5 definiții pentru Samuel

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Samuel m. ultimul judecător al lui Izrael, sacră de rege pe Saul, apoi pe David (sec. XI a. Cr.).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Samuel (Samuil), proroc și judecător (conducător) al evreilor în sec. 9 î. Hr. A vestit venirea lui Iisus Hristos și a proclamat și „uns” ca regi ai poporului Israel pe Saul și apoi pe David. ♦ Cartea întâi și a doua a lui Samuel (Cartea întâi și a doua a Regilor) v. carte.

SAMUEL (sec. 11 î.Hr), profet și ultimul „judecător” al Israelului. Fiu al lui Elcana și al Anei, născut la rugăciunea mamei sale. Potrivit „Vechiului Testament”, a avut un rol determinant în instituirea Regatului iudeo-israelit. L-a uns rege întâi pe Saul, apoi pe David. Cărțile lui S.; v. Regi.

Samuel Aparținînd onomasticii biblice, Samuél este un nume teoforic frazeologic în care se recunoaște frecventul element -el, de la Elohim „divinitate, dumnezeu” (→ Daniel; Gabriel; Mihail; Ilie etc.). Dar apropierea primei părți de vb. shaal „a cere”, interpretare tradițională în V.T., susținută și astăzi de unii specialiști, pare a fi doar una dintre numeroasele etimologii populare, răspîndite în textul biblic. O altă ipoteză, din secolul nostru, leagă prima parte a numelui de ebr. shem „nume”, explicînd întreaga formație prin „El – este (cel care a dat) numele” (modelul are paralele și în onomastica greacă, siriană etc.). Numele se răspîndește în Europa, intermediarii fiind gr. Samouél și lat. Samuél. Forma grecească, pronunțată încă din primele secole ale erei noastre Samuíl, este preluată de slavi, de la aceștia ajungînd și la noi. Samuílă, Samoíl, Samoílă, Sămăílă, astăzi nume de familie, sînt atestate prin derivate toponimice încă din sec. 16. În epoca modernă apare extrem de rar ca prenume forma cultă Samuel. ☐ Fr., germ. Samuel, it. Samuele, magh. Samuel, Samuella, bg., rus. Samuil, ucr. Samilo etc. ☐ Samuil Micu, 1745-1806, istoric și lingvist român din Transilvania, unul dintre cei mai străluciți reprezentanți ai Școlii ardelene, autor a peste 60 de lucrări, printre care Istoria, lucrurile și întîmplările românilor, Elementa linguae daco-romane sive valachicae (împreună cu Gh. Șincai) etc.; Samuil, țar al statului bulgar de apus între 997 – 1014.

BRUKENTHAL, Samuel (1721-1803, n. Nocrich, jud. Sibiu), om politic sas din Transilvania, guvernator (1777-1787). A inițiat un șir de măsuri care vizau reformarea administrației, fiscalității, jurisdicției, precum și viața economică și culturală din Transilvania. În timpul cîrmuirii sale a avut loc marea răscoală condusă de Horea, Cloșca și Crișan. Colecționar de artă. Palatul lui din Sibiu (1779-1795), azi muzeul B. (inaugurat în 1817, cel mai vechi din România), adăpostește colecția sa de artă.

Intrare: Samuel
Samuel nume propriu
nume propriu (I3)
  • Samuel