2 intrări

28 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SĂRINDAR, sărindare, s. n. (în religia creștină ortodoxă) Rugăciune făcută de preot timp de patruzeci de zile în șir, în timpul liturghiei, pentru diferite dorințe ale credincioșilor, pentru iertarea păcatelor, pentru cei suferinzi sau pentru pomenirea celor morți. ◊ Expr. A da (sau a plăti) sărindar (sau sărindare) = a plăti preotului să facă un sărindar (sau sărindare). ♦ Plată pentru aceste rugăciuni. – Din ngr. sarandári.

sărindar sn [At: cca 1680, BUL. COM. IST. III 84 / V: (îrg) ~i, ser~, (înv) ~iu, sarand~, seredar, seren~, serindariu, (reg) sălin~, sarin~ / Pl: ~e, ~uri / E: slv сарандаръ, саландаръ,, ngr σαραντά] 1 Ciclu de patruzeci de rugăciuni făcute de preot timp de patruzeci de zile consecutive pentru morți, pentru iertarea păcatelor, pentru bolnavi etc. 2 Rugăciune făcută de preot la 40 de zile de la moartea cuiva sau o dată pe an Si: parastas, (îrg) sărăcustă (2). 3 Plată (în bani sau în natură) care revine preotului pentru oficierea sărindarului Si: (îrg) sărăcustă (4). 4 Păcat săvârșit de cineva, pentru a cărui iertare preotul face o slujbă specială.

SĂRINDAR, sărindare, s. n. (În religia creștină ortodoxă) Rugăciune de pomenire făcută de preot de patruzeci de zile în șir pentru morți, pentru iertarea păcatelor, pentru bolnavi etc. ◊ Expr. A da (sau a plăti) sărindar (sau sărindare) = a plăti preotului să facă un sărindar (sau sărindare). ♦ Plată pentru aceste rugăciuni. – Din ngr. sarandári.

SĂRINDAR, sărindare, s. n. (În practica religiei creștine) Șir de rugăciuni făcute de preot în patruzeci de zile pentru cei morți, pentru bolnavi etc. Iar sfînta rugăciune curgea de la pristol. Erau pentru copila lui Sînger sărindare. COȘBUC, P. II 182. Pe lîngă comîndarea sau comîndul... merită a fi amintite încă și parastasele, slujbele, sărindarele. MARIAN, Î. 376. ◊ Expr. A da (sau a plăti, mai rar a face) sărindar (sau sărindare) = a plăti preotului să facă un sărindar (sau sărindare). Dă acatiste, face sfeștanii, Liturghii și sărindare. ARGHEZI, V. 181. Începe... a plăti sărindare, acatiste și liturghii. MARIAN, NA. 3. Multe sărindare mai dăduse el... pe la popi în toate părțile ca să-i poată izgoni dracii de la casă, și nici că fusese chip. CREANGĂ, P. 305. De i-aș prinde gineri... aș da sărindar. ALECSANDRI, T. 406. ♦ Plata pentru rugăciunile de mai sus. (Cu pronunțare regională) Ce-ți mai trebuie știubeie?... Dă-mi-le ca sărindari, te-oi pune la pomelnic. CONTEMPORANUL, VIII 99. – Pl. și: sărindaruri (ALECSANDRI, T. I 174). – Variantă: sălindar (ȘEZ. VI 180) s. n.

SĂRINDAR ~e n. (în biserica ortodoxă) Rugăciuni pentru cei morți sau pentru cei bolnavi (făcute patruzeci de zile la rând). /<ngr. sarantari, sl. sarandaru

sărindar n. 1. rugăciuni ce se zic timp de 40 de zile pentru odihna celor răposați; 2. rugăciune în genere și ceeace se dă preotului s’o facă: multe sărindare dase, ca să scape de draci CR. [Gr. mod. SARANDÁRI (din SARÁNDA, patruzeci)].

sărindár n., pl. e (vsl. sarandarŭ, salandarŭ, d. mgr. sarandari [scris -ntari], d. saranda [scris -nta], vgr. tessarakonta, patruzecĭ. V. sărăcustă, sorocovăț). Rugăcĭune pe care o face preutu p. morțĭ ș.a. (care odinioară se făcea la patruzecĭ de zile de la moarte, ĭar azĭ orĭ-cînd o dată pe an). Banĭ dațĭ preutuluĭ p. asta: a da un sărindar. – Mold. pop. și sălindar (Șez. 36, 28). V. parastas.

sarindar[1] sn vz sărindar corectat(ă)

  1. În original, greșit tipărit: saridar. O confirmă definiția principală și ordonarea alfabetică incorectă — LauraGellner

SĂLINDAR s. n. v. sărindar.

