4 intrări

9 definiții

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SANSEVIERIA s. f. Plantă tropicală decorativă din familia liliaceelor, cu frunze lungi, cărnoase, din ale căror fibre rezistente se fac sfori, pânză etc. (Sansevieria). [Pr.: -vi-e-ri-a] – Din lat. Sansevieria, denumirea științifică a plantei.

SANSEVIERIA s. f. Plantă tropicală decorativă din familia liliaceelor, cu frunze lungi, cărnoase, din ale căror fibre rezistente se fac sfori, pânză etc. (Sansevieria). [Pr.: -vi-e-ri-a] – Din lat. Sansevieria, numele științific al plantei.

SANSEVIERĂ s. f. plantă tropicală decorativă din familia liliaceelor, cu frunze lungi, cărnoase, din fibrele cărora se fac sfori, pânză etc. (< fr. sansevière)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

sansevieria s. f. (sil. -vi-e-ri-a)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SANSEVIERÍA (de la R. de Sangro, prinț de Sanseviera), plantă decorativă de apartament din fam. agavacee (S. trifasciata) originară din Africa. Din rădăcină pornesc direct frunze lungi, lanceolate, rigide și lucioase, verzi, cu dungi neregulate albe-argintii care îi dau un aspect zebrat. Unele soiuri au marginea frunzelor tivită cu galben. Înflorește foarte rar; inflorescența este un ax lung pe care sunt dispuse din loc în loc flori albe, tubulare, plăcut mirositoare. Plantă puțin exigentă la lumină, foarte rezistentă. Sin. săbiuță (2).

SANSEVIERIA Thunb., SANSEVIERIA, fam. Liliaceae. Gen originar din India și Africa de S, cca 60 specii cu rizom scurt și gros, uneori cu drajoni. Frunze plate sau cilindrice, rigide, cărnoase, erecte, verzi- intens, cu striuri albe dispuse transversal, cu margini gălbui etc. Perigon cu tub cilindric și lacinii de aceeași lungime sau mai scurte. Stamine filamentoase, ovar umflat cu 3 loji, fiecare cu un ovar. Fruct, bacă cu 1-3 semințe mari. cu tegument cărnos (Pl. 65, fig. 369).

Sansevieria cylindrica Boj. Specie cu flori albe cu reflexe roz, pe un peduncul pînă la l m înălțime. Fără tulpină, rizom tîrîtor. Frunze rigide, erecte, cilindrice, pînă la cm lungime, verzi-deschis cu dungi transversale, mai închise, vîrf scurt, tare.

Sansevieria thyrsiflora Thunb. Specie cu frunze verzi- brune, erecte, pînă la 50 cm lungime și 8 cm lățime, lanceolate, vîrf alb, verzi-mat cu dungi transversale verzi care dispar la bătrînețe. Margine tare, maronie sau albicioasă în cultură. Plantă fără tulpină, rizom viguros, tîrîtor.

Sansevieria trifasciata Prain (syn. S. guineensis Gerome et Labroy). Specie care înflorește primăvara, de obicei la cîțiva ani. Flori mici, nu prezintă valoarea decorativă, albe sau verzi, parfumate, în raceme lungi pe um peduncul mai scurt decît frunzele. Frunze radicale striate sau dungate cu alb și galben, în formă de sabie, drepte, cărnoase, pînă la 1,60 m lungime și 7 cm lățime, vîrf viguros, verde; fără tulpini, cu rizom tîrîtor, gros.

Intrare: sansevieria
  • silabație: -vi-e-ri-a info
substantiv feminin (F162)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sansevieria
  • sansevieria
plural
genitiv-dativ singular
  • sansevierii
  • sansevieriei
plural
vocativ singular
plural
sansevieră substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sansevie
  • sanseviera
plural
genitiv-dativ singular
  • sanseviere
  • sansevierei
plural
vocativ singular
plural
Intrare: Sansevieria cylindrica
Sansevieria cylindrica park  nomenclatura binară
compus
  • Sansevieria cylindrica
Intrare: Sansevieria thyrsiflora
Sansevieria thyrsiflora park  nomenclatura binară
compus
  • Sansevieria thyrsiflora
Intrare: Sansevieria trifasciata
Sansevieria trifasciata park  nomenclatura binară
compus
  • Sansevieria trifasciata
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

sansevieriasubstantiv feminin

  • 1. Plantă tropicală decorativă din familia liliaceelor, cu frunze lungi, cărnoase, din ale căror fibre rezistente se fac sfori, pânză etc. (Sansevieria). DEX '09 DEX '98 MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.