13 definiții pentru rondel

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

RONDEL, rondeluri, s. n. Specie a poeziei lirice cu formă fixă, având 13 (sau 14) versuri repartizate în trei strofe, în care primul vers este identic cu al șaptelea și al treisprezecelea, iar al doilea cu al patrulea și ultimul vers. – Din it. rondello, fr. rondel.

RONDEL, rondeluri, s. n. Specie a poeziei lirice cu formă fixă, având 13 (sau 14) versuri repartizate în trei strofe, în care primul vers este identic cu al șaptelea și al treisprezecelea, iar al doilea cu al patrulea și ultimul vers. – Din it. rondello, fr. rondel.

rondel sn [At: ȘĂINEANU / Pl: ~uri, ~e / E: fr rondel, it rondello] Specie a poeziei lirice cu formă fixă, în care primul sau primele versuri se repetă, în mod obligatoriu, la mijlocul și la sfârșitul poeziei, și în care există numai două rime.

RONDEL, rondeluri și rondele, s. n. Gen de poezie cu formă fixă, compusă cu două rime și cu anumite repetări ale primelor două versuri, ale cărui cuvinte se repetă după al optulea și ultimul vers. Rondelul crinilor [titlu]. MACEDONSKI, O. I 181.

RONDEL s.n. Mic poem vechi francez, cu 14 versuri și formă fixă. ♦ Gen de poezie cu formă fixă, compusă din două catrene și o cvinarie, cu două rime, primele două versuri repetîndu-se după al șaselea, versul întîi revenind și în încheiere. [Pl. -uri, -le. / < it. rondello, fr. rondel, rondeau].

RONDEL s. n. poezie lirică cu formă fixă, compusă din două catrene și o cvinarie, cu două rime, primele două versuri repetându-se după al șaselea, versul întâi revenind și în încheiere. (< fr. rondel, it. rondello)

RONDEL ~uri n. Specie a poeziei lirice cu formă fixă, compusă din treisprezece (sau paisprezece) versuri repartizate în trei strofe, cu anumite repetări ale primelor două versuri. /<it. rondello, fr. rondel

rondel n. mică poezie cu repetițiuni obligatorii.

*rondél n., pl. e (fr. rondeau). În poezia franceză, mică poezie de formă fixă, cu doŭă rime și cu repetițiunĭ obligatoriĭ. În muzică, cîntec cu o repriză saŭ cu doŭă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

rondel (poezie) s. n., pl. rondeluri

rondel (poezie) s. n., pl. rondeluri

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

RONDEL (< fr. rondel ; it. rondello) Formă fixă de poezie, alcătuită din treisprezece versuri, grupate în trei catrene și un vers independent. Primele două versuri sînt identice sau aproape identice cu versurile 7 și 8, iar versul independent este identic cu primul vers, versificația limitîndu-se numai la două rime. Există și rondeluri din 12 versuri (un catren, un terțet și un cvintet). Cultivat îndeosebi în poezia medievală franceză, redescoperit și reluat în poezia modernă, rondelul a fost reprezentat în toate literaturile. În literatura noastră, rondelul este folosit de Al. Macedonski, în volumul Poema rondelurilor (Rondelurile pribege ; Rondelurile celor patru vînturi ; Rondelurile rozelor ; Rondelurile Senei ; Rondelurile de porțelan). Ex. Apei lui de prin ogradă, Prea domol curgînd la vale, Bolovani, dintr-o grămadă, Japonezu-i pune-n cale, Spumegată,vrea să vadă, Împrejurul casei sale, Apa lui, ce prin ogradă, Prea domol o ia la vale. Și schimbînd-o-ntr-o cascadă De consoane și vocale, Uită-a vieții grea corvoadă, Dînd răsunet de cristale, Apei lui de prin ogradă. (AL. MACEDONSKI, Rondelul apei din ograda japonezului)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

RONDÉL (< it., fr.) s. n. Specie a poeziei lirice cu formă fixă, având 13 versuri (14 în literatura franceză), dispuse în trei strofe, în care primul vers este identic, cu al șaptelea și al treisprezecelea, iar al doilea cu al patrulea și cu ultimul. A fost cultivat îndeosebi în lirica medievală franceză și de către parnasieni (Charles d’Orléns, Cl. Marot, V. Voiture). În literatura română, specia este introdusă de Al. Macedonski.

Intrare: rondel
rondel1 (pl. -uri) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • rondel
  • rondelul
  • rondelu‑
plural
  • rondeluri
  • rondelurile
genitiv-dativ singular
  • rondel
  • rondelului
plural
  • rondeluri
  • rondelurilor
vocativ singular
plural
rondel2 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • rondel
  • rondelul
  • rondelu‑
plural
  • rondele
  • rondelele
genitiv-dativ singular
  • rondel
  • rondelului
plural
  • rondele
  • rondelelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

rondel, rondelurisubstantiv neutru

  • 1. Specie a poeziei lirice cu formă fixă, având 13 (sau 14) versuri repartizate în trei strofe, în care primul vers este identic cu al șaptelea și al treisprezecelea, iar al doilea cu al patrulea și ultimul vers. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Rondelul crinilor [titlu]. MACEDONSKI, O. I 181. DLRLC
    • 1.1. Gen de poezie cu formă fixă, compusă din două catrene și o cvinarie, cu două rime, primele două versuri repetându-se după al șaselea, versul întâi revenind și în încheiere. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.