14 definiții pentru rezorcină

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

REZORCI s. f. Substanță organică solidă, cristalizată, incoloră, solubilă în apă și alcool, cu slabă acțiune reducătoare, folosită ca revelator fotografic, ca materie primă în industria chimică și farmaceutică. [Scris și: resorcină] – Din fr. résorcine.

rezorci sf [At: BIANU, D. S. / S și: reso~ / Pl: ~ne / E: fr résorcine] Substanță organică solidă, cristalizată, incoloră, solubilă în apă și alcool, cu slabă acțiune reducătoare, folosită ca revelator fotografic, ca materie primă în industria chimică și farmaceutică.

REZORCI s. f. Substanță organică solidă, cristalizată, incoloră, solubilă în apă și alcool, cu slabă acțiune reducătoare, folosită ca revelator fotografic, ca materie primă în industria chimică și farmaceutică. – Din fr. résorcine.

REZORCI s. f. Substanță folosită la prepararea unor revelatoare fotografice, ca materie primă în industria chimică și ca medicament cu proprietăți antiseptice.

REZORCI s.f. Substanță derivată din benzen, întrebuințată ca revelator fotografic, în industria materiilor colorante și ca antiseptic. [Var. resorcină s.f. / < fr. résorcine].

REZORCI s. f. substanță organică, cristalizată, din benzen, folosită ca revelator fotografic în industria coloranților, a medicamentelor etc. (< fr. résorcine)

REZORCI f. Substanță organică solidă, cristalizată, incoloră, cu miros aromatic, având diferite întrebuințări (la fabricarea coloranților și a maselor plastice, în medicină etc.). /<fr. résorcine

RESORCI s. f. Substanță chimică extrasă din anumite rășini, întrebuințată în medicină și în industria materiilor colorante. – Din fr. résorcine.

RESORCI s. f. Substanță chimică extrasă din anumite rășini, întrebuințată în medicină și în industria materiilor colorante.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

rezorci s. f., g.-d. art. rezorcinei

rezorci s. f., g.-d. art. rezorcinei

rezorci s. f., g.-d. art. rezorcinei

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

REZORCÍNĂ (RESORCÍNĂ) (< fr., engl.) s. f. Substanță organică (difenol) solidă, cristalizată, cu punct de topire 114°C, solubilă în apă alcool, cu acțiune slab reducătoare. Se întrebuințează ca materie primă în industria coloranților, a medicamentelor etc.

Intrare: rezorcină
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • rezorci
  • rezorcina
plural
genitiv-dativ singular
  • rezorcine
  • rezorcinei
plural
vocativ singular
plural
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • resorci
  • resorcina
plural
genitiv-dativ singular
  • resorcine
  • resorcinei
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

rezorcisubstantiv feminin

  • 1. Substanță organică solidă, cristalizată, incoloră, solubilă în apă și alcool, cu slabă acțiune reducătoare, folosită ca revelator fotografic, ca materie primă în industria chimică și farmaceutică. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2. Substanță chimică extrasă din anumite rășini, întrebuințată în medicină și în industria materiilor colorante. DEX '98 DLRLC MDN '00
  • comentariu Dicționarele au indicații diferite în privința asocierii sensurilor cu cele două variante ortografice. dexonline
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.