SĂLINDAR s. n. v. sărindar.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

sărindar s. n., pl. sărindare

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SĂRINDAR s. (BIS.) (înv. și reg.) sărăcustă. (A da un ~.)

SĂRINDAR s. (BIS.) (înv. și reg.) sărăcustă. (A da un ~.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

sărindar (sărindare), s. n.1. Slujba morților care se oficiază la 40 de zile de la deces. – 2. Slujbă în general. – Mr. sărăndare. Ngr. σαραντάρι, din σάραντα „patruzeci” (Cihac, II, 695; cf. Vasmer, Gr., 129), cf. bg. sarandari, sb. saràndar, salandar și sărăcustă.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

sărindar, sărindare, s.n. – (în religia creștin ortodoxă) Rugăciune de pomenire. „40 de leturghii servite de același preot, la dorința vreunui credincios” (Bud, 1908): „Dă-mă, mamă, după drag / Șapte sărindare-ți fac” (Bilțiu, 2002: 221). – Din ngr. sarandári < saranda „patruzeci” (Șăineanu; Cihac, Vasmer, cf. DER; DEX).

sărindar, -e, s.n. – (în religia creștin ortodoxă) Rugăciune de pomenire. „40 de leturghii servite de același preot, la dorința vreunui credincios” (Bud 1908): „Dă-mă, mamă, după drag / Șapte sărindare-ți fac” (Bilțiu 2002: 221). – Din sl. sarandar.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SĂRINDAR subst. < gr. σαραντάρι. 1. Sărindar (Bih); -u Școlearu „dascălul” (explic. N. Iorga, Sd VII 326); -iu, țig. (16 B I 8).

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

sărindar, sărindare s. n. 1. (intl.) ieșirea din spate, ușa de refugiu. 2. (prst.) repaus sexual cauzat de o boală, o supărare, un deces în familie etc.

a trece pe sărindar expr. (intl.) a trece printr-un necaz; a scăpa cu fața curată dintr-o încurcătură.

Intrare: Sărindar
Sărindar nume propriu
nume propriu (I3)
  • Sărindar
Intrare: sărindar
sărindar substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sărindar
  • sărindarul
  • sărindaru‑
plural
  • sărindare
  • sărindarele
genitiv-dativ singular
  • sărindar
  • sărindarului
plural
  • sărindare
  • sărindarelor
vocativ singular
plural
sălindar substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sălindar
  • sălindarul
  • sălindaru‑
plural
  • sălindare
  • sălindarele
genitiv-dativ singular
  • sălindar
  • sălindarului
plural
  • sălindare
  • sălindarelor
vocativ singular
plural
sarandar
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
sarindar
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
sărindari
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
sărindariu
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
seredar
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
serendar
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
serindar
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

sărindar, sărindaresubstantiv neutru

  • 1. în religia creștină (La ortodocși) Rugăciune făcută de preot timp de patruzeci de zile în șir, în timpul liturghiei, pentru diferite dorințe ale credincioșilor, pentru iertarea păcatelor, pentru cei suferinzi sau pentru pomenirea celor morți. DEX '09 DLRLC
    sinonime: sărăcustă
    • format_quote Iar sfînta rugăciune curgea de la pristol. Erau pentru copila lui Sînger sărindare. COȘBUC, P. II 182. DLRLC
    • format_quote Pe lîngă comîndarea sau comîndul... merită a fi amintite încă și parastasele, slujbele, sărindarele. MARIAN, Î. 376. DLRLC
    • 1.1. Plată pentru aceste rugăciuni. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote cu pronunțare regională Ce-ți mai trebuie știubeie?... Dă-mi-le ca sărindari, te-oi pune la pomelnic. CONTEMPORANUL, VIII 99. DLRLC
    • chat_bubble A da (sau a plăti, mai rar, a face) sărindar (sau sărindare) = a plăti preotului să facă un sărindar (sau sărindare). DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Dă acatiste, face sfeștanii, Liturghii și sărindare. ARGHEZI, V. 181. DLRLC
      • format_quote Începe... a plăti sărindare, acatiste și liturghii. MARIAN, NA. 3. DLRLC
      • format_quote Multe sărindare mai dăduse el... pe la popi în toate părțile ca să-i poată izgoni dracii de la casă, și nici că fusese chip. CREANGĂ, P. 305. DLRLC
      • format_quote De i-aș prinde gineri... aș da sărindar. ALECSANDRI, T. 406. DLRLC
  • comentariu Plural și: sărindaruri. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.