3 intrări

15 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

RETRO adj. invar. (Despre modă, muzică etc.) Care indică o preferință pentru fenomene din trecut; care marchează o întoarcere, reluând sau imitând un stil mai vechi. – Din fr. retro[grade].

retro2 [At: DN2 / E: fr rétro] 1 ain (D. stil, muzică, modă) Care marchează o întoarcere (reluând sau imitând un stil mai vechi). 2 sni (La biliard) Efect de recul. 3 sni (La biliard; îe) A face un ~ A executa o lovitură care să imprime bilei o mișcare înapoi.

retro1- [At: DN3 / E: fr retro-, it retro-] Element prim de compunere savantă cu sensul: 1 În urmă. 2 În spate.

RETRO adj. invar. (Despre modă, muzică etc.) Care reflectă o întoarcere în timp (reluând sau imitând un stil mai vechi). – Din fr. retro[grade].

RETRO- Element prim de compunere savantă cu sensul „în urmă”, „îndărăt”, „în spate”. [< fr. rétro-, it. retro-, cf. lat. retro].

RETRO s.n. (La biliard) Efect de recul. ◊ A face un retro = a executa o lovitură care să imprime bilei o mișcare înapoi. [< fr. rétro].

RETRO2 I. adj. inv. (despre stil, muzică, modă) care marchează o întoarcere (reluând sau imitând un stil mai vechi). II. s. n. (biliard) efect de recul. ♦ a face un ~ = a executa o lovitură care să imprime bilei o mișcare înapoi. (< fr. rétro)

RETRO1- pref. „înapoi”, „în urmă”, „în sens contrar”. (< fr. rétro-, cf. lat. retro)

retro adj. inv. Care marchează o întoarcere (reluând sau imitând un stil mai vechi) ◊ „[...] o modă «retro» a pălăriilor și coafurilor aducând încă aminte de moda anilor dinainte de primul război mondial.” R.l. 15 VII 75 p. 6. ◊ „A adopta stilul retro, în concepția lor, înseamnă a da libertatea să se folosească toate formele, schemele, combinațiile care de-a lungul anilor au prins la public, au făcut vânzare, au avut succes.” Săpt. 3 XI 78 p. 8. ◊ „Parfumul «retro» al străzilor, cafenelelor bucureștene [...]” Sc. 22 II 79 p. 4 (abreviere din fr. retro[grade]; DMC 1973; L. Seche în SCL 2/76 p. 202; DEX-S)

RETRO adj. invar. Care marchează o întoarcere în trecut; care imită ceva vechi. /<fr. retro[grade]

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

retro (desp. re-tro) adj. invar. (ținute ~)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

RÉTRO2 (< fr.) adj. invar. Care indică o preferință pentru fenomene din trecut; care marchează o întoarcere, reluând sau imitând un stil mai vechi (ex. muzică r.).

RÉTRO1 (< fr.; {s} lat. retro „înapoi”) Element de compunere cu sensul „înapoi, în sens contrar”, care servește la formarea unor substantive, adjective sau verbe (ex. retrogradare, retrospectiv, retroversiune).

Intrare: retro (adj.)
retro1 (adj.) adjectiv invariabil
adjectiv invariabil (I9)
Surse flexiune: DOOM 3
  • retro
Intrare: retro (pref.)
retro2 (pref.) element de compunere prefix
prefix (I7-P)
  • retro
Intrare: retro (s.n.)
substantiv neutru (N74)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • retro
  • retroul
plural
genitiv-dativ singular
  • retro
  • retroului
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

retroadjectiv invariabil

  • 1. (Despre modă, muzică etc.) Care indică o preferință pentru fenomene din trecut; care marchează o întoarcere, reluând sau imitând un stil mai vechi. DEX '09 MDN '00
etimologie:

retroelement de compunere, prefix

  • 1. Element prim de compunere savantă cu sensul „în urmă”, „îndărăt”, „în spate”. DN
etimologie:

retrosubstantiv neutru

  • 1. (La biliard) Efect de recul. DN
    • chat_bubble A face un retro = a executa o lovitură care să imprime bilei o mișcare înapoi. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.