10 definiții pentru selectivitate

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SELECTIVITATE s. f. 1. Însușirea de a fi selectiv. ♦ Capacitatea unui sistem tehnic sau fizico-chimic de a separa semnalul util din fondul de oscilații electromagnetice parazite. Selectivitatea unui aparat de radio. 2. Însușire a plantelor și animalelor de a face selecție naturală în procesul de fecundare și în comportarea față de condițiile de viață. – Din fr. sélectivité.

selectivitate sf [At: DL / Pl: ~tăți / E: fr sélectivité] 1 Capacitatea de a efectua o selecție (1). 2 Proprietate a unui sistem fizico-chimic sau tehnic de a efectua o alegere după anumite criterii, între elementele unei clase de fenomene, de obiecte etc. 3 (Nob) Selecție (1). 4 Proprietate a unui radioreceptor de a fi selectiv (7). 5 Însușire a plantelor și a animalelor de a face selecție (6) în procesul de fecundare și în comportarea lor față de condițiile de viață.

SELECTIVITATE s. f. 1. Însușirea de a fi selectiv. ♦ Capacitatea de selecție a unui sistem tehnic sau fizico-chimic. Selectivitatea unui aparat de radio. 2. Însușire a plantelor și a animalelor de a face selecție naturală în procesul de fecundare și în comportarea față de condițiile de viață. – Din fr. sélectivité.

SELECTIVITATE s. f. 1. (Despre aparate de radiorecepție și T.F.F.) Însușirea de a fi selectiv. 2. (Biol.) Afinitate electivă. Orice proces din organism are o selectivitate față de condițiile de viață.

SELECTIVITATE s.f. 1. Proprietate a unui aparat de radiorecepție de a fi selectiv. 2. Însușire a plantelor și animalelor de a face selecție naturală în procesul de fecundare și în comportarea față de condițiile de viață. [Cf. fr. sélectivité].

SELECTIVITATE s. f. 1. capacitatea de selecție a unui sistem tehnic sau fizico-chimic. ◊ proprietate a unui radioreceptor de a fi selectiv. 2. capacitate a omului de a efectua o anumită alegere între elementele unei clase de fenomene, obiecte etc. 3. însușire a plantelor și animalelor de a face selecție naturală în procesele biologice și în comportarea lor față de condițiile de mediu. (< fr. sélectivité)

SELECTIVITATE f. 1) Capacitate de selecție a unui sistem tehnic sau fizico-chimic. 2) biol. Însușire a plantelor și a animalelor de a face selecție naturală în procesul de fecundare și în comportarea față de condițiile de viață. /<fr. sélectivité

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

selectivitate s. f., g.-d. art. selectivității

selectivitate s. f., g.-d. art. selectivității

selectivitate s. f., g.-d. art. selectivității

Intrare: selectivitate
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • selectivitate
  • selectivitatea
plural
genitiv-dativ singular
  • selectivități
  • selectivității
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

selectivitatesubstantiv feminin

  • 1. Însușirea de a fi selectiv. DEX '98 DEX '09
    • 1.1. Capacitatea unui sistem tehnic sau fizico-chimic de a separa semnalul util din fondul de oscilații electromagnetice parazite. DEX '09 DLRLC DN
      • format_quote Selectivitatea unui aparat de radio. DEX '09
  • 2. Însușire a plantelor și animalelor de a face selecție naturală în procesul de fecundare și în comportarea față de condițiile de viață. DEX '09 DN
    • format_quote Orice proces din organism are o selectivitate față de condițiile de viață. DLRLC
    • diferențiere Afinitate electivă. DLRLC
  • 3. Capacitate a omului de a efectua o anumită alegere între elementele unei clase de fenomene, obiecte etc. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.