15 definiții pentru rahitism

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

RAHITISM s. n. Boală caracteristică primei copilării, provocată de lipsa vitaminei D, care produce tulburări în metabolismul fosforului și al calciului, cu repercusiuni, în special, asupra sistemului osos. – Din fr. rachitisme.

RAHITISM s. n. Boală caracteristică primei copilării, provocată de lipsa vitaminei D, care produce tulburări în metabolismul fosforului și al calciului, cu repercusiuni, în special, asupra sistemului osos. – Din fr. rachitisme.

rahitism sn [At: KRETZULESCU, M. 125/21 / V: rachi~ / Pl: ? / E: fr rachitisme] Boală caracteristică primei copilării, ce constă în calcifierea insuficientă a țesutului fundamental osos, fiind produsă de lipsa vitaminei D.

RAHITISM s. n. Boală ivită în primele luni ale vieții omului, caracterizată prin calcifierea insuficientă a țesutului fundamental osos și produsă de lipsa vitaminei D2.

RAHITISM s.n. Boală (manifestată în special la copii) caracterizată prin deformații ale oaselor ca urmare a lipsei sărurilor de calciu în organism. [< fr. rachitisme, it. rachitismo].

RAHITISM s. n. 1. boală (la copii) prin deformații ale oaselor, ca urmare a lipsei sărurilor de calciu în organism. 2. dezvoltare incompletă a unei plante; hipertrofie a învelișurilor florale. (< fr. rachitisme)

RAHITISM n. Stare patologică cauzată de insuficiența vitaminei D în organism, caracterizată prin deformații ale sistemului osos. /<fr. rachitisme

rahitism n. boală de copii ce le încovoaie șira spinării, cauzată mai ales de prostul nutriment.

*rachitízm n. (d. vgr. rahîtis, rachitizm). Med. O boală care face să se strîmbe saŭ să nu se dezvolte bine spinarea și cele-lalte oase și a căreĭ cauză esențială e mîncarea proastă. – Și rah-.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

RAHITISM s. (MED.) (înv.) rahitis.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

RAHITÍSM (< fr., it.) s. n. Boală întâlnită la copii și adolescenți, cauzată de o carență cronică de calciu sau de vitamina D (datorită unui deficit alimentar sau unui deficit de expunere la soare), care provoacă tulburări în metabolismul fosforului și al calciului, ceea ce duce la o mineralizare incompletă a oaselor. Se manifestă prin deformări osoase (îngroșarea extremităților oaselor, curbarea membrelor inferioare, proeminențe la nivelul coastelor și a sternului) și întârziere în apariția dinților etc. Tratamentul implică doze masive de vitamina D, expunere la soare și o dietă echilibrată.

Intrare: rahitism
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • rahitism
  • rahitismul
  • rahitismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • rahitism
  • rahitismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

rahitismsubstantiv neutru

  • 1. Boală caracteristică primei copilării, provocată de lipsa vitaminei D, care produce tulburări în metabolismul fosforului și al calciului, cu repercusiuni, în special, asupra sistemului osos. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: rahitis
  • 2. Dezvoltare incompletă a unei plante; hipertrofie a învelișurilor florale. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.