la umplut, a-și da lâna la scărmănat, a se da umplută, a face, a face huța-huța, a se formata, a se frige, a se fute, a se injecta, a se întinde, a juca popice, a lua măsuri și greutăți, a o lua în buci, a o lua între picioare, a o lua sub coadă, a se pârli, a pica la așternut, a se poști, a se priponi în făcăleț, a se pune capră, a se regula, a remaia ochiul, a sări coarda, a scăpăra, a sta, a sta cloșcă, a zgudui lapții cuiva.

A AVEA UN CONTACT SEXUAL (d. bărbați, cu o femeie) a aterizat la punct fix, a bate untul, a-și băga cuponul în fabrică, a o băga, a băga măgaru-n grajd / salamu-n traistă, a băga pe ăla micu’ la serviciu, a băga pe moșu-n beci, a băga ratonul la veveriță, a buli, a cădea la așternut, a călări, a călca, a ciocăni, a cobzări, a cordi, a se culca, a curăța coșul, a i-o da, a da cosor, a da (pe cineva) cu cracii-n sus, a da cu lipici / cu sacâz, a da cu osul, a da de-a dura, a da gaură, a se da huța, a se da în bărci / ghioc, a o da în bijboc / vată, a da la buci / pipi, a da la vâsle, a-i da cuiva pilaf, a descânta, a escalada, a face, a face huța-huța, a formata, a frige, a fute, a găuri, a injecta, a i-o înfige, a împunge cu cornu’, a încăleca, a înșuruba, a întinde, a înțepa, a lovi în creastă (pe cineva), a lua, a lua (pe cineva) în toroipan, a mârli, a naviga în strâmtoarea Dardanele, a pârli, a pompa, a poseda, a pritoci, a i-o propti (cuiva), a i-o pune, a pune dop, a i-o pune în ghioc, a i-o pune (cuiva) între mustăți, a pune toroipanul (pe cineva), a rade, a răsturna cu roțile-n sus, a răzui prapurele (cuiva), a regula, a remaia ochiul, a sări coarda, a scăpăra, a-i tăbăci (cuiva) pielea, a-i sparge (cuiva) ghiocul, a tăvăli, a tivi, a trage un clei, a trage (cuiva) clopote, a trage în cosor / în țeapă, a-i trage (cuiva) la poartă, a trage pe făcăleț, a o trage sub coadă (cuiva), a trage un tighel, a trece Gibraltarul, a trosni, a umple, a vaccina.

CONTACT SEXUAL aspirina săracului, astupuș, babardeală, buleală, cariceală, călăreală, călărit, ciocan, ciocăneală, ciocăneanu, ciocănescu, ciocănitură, ciocănoiu, clei, cobzăreală, cordeală, darac, descântec, doctorie, Falk și Aftalion, flux și reflux, frecuș, frichifrichi, futai, futing, gimnastică de dormitor, hopa-hopa, injecție, jbanț, masaj, măciuci, moriceală, număr, nuntă, (d. femei) plată în natură, remaiere, scărpinat, sex, spârcâit, tăvăleală, trosneală, țeapă, una mică, vaccinare, vitamina P.

oră sexuală expr. 1. (deț.) chemare la ordin. 2. stare de lene.

Intrare: sexuală
sexuală
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: sexual
sexual adjectiv
  • silabație: se-xu-al info
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sexual
  • sexualul
  • sexualu‑
  • sexua
  • sexuala
plural
  • sexuali
  • sexualii
  • sexuale
  • sexualele
genitiv-dativ singular
  • sexual
  • sexualului
  • sexuale
  • sexualei
plural
  • sexuali
  • sexualilor
  • sexuale
  • sexualelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

sexual, sexuaadjectiv

  • 1. Care se referă la sex și îl caracterizează; care este privit din punctul de vedere al raportului dintre sexe. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote [La bătrânețe] În glandele sexuale masculine și femeiești elementele specifice ce servă pentru propagarea speței dispar. MARINESCU, P- A. 59. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.