14 definiții pentru robă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ROBĂ, robe, s. f. 1. Haină de ceremonie, lungă (și neagră), cu mâneci largi, pe care o poartă magistrații și avocații în ședințe, precum și profesorii universitari (la anumite solemnități). 2. Ansamblul culorii și al particularităților părului la cai, vaci etc. – Din fr. robe.

ro sf [At: I. NEGRUZZI, S. I, 348 / Pl: ~be / E: fr robe] Haină lungă (de culoare neagră) cu mâneci largi, purtată de magistrați (în unele țări și de avocați) în ședințe, precum și de profesorii universitari (la anumite solemnități).

ROBĂ, robe, s. f. 1. Haină de ceremonie, lungă (și neagră), cu mâneci largi, pe care o poartă magistrații și avocații în ședințe, precum și profesorii universitari (la anumite solemnități). 2. Denumire a culorii și a particularității părului la cai, vaci etc. – Din fr. robe.

ROBĂ, robe, s. f. Haină lungă (și neagră) cu mîneci largi, pe care o purtau altădată magistrații și avocații în ședințe, precum și profesorii universitari la anumite solemnități. Judecătorul vecin, un bătrîn mîncat de scepticism și de reumatisme, își frecă genunchiul sub robă. C. PETRESCU, C. V. 265.

RO s.f. 1. Haină de ceremonie lungă și cu mîneci largi, purtată altădată de magistrați și avocați în exercițiul funcțiunii etc. 2. Părul unui animal (cal, vacă etc.) cu particularitățile lui de culoare. [< fr. robe].

RO s. f. 1. haină lungă (neagră), cu mâneci largi, purtată de magistrați și avocați în exercițiul funcțiunii, precum și de profesorii universitari (la anumite solemnități). 2. părul unui animal (cal, vacă etc.) cu particularitățile lui de culoare. (< fr. robe)

ROBĂ ~e f. Haină (neagră), lungă, cu mâneci largi, purtată de magistrați în ședințe și de profesorii universitari la anumite solemnități. /<fr. robe

robă f. haina lungă a magistraților (= fr. robe).

*róbă f., pl. e (fr. robe, id.). Togă, haĭna saŭ mantia pe care o poartă judecătoriĭ în ședință.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

ro s. f., g.-d. art. robei; pl. robe

ro s. f., g.-d. art. robei; pl. robe

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

RO s. (rar) togă. (~ de magistrat.)

RO s. (rar) togă. (~ de magistrat.)

Intrare: robă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ro
  • roba
plural
  • robe
  • robele
genitiv-dativ singular
  • robe
  • robei
plural
  • robe
  • robelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ro, robesubstantiv feminin

  • 1. Haină de ceremonie, lungă (și neagră), cu mâneci largi, pe care o poartă magistrații și avocații în ședințe, precum și profesorii universitari (la anumite solemnități). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: togă
    • format_quote Judecătorul vecin, un bătrîn mîncat de scepticism și de reumatisme, își frecă genunchiul sub robă. C. PETRESCU, C. V. 265. DLRLC
  • 2. Ansamblul culorii și al particularităților părului la cai, vaci etc. DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.