9 definiții pentru sahel

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SAHEL s. n. Zonă de tranziție între Sahara și savanele Africii subecuatoriale, cu vegetație de savană uscată și de stepă. – Din fr. sahel.

SAHEL s. n. Zonă de tranziție între Sahara și savanele Africii subecuatoriale, cu vegetație de savană uscată și de stepă. – Din fr. sahel.

sahel sns [At: DER / E: fr sahel] Zonă de tranziție între Sahara și savanele Africii subecuatoriale, cu precipitații puține, cu vegetație de savană uscată și de stepă.

SAHEL s. n. regiune la marginea deșertului saharian, cu un climat de tranziție între climatul deșertic și cel al savanei. (< fr. sahél)

Sahel s. n.Sahelul, cuvânt de origine arabă, care înseamnă «brâu, margine, centură» și care desemnează zonele de la marginea Saharei, cuprinzând mai multe state, între care Mauritania, Mali, Niger, Senegal, Ciad, Volta Superioară etc., trebuie să se aștepte la noi perioade de secetă la fel de pustiitoare ca cele care au marcat ultimii ani.” Sc. 13 I 78 p. 5. ◊ „Țările din Sahel grav afectate de secetă” I.B. 20 IV 84 p. 4; v. și R.l. 7 II 80 p. 6 [scris și shakel] (din fr. sahel; DEX, DN3)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

+Sahel (regiune) s. propriu n.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SAHEL (în arabă: SᾹHIL = margine), amplă zonă de tranziție, de la deșert la savană în partea central-nordică a Africii, extinsă de la țărmul Oc. Atlantic și până la Marea Roșie, pe o lățime ce variază între 300 și 500 km la S de Sahara. Ocupă mari porțiuni din Sénégal, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger, Nigeria, Ciad și Sudan. Este o regiune cu ploi de vară (aproximativ 200 mm/an în N și până la 550 mm/an în S). În N pășunile, extrem de sărace (de semideșert) sunt folosite de arabo-berberi nomazi, crescători de cămile și capre, pe când în S vegetația este ceva mai bogată în sezonul ploios, permițând păstoritul transhumant al bovinelor practicat de populația negridă. Un produs specific al S. este guma arabică, recoltată de la o specie de Acacia. Această reg. a devenit foarte secetoasă după 1968, ceea ce a provocat un exod masiv al populației înfometate, determinând o conștientizare a gravității fenomenelor de deșertificare. În ciuda numeroaselor programe guvernamentale menite să împiedice acest fenomen nefast, deșertificarea a continuat să se extindă spre S (în anumite zone cu c. 100 km), iar seceta și foametea ce au lovit în 1983-1985 au făcut numeroase victime.

Intrare: sahel
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sahel
  • sahelul
  • sahelu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • sahel
  • sahelului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

sahelsubstantiv neutru

  • 1. Zonă de tranziție între Sahara și savanele Africii subecuatoriale, cu vegetație de savană uscată și de stepă. DEX '09 DEX '98 MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.