2 intrări

4 definiții

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

+Sântana (oraș) s. propriu f., g.-d. Sântanei

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SANTANA, grup american de latin-rock, constituit în 1967. Lider și solist vocal: Carlos Santana (n. 1947), chitarist virtuoz. Muzică de fuziune („Black Magic Woman”, „Maria, Maria”).

SÂNTANA 1. Oraș în jud. Arad, situat în C. Aradului; 13.117 loc. (2005). Nod feroviar și rutier. Reparații de mașini și utilaje agricole. Prelucr. lemnului; produse alim. (preparate din lapte). Centru viticol. Sere legumicole și floricole. Creșterea bovinelor și ovinelor. Biserică din sec. 18 și o casă urbarială (1749) – fost așezământ al piariștilor (1749-1788)., apoi reșed. administrației domeniale (după 1788), azi sediul Primăriei. Declarat oraș în 2003. 2. Cultură materială aparținând dacilor liberi din V și NV prov. Dacia (sec. 2-4), răspândit în Crișana și Maramureș. Se caracterizează printr-o puternică influență romană (ceramică, fibule, monede ș.a.). Prezența elementelor caracteristice culturii S. pe terit. fostei Dacii romane atestă pătrunderea grupurilor de daci liberi din V, după retragerea administrației romane.

SÂNTANA DE MUREȘ, com. în jud. Mureș, situată în lunca și pe terasele Mureșului, la poalele colinelor Mădărașului, pe râul Iceni; 4.459 loc. (2005). Produse lactate. În arealul satului S. de M. a fost descoperită (1903) o necropolă de înhumație (sec. d. Hr.) în care s-au găsit vase ceramice din pastă cenușie fină, fibule, catarame, mărgele de chihlimbar sau din sticlă colorată, pahare din sticlă ș.a. Inventarul recuperat, specific perioadei cuprinse între mijlocul sec. 3 și mijlocul sec. 5, a dat numele culturii materiale S. de M., cu o arie largă de răspândire, respectiv pe toată suprafața României (cu excepția Dobrogei), precum și în afara frontierelor țării, până în C. Panonică și până în stepele pontice și Crimeea. Expresie a mai multor componente etnice, geto-sarmatice, geto-dacice ș.a., S. de M. s-a dezvoltat pe parcul mai multor faze și cu o serie de aspecte și variante regionale. În satul S. de M., atestat documentar în 1332, se află o biserică din sec. 13-14 (azi biserică reformată), cu un turn ridicat în 1930 și cu picturi murale interioare de la sfârșitul sec. 14.

Intrare: santana
santana
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: Sântana
Sântana
substantiv propriu (SP001FS)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • Sântana
plural
genitiv-dativ singular
  • Sântanei
plural
vocativ singular
plural