23 de definiții pentru sud-est

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SUD-EST s. n. 1. Punct cardinal secundar, situat în direcția bisectoarei unghiului format de direcțiile sud și est. 2. Parte a globului pământesc, a unui continent, a unei țări etc. așezată între sud și est. – Din fr. sud-est.

SUD-EST s. n. 1. Punct cardinal secundar, situat în direcția bisectoarei unghiului format de direcțiile sud și est. 2. Parte a globului pământesc, a unui continent, a unei țări etc. așezată între sud și est. – Din fr. sud-est.

sud-est sns [At: AMFILOHIE, G. 18/6 / E: fr sud-est] 1 Punct cardinal secundar situat în direcția bisectoarei unghiului format de direcțiile sud2 și est. 2 (Pex) Parte a globului pământesc, a unui continent, a unei țări, a unui oraș etc. așezată între sud2 și est în raport cu un punct, o regiune etc. Si: (îvr) sud-ost.

SUD-EST s. n. Punct cardinal secundar, situat în direcția bisectoarei unghiului format de direcțiile sud și est; parte a globului pămîntesc, a unui continent, a unei țări etc. așezată între sud și est.

SUD-EST s.n. Punct cardinal secundar, situat între sud și est; regiune situată între sud și est. [Cf. fr. sud-est].

SUD-EST s. n. punct cardinal secundar, între sud și est. (< fr. sud-est)

sud-est n. direcțiune situată între S. și E.

sud-est n. Loc orĭ direcțiune între sud și est.

sud-ost sns [At: LAURIAN, M. IV, 202/17 / E: ger Süd-Ost] (Îvr) Sud-est (2).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

sud-est (punct cardinal) s. n.; abr. S-E

+Sud-Est (zonă geografică) s. propriu n.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SUD-EST s. (GEOGR.) (înv.) sud-ost.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ASOCIAȚIA INTERNAȚIONALĂ DE STUDII SUD-EST EUROPENE (A.I.S.S.E.E.), organism științific neguvernamental, creat din inițiativa României, în 1963, cu sediul la București. Are ca scop promovarea studiilor din sud-estul european în domeniul științelor umanistice. Publică un buletin.

ASOCIAȚIA NAȚIUNILOR DIN ASIA DE SUD-EST (în engl.: Association of South-East Asian Nations – ASEAN, organizație guvernamentală regională, cu sediul la Jakarta, creată în 1967 la Bangkok, în scopul dezvoltării cooperării politice și economice între statele membre. Membri fondatori: Filipine, Indonezia, Malaysia, Singapore și Thailanda (în 1984 aderă și Sultanatul Brunei).

ORGANIZAȚIA TRATATULUI ASIEI DE SUD-EST (S.E.A.T.O.; în engl.: South Est Asia Treaty Orgnization – S.E.A.T.O.), organizație guvernamentală regională (bloc politico-militar), creată la Manila (Filipine), la 8 sept. 1954, în scopul dezvoltării capacității de apărare individuală și colectivă a statelor membre. A avut 8 state membre: Australia, Filipine, Franța, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Pakistan (până în 1972), S.U.A. și Thailanda. Organizația s-a autodizolvat în 1975.

REVUE DES ÉTUDES SUD-EST EUROPÉENNES [revü dez etüd süd-est öropeén], revistă editată de Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române. Apare la București, de patru ori pe an, începând cu 1963. Este succesoarea publicației „Revue Historique du Sud-Est Europeén”.

REVUE HISTORIQUE DU SUD-EST EUROPEÉN [revü istorík dü süd-est öropeén], revistă apărută la București (1914-1946). Întemeiată și condusă până în 1940 de Nicolae Iorga, a publicat articole și studii privind istoria popoarelor din SE Europei, scrise în cea mai mare parte de directorul ei, Nicolae Iorga.

Intrare: sud-est
substantiv neutru compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sud-est
  • sud-estul
plural
genitiv-dativ singular
  • sud-est
  • sud-estului
plural
vocativ singular
plural
S-E abreviere
abreviere, simbol, siglă (I6)
  • S-E
substantiv neutru compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sud-ost
  • sud-ostul
plural
genitiv-dativ singular
  • sud-ost
  • sud-ostului
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

sud-estsubstantiv neutru

  • 1. Punct cardinal secundar, situat în direcția bisectoarei unghiului format de direcțiile sud și est. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN Șăineanu, ed. VI Scriban
  • 2. Parte a globului pământesc, a unui continent, a unei țări etc. așezată între sud și est. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • comentariu abreviere S-E DOOM 2
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

Un articol lingvistic