12 definiții pentru ruteniu

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

RUTENIU s. n. Element chimic, metal alb-argintiu din familia platinei, cu duritate foarte mare, care se întrebuințează la fabricarea filamentului pentru lămpile cu incandescență. – Din fr. ruthénium.

RUTENIU s. n. Element chimic, metal alb-argintiu din familia platinei, cu duritate foarte mare, care se întrebuințează la fabricarea filamentului pentru lămpile cu incandescență. – Din fr. ruthénium.

ruteniu sn [At: PONI, CH. 30 / S și: ruthe~ / E: fr ruthénium] Metal cenușiu, foarte refractar, casabil și greu fuzibil, din familia platinei, întrebuințat la fabricarea filamentului becurilor.

RUTENIU s. n. Metal cenușiu, asemănător cu platina, care se găsește în natură împreună cu aceasta; este foarte refractar, casabil și greu fuzibil și se întrebuințează la fabricarea filamentului pentru lămpile cu incandescență.

RUTENIU s.n. Metal cenușiu asemănător cu platina, foarte refractar, casabil și greu fuzibil, întrebuințat la fabricarea filamentului pentru becurile electrice. [Pron. -niu. / < fr. ruthénium].

RUTENIU s. n. metal cenușiu, asemănător cu platina, foarte refractar, casabil și greu fuzibil, folosit la elaborarea unor aliaje, pentru contacte electrice etc. (< fr. ruthénium)

RUTENIU n. Metal dur, de culoare albă-argintie, casant, întrebuințat, în formă de aliaje, în electronică și în giuvaiergie. /<fr. ruthénium

*ruténiŭ n. (d. Ruthenia, numele latin al Rusiiĭ dat de Osann unuĭ ținut al Uralilor în care Klaus a găsit ruteniu). Chim. Un metal bivalent găsit în mineralu de platină la 1845 (greutatea atomică 104).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

ruteniu [niu pron. nĭu] s. n., art. ruteniul; simb. Ru

ruteniu [niu pron. nĭu] s. n., art. ruteniul; simb. Ru

ruteniu s. n. [-niu pron. -niu], art. ruteniul; simb. Ru

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

RUTÉNIU (< fr. {i}; {s} lat. m. Ruthenia „Ucraina”) s. n. Element chimic (Ru; nr. at. 44, m. at. 101,07) din grupa metalelor platinice. Intră în componența aliajelor foarte dure și rezistente la uzura prin frecare; catalizator al multor reacții chimice folosit și la fabricarea filamentelor pentru lămpile cu incandescență. A fost descoperit de chimistul rus Karl K. Klaus în 1844.

Ru, simbol chimic pentru Ruteniu.

Intrare: ruteniu
  • pronunție: rutenĭu
substantiv neutru (N56)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ruteniu
  • ruteniul
  • ruteniu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • ruteniu
  • ruteniului
plural
vocativ singular
plural
Ru simbol
abreviere, simbol, siglă (I6)
  • Ru
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ruteniusubstantiv neutru

  • 1. Element chimic, metal alb-argintiu din familia platinei, cu duritate foarte mare; este foarte refractar, casabil și greu fuzibil și se întrebuințează la fabricarea filamentului pentru lămpile cu incandescență, la elaborarea unor aliaje, pentru contacte electrice etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN MDN '00
  • comentariu simbol Ru DOOM 2
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